keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Kolmoset Naantalissa 1764

Entisaikaan monikkosynnytykset ja erityisesti lasten jääminen eloon oli harvinaista ja niinpä moisesta oli syytä kertoa koko valtakunnalle. Inrikes Tidningar julkaisi 15.1.1764 marraskuun alussa Naantalista lähetetyn tiedonannon, jonka mukaan paikallisen porvarin vaimo oli synnyttänyt 2 poikaa ja tytön lokakuun lopussa.
Hiskistä löytyy tätä vastaavat kasteet helposti, mutta Anders Forsmanin lasten päivämäärät ovat ristiriidassa kirjeen kanssa. Syytä tarkistaa alkuperäinen, josta SSHY tarjoaa otoksen.
Ei ollut Hiskissä virhettä. Kastelistan mukaan porvari Anders Forssmanin ja Lena Jacobsdotterin lapset ovat syntyneet 4. marraskuuta ja kastettu samana päivänä. Kun lapset yleensäkin kastettiin nopeasti ja kuolemalle alttiit erityisesti, on vaikea selittää miksi 1. marraskuuta kirjoittanut väitti kolmosten syntyneen lokakuun lopussa. Ja miten hän olisi voinut kirjoittaa lapsista, jotka syntyivät vasta kolme päivää myöhemmin?

Mutta onneksi kirjoittaja oli oikeassa lasten ja äitinsä terveydentilan suhteen. Tai ainakaan en löytänyt heistä yhtään Naantalin haudatuista vuoden 1764 lopussa tai seuraavana vuonna.

Aiempia tekstejä monikkosynnytyksistä:

1 kommentti:

Kari K kirjoitti...

Kyllä kaikki kolme näyttävät valitettavasti kuolleen parin kuukauden sisällä. Löytyvät nimettöminä haudattujen luettelosta:

http://hiski.genealogia.fi/hiski?fi+t9955372
http://hiski.genealogia.fi/hiski?fi+t9955373