"Häviävän Helsingin" käsite ei syntynyt Signe Branderia vuonna 1906 palkatessa vaan jo 1890-luvulla sanomalehdet noteerasivat uuden tieltä purettuja rakennuksia. Ei tosin kovin nostalgisessa sävyssä.
lauantai 31. elokuuta 2024
Vuosina 1897-98 hävinnyt Helsinki
perjantai 30. elokuuta 2024
Pyrähdys Ulriksdalin linnassa
Viimeisenä Tukholman päiväni kävin kääntymässä Ulriksdalin linnassa. Ajoitus ei ollut optimaalinen ja muutenkin oli hankaluuksia, joten kolme käytännön vinkkiä.
1) Bergshamran metroasemalta kävelymatka on kohtuullinen eli en katunut verkkosivulla ehdotetun bussin väliinjättöä. Mutta reitin löytäminen ja seuraaminen vaati minulta Google mapsin käyttöä.
2) Paikalle päästyä puolestaan selvisi, että verkkosivuilla epäselväksi kokemani aukiolot oli kyseisenä päivänä rajoitettu opastetuille kierroksille. Onneksi pääsin hyppäämään 10 minuuttia aiemmin alkaneeseen rundiin, jotta ehdin lentokoneeseen. Mutta jonain muina aikoina omatoiminen kiertely rakennuksessa on mahdollista.
3) Kokonaisuuteen kuuluu 1700-luvun kuninkaallinen teatteri, jossa järjestetään näytöksiä. Tämän laitoin muistiin tulevien reissujen idealistaan.
torstai 29. elokuuta 2024
Aika holvissa
Mutta kun pääsimme seuraavaan tilaan, kyseessä oli melko tavanomainen lapsuuden historian lapsille suunnattu museo. Ei kuitenkaan mitenkään huono sellainen.
Hyvää oli ensinnäkin se, että aikajana oli yksinkertaistettu kolmijakoiseksi. Rinnan kulkivat 1880-luku, 1940-luku ja 1980-luku. Ei mössöä vaan selviä eroja, joiden voisi kuvitella helpottavan tiedon omaksumista..
Toiseksi pidin siitä, että mukana oli lasten elämä monesta näkökulmasta eikä pelkkinä leikkikaluina ja koululuokkana. Heti alkuun käsiteltiin terveyttä ja kuolemaa niinkin rajulla esineellä kuin lapsen kuolinnaamiolla. Tämä osuus oli kylläkin sijoitettu niin, että se oli helppo ohittaa.
Poispääsy ei siis vaatinut suorittamista, mutta jännästi tutustumiseen tuli tutkivampi moodi, kun tiesi että tila ja tilanne oli rajattu ja "ainutkertainen". Keskittymistä helpotti myös se, ettei ohi jatkuvasti mennyt ihmisvirtaa ja paikalla olleiden määrä oli rajattu.
Kotiin palattuani löysin UR Playstä näyttelyä esittelevän videon Tidsvalvet, en resa i tiden. Näyttelyä taustoittavat myös videot Jakten på en spännande spökhistoria, Sjukdom, sorg och barnadödlighet i Nordiska museets samlingar, Spår av barnens historia i arkivet, Mitt hem - barn berättar om sitt liv 1942, Barnens historia tar plats i Tidsvalvet. Olin mennyt hakemaan Tidsvalvetin alkufilmissä mainostettua sarjaa Jakten på den glömda historien, jossa aikamatkaillaan lasten historiassa, ja Hälsning till framtiden, jossa menneisyyden lapset lähettävät terveisiään nykypäivään.
keskiviikko 28. elokuuta 2024
Taloustieteellisessä museossa
Näyttely alkoi rahan ominaisuuksien pohdinnalla. Ihan pelkästään tekstikokoelmasta ei ollut kyse vaan jokaista näkökulmaa kuvattiin esine. Tämän jälkeen alkoi Ruotsin rahojen aikajana, jossa pikkuvitriineihin liittyi muutama muutaman virkkeen teemateksti. Esineistä sai kosketusnäytöltä varsin perusteellisen tekstin, kunhan älysi tökätä tarpeeksi monta kertaa.
Museon yläkerta on kulutuskasvatusta, johon tutustuminen jäi pinnalliseksi. Luin yhden seinätekstin, jossa muistutettiin kuluttamisen vaikutuksesta ympäristöön. Toivottavasti toisaalla käsiteltiin kulutuksen suorempaa vaikutusta toisiin ihmisiin eli esimerkiksi nykyajan halpa- ja orjatyötä.
Jälkikäteen ajateltuna näyttelyssä oli niin paljon aukkoja että, että olen alan epäillä havaintokykyäni. Tarkastusmahdollisuuksia tulee olemaan, sillä Ekonomiska museet sijaitsee Historiska museetin yhteydessä ja niihin on yhteinen sisäänpääsymaksu.
tiistai 27. elokuuta 2024
Malmgård ja vankila
Valitsin Tukholman minilomani majoitukseksi hotellin Hellstens Malmgård Södermalmilla. En lähtiessänikään tiennyt mikä rakennuksista oli aidosti 1700-luvun lopulta ja missä määrin. Mutta Stockholmskällanin karttavertailu näytti rakennusryhmän vuoden 1805 kartassa ja samalla sain kertauskurssin karttojen suhteesta todellisuuteen. Eteläsiiven paikalle oli nimittäin 1800-luvulla kaavoitettu katu, jonka nykyinen mutka oli useissa 1900-luvun kartoissa näkymätön.
Suomalaisissa museoissa ja selostuksissa ei ole tullut vastaan anonymiteettinaamiot, joita Långholmenissa käyttivät tutkintavangit.
maanantai 26. elokuuta 2024
Ihminen on luonnosta erotettu
Frenologi var ett försök att avgöra människans karaktär genom att mäta skallens form och storlek. Dessa gipshuvuden från 1800-talet klassifierades då som: Abbé / Halvsame - halvfinne / Mördare
sunnuntai 25. elokuuta 2024
Esivaltaa vastaan puhuneet: Mats Korpi ja Margareta Johansdotter
Kesällä 1724 Pohjanmaan rykmentti marssi läpi Laihian Jurvan matkalla Haminan linnoitustöihin. Sotilaiden ruokkimiseksi pitäjän neljännesmies koputti Korven tilan ovelle. Kotona olivat tilan perustanut perustanut Matti Krekonpoika (~1674-~1731) ja vaimonsa Marketta Juhontytär. He olivat saaneet nähdä suuren Pohjan sodan taisteluihin matkalla olevia ja kokea venäläisten miehityksen.
Oven avauduttua neljännesmies vaati isäntäparilta härkää ja nämä kieltäytyivät todeten maksaneensa jo tarpeeksi veroja. Neljännesmies raportoi tämän nimismies Anders Schöringille, joka totesi, että vaadittu toimitus otetaan panttina (?).
Schöringin vierailu Korven talossa ei kuitenkaan sujunut paremmin kuin alaisensa. Kun nimismies oli maininnut keinovalikoimansa, Matts kutsui häntä huoranpojaksi, kelmiksi ja hunsvotiksi. Lisäksi Matts oli todennut: "Mikä on vikana maassa, joka ei voi ruokita kansaansa. Sellaisestahan pitää kuninkaan ja kruunun huolehtia eikä meidän köyhien talonpoikien. Kun vihollinen otti pakolla, saimme sentään vastineeksi rahaa."
Myös vaimonsa kysyi retorisesti, eikö Ruotsi voi elättää sotaväkeään ilman että meiltä köyhiltä talollisilta pantataan omaisuus ja tulemme rutiköyhiksi? Kuninkaan pitäisi tällaisesta huolehtia. Margareta oli myös kutsunut Ruotsia saatanan raajaksi. Tunnelmat olivat Korven tuvassa siis varsin samanlaiset kuin sarjan edellisessä osassa Turun läänin Lapissa.
Kun Mattsn ja Margaretan asia käsiteltiin käräjillä 4.7.1724 tuomion määritys jätettiin Turun hovioikeudelle. Se tuomitsi Matsin kuukauden vankeuteen vedellä ja leivällä sekä kirkkorangaistukseen. Vaimonsa sai varoituksen olla sekaantumatta vastaaviin asioihin tulevaisuudessa.
Hovioikeudesta asia eteni kuninkaalliselle majesteetille eli käytännössä oikeusrevisioon, jossa tehtiin päätös kesäkuussa 1725. Mattsin rangaistus lyheni puoleen ja hänet haudattiin kotiseurakunnassaan vuonna 1731.
Lähteet:
Jonas Nordin: Frihetstidens monarki. Konungamakt och offentlighet i 1700-talets Sverige. 2009, 210-211
P. J-n. Kulturbilder från 1700-talet IV-VII. Efter anteckningar i Riksarkivet i Stockholm. Vasabladet 28.08.1913
Pehr Johansson. Kulturbilder från västra Finland i gångna dagar. Västra Finland 14.4.1921
Riksarkivet. Nedre justitierevisionen. Högsta domstolen Prot:1725:1 (1725) Bild 4540 / sid 875 (AID: v655201.b4540.s875, NAD: SE/RA/1311)