lauantai 29. maaliskuuta 2025

Oulun lyseolaisen juhla-ateria 1870-luvulla

Muistelmassa Koulumuistoja (*):

Kun maalta tullaan kaupunkiin, on aina juhla-asunnossa. Pihassa huomataan tuttuja ajoneuvoja ja pian levitetään koko ruokakunnalle kotoalähetetyt "tuomiset", joista tieto leviää naapureinkin luokkatoverein luo ja ennen pitkää tulvaa tovereita tulijaisille. 

Siten oli kouluoloissa silloin tällöin aika syöminkejä. Välistä käytiin toveri X:n luona syömässä hollannin juustoa, joka oli kotosalla tehtyä, toisen kerran mentiin maistelemaan Y:n luo ohutta viili-rieskaa, joka leipä oli tehty hienoista ohrajauhoista ja ilman hapattamatta. Toisilla oli tarjona karkeaa isoakanaista ohrarieskaa, toisilla lohi-, kala- eli lihakukkoa, savustettua lihaa, poronpaistia, nauriita, puoloja y. m. ruokatavaroita. Paremman puutteessa pidettiin aika herkulliset kemut sakean piimän ääressä, jota oli lähetetty monet kannut pojille särpimeksi. Kun suuri lauma poikia ryhtyi esim. juustoon tai poronpaistiin käsiksi, niin kyllä siinä pian kului monet naulat. 

Usein päälle kaikkein kemujen tai tavallisen päivällisruoan perästä päätettiin ostaa ylimääräisiksi hippeiksi eli desertiksi 25 pennin ankarstukkia, yksi mieheen. Jospa joskus kilvalla syötiin, niin kyllä toisen vuoron kilvalla luettiin ja työtä tehtiin. Sattuihan tuo kerran kahden miehen välillä kilpailu kilvan juomisessakin. Toinen otti 9 toinen 11 konjakkaria yhteen pohtiin, eikä olleet millänsäkään, vaan ajoivat kotiinsa. Molemmat nämät ukot ovat nyt pastoreina maaseudulla.

(*) Koulumuistoja. 11.5., 15.5., 18.5., 22.5., 25.5., 29.5., 5.6., 8.6., 12.6., 15.6., 19.6., 10.8.1888 Hämeen Sanomat

perjantai 28. maaliskuuta 2025

Arpajaisvoittona talo

Museovirasto. CC BY 4.0

Finna-selailussa tuli vastaan Museoviraston digitoimana molemmat puolet arvasta, jolla tavoiteltiin vuonna 1847 Elefantti-korttelin tonttia 3 komeine kivirakennuksineen. Reaktioni oli "täh-mitä-häh".

Museovirasto. CC BY 4.0

Selityksen löysin E. G. Palménin kirjan Helsinki 1800-1900. Rakennustoiminta ja tonttiarvo (1907) sivulta 91. Helsingissä 1840-luvun puoliväliin vallinnut "jonkunmoisen "gründer-ajan"" päätyttyä jotkut rakennuttajat joutuivat talousvaikeuksiin. "Ja jopa on joskus ryhdytty niin epätoivoiseen keinoon, kuin että kivitalo Helsingissä tarjotaan kaupaksi arpajaisvoittona! Tällöin luvataan kyllä joku osa voitosta yleishyödylliseen tarkoitukseen, mutta ilmeisesti oli pääasia päästä epäonnistuneen spekulatsioonin seurauksista." Alaviitteessä Palmén antaa yksityiskohtaisempaa tietoa.

Kaksi esimerkkiä talonarpajaisista mainittakoon. Vuonna 1847 ilmoitti everstiluutnantti G. F. Tigerstedt, että kivitalo ja tontti n:o 3 Katariinankadun varrella (Aleksanterinkatu 18) asianomaisella luvalla myytäisiin arpajaisilla: arpoja oli 12,000, 3:n ruplan hintoihin; voittoja oli 6, joista 5 rahaa. Säästöstä aijottiin käyttää 5,000 ruplaa stipendirahastoksi ylioppilaita varten. Kaupungin arkistossa ei löydy täydellisiä tätä tonttia koskevia asiakirjoja, mutta arpajaiset jäivät kesken...

Palménin vaikeuksia tiedon löytymisessä voi selittää se, että hän on yhdistänyt arpajaisiin väärän (ja nykyisin Sederholmin talon tunnetulle rakennukselle kuuluvan) osoitteen Elefantti-korttelissa. Tigerstedt omisti korttelin tontin 3, joka on juuri se, johon liittyvä arpa on Museovirastolla. Helsingin kaupunginarkiston kiinteistökortiston mukaan Tigerstedt myi talon Louis Kleinehille keväällä 1850.

Toiset huomaamamme arpajaiset koskivat silloista Palmqvist'in taloa (nyt Seidenschnurin, Pohjois-Esplanadikatu 23); tämä tarjottiin, samoin asianomaisten luvalla, arpajaisilla kaupaksi vuonna 1850; talo oli uusi ja komea, mutta rahat eivät riittäneet sen valmistamiseen. Ilmoituksessa huomautetaan, että yritys oli silloin "oli ainoa kaikkeinkorkeimmalla suostumuksella toimeenpantu kaupungintalon arpominen". Arvan hinta oli 5 hopearuplaa; voitosta luvattiin antaa 8,000 ruplaa yleishyödylliseen tarkoitukseen, Helsingissä käytettäväksi. Tämäkin yritys raukesi; arvat eivät menneet kaupaksi.


torstai 27. maaliskuuta 2025

Nappikuoppien ympäriltä 1800-luvun loppupuoliskolla

Suomen kuvalehden 22/1937 kuvatekstin väitettä "Nappikuoppa on välituntien kuolemattomia ajanvietteitä, jonka viehätys on säilynyt, niin kauan kuin nappeja ylipäänsä on ollut olemassa." en pysty verifioimaan, mutta peli oli ainakin 1800-luvun lopun Suomessa yleisesti tunnettu.

Keväällä ja suvella ollaan ulko-ilmassa lymmysillä, näkkisillä, hiippusilla, korisilla ja lämpöisillä, niinmyös lyödään piippua, klootua, kiekkoa ja palloa, heitetään tonttua, seinärahaa ja nappikuoppaa. Kaksi viimeisiksi mainittua ei ole kehuttavia leikkejä, koska niissä tapahtuu tavaran voittaminen ja menettäminen. (Antero Warelius: Kertomus Tyrvään pitäjästä 1853)

Eräs varsin loukkaava ja pahentava epäjärjestys, miten vähäpätöiseltä ensi katsannossa näyttäneeki, on taas niin kuin myös ennen keväisin, hyvässä voimassa — tarkoitamme kaduilla nähtävää nappikuopan heittoa, jossa nappina käytetään 4 pennin ja 5 pennin kappaleita. Pienet pelaajat ovat nuo hyvin tunnetut kerjäläispoiat kaupungin läheisyydestä. Suotavalta näyttäis, että niin hyvin poliisi kuin myös muut ihmiset kokisivat estää semmoista turmelevaa vallattomuutta. (Keski-Suomi 13.4.1872)

Astukaamme hetkiseksi Kokille sen elämää ja taloutta hiukan tarkastamaan. Asuin siellä 50—60 vuotta takaperin, oma kotini kun oli köyhä ja lapset kotona pieniä. Kas tuossa tuo linnamaiseen tyyliin rakennettu talo siinä järjestyksessä, kun se vielä oli pystyssä 1870-luvulla. Kun »nostiin» jokirannasta kylän raitille, oli edessäsi avara kenttä, jossa kylän nuoriso sai karkeloida, vanha väki »paistaa ikeniään» ja puhua mukavia sekä pojat heittää seinäpalloa. Kokin pykninkin päässä hiukan sivulla päin pikku pojat heittivät »nappikuoppaa». Näitä aikoja sanottiin joutoaikojen ratoksi. (Satakuntalaisia kyliä ja taloja. Kirjassa Vanhaa Satakuntaa)

Meidän koulupoikain tavallisimpina ulkoleikkeinä olivat sirkan- ja kiekonlyönti sekä nappikuopan heitto, viimemainittu kuitenkin kiellettynä ja siis salaa harjoitettuna, koska opettajamme katsoi sen herättävän alhaista voitonhimoa. (Santtu: Entisen oppilaan hajamuistelmia Jousan kansakoulun alkuajoilta. Länsi-Savo 28.9.1929)

Nappikuoppa oli pojille henki ja elämä. Tätä peliä harjoitettiin yleisimmin Satakunnankadulla Läntisen- ja Kuninkaankatujen välisellä osalla. Tässä oli nimittäin paras hiekkapohja. Ei tarvinnut kuin kerran kengänkannallaan pyörähtää, niin siinä oli valmis kuoppa. 

Pitkät päivät ja ehtoot siellä tätä kiihoittavaa pelia pelattiin. Siellä heitettiin, "sihdattiin” ja "lyijyplököllä" "förstattiin". Napit näyttelivät poikien elämässä suurta osaa; suurinta kunnioitusta nautti se, jolla oli eniten nappeja. Tästä luonnollisesti johtui, että pojat näpistelivät kotoaan nappeja usein tärkeistä vaatekappaleistakin. 

"Heliinin Akke" löysi kerran vintiltā "vakstuukille" pienistä porsliinisista paidannapeista pujotetun tähtikuvion. Kun hän irroitti langan, niin napit oikein syöksyivät kuviosta ja niitä oli ainakin satoja. Hänestä tuli heti kuuluisa poika Satakunnankadulla. Onneksi sattui näissä napeissa olemaan neljä reikää, sillä ennenkuin napit kelpasivat peliin, piti niissä olla joko neljä läpeä tahi sitten metallikanta. 

Pian oli Heliinin nappeja markkinoilla kuitenkin niin paljon, etta ne yhteisestă sopimuksesta hylättiin liian pieninä ja mitättominä. Mutta silloinpa Aken nuorempi veli teki uuden löydön. Hän onnistui saamaan paperitehtaan "harpusta", jossa lumpuista eroitetaan napit erilleen, näitä kalliita pelimerkkejä halstoopillisen 25 pennillä. Raha oli kyllä suuri, mutta oli siinä sitten nappejakin, oli toisenkin kerran. (M —i L—a: Vanhan Tampereen huumoria. Posetiivareita, "traakeja" ja nappikuoppaa. Aamulehti 10.5.1936)

Mutta kevät toi taas uusia suruja. Nyt seurasi manifesteja, että ei enää saanut tukkia vesikanavia koulun kartanolla, pallon lyönti kiellettiin pois kaduilta ja nappikuoppaan heitto julistettiin-kokonaan pannaan. Silloin kuohui kärsimyksen malja yli äyräittensä. »Se on sortoa», huusi Kemppaisen Ville, »aivan kuin Neron aikana!» sillä he olivat jo päässeet historiassa Kaarle suureen saakka. Siitä asti oli maisteri Bergin liikanimi »Nero». (Eino Leino: Uusi opettaja ja vahtimestarin pässi. Koulumuistoja ja palanen sivistyshistoriaa. Nuori Voima 5/1927)

Peli alotetaan. Kuuden, seitsemän askeleen matkan päästä heitetään nappia kohden kuoppaa, ja kenen likimmäksi menee, se voittaa. Tarkkaa kättä siinä kysytään. Heitto tätyy olla ylen varova. Pannen vasemman silmänsä kiinni, tähtää Pekka. Ruumis nojautuu eteen päin ja toinen jalka kohoo taakse. Sitte hän heittää. Nappi kimpoaa kuopan luo, vaan vielä vierii. Pekka koko sielullaan seuraa napin vieremistä ja koettaa silmillään väkistenkin kulettaa sitä kuoppaan. Ei se kuitenkaan aivan hautaan mene, vaan ihan reunalle. 

Toiset pojat koettavat samoin parastaan. Heillä on vielä raskaat lyijyset heittokuulat, nappikuoppa-kielellä „reksut“, jotka ovat kaikella viisaudella ja mahdilla koetettu saada varmoiksi ja sattuviksi menemään kuoppaan.

Jonkun heittäessä koettavat toiset loihtia ja pitää sitä peliään, että muka heitto menisi harhaan. 

Mutta kaikesta huolimatta oli tällä kertaa Pekan nappi lähinnä. On kuitenkin vielä eräs temppu, ennenkuin toisten napit saa omikseen. Kaikki napit pitää „rieskoa“ kuoppaan. Se tapahtuu siten, että voittopuolella oleva ryömyllään ollen puhasee jokaista nappia erikseen kuoppaan päin, ja jos ensi puhasulla menee, on nappi voitettu. (Otto Tuomi: Kevät ja nappipeli. Savo 16.4.1889)

Kun olin pojannaskali, tuollainen takitonna tanhuota käyvä, niin silloin pian kuoppanen kenttään kaivaistiin ja, kun melken aina jonkun vyöllä tai housun sivussa tupentapainen »totisesti hyvine puukkoineen» riippui, ratkottiin nappi ja tarpeen vaatiessa toinenkin. Housuista voivat niin mennä molemmat ylläpitäjät, että tuon ainoan henskelin vaivaloinen kannatustehtävä tuli tarpeettonksi. Silloin kyllä voi olla paikailaan ohikulkijain toisenkin kerran toistama: »nosta, poika, housusi ja siivoo —, niin olet kuin muutkin miehet!» Mutta, asiassa pysyen, milloin ei housuista enää nappeja riittänyt, silloin paita, tummettumisestaan huolimatta, tuli tarkastelun alaiseksi. Sitä ei suinkaan säästetty; eihän ne napit leuan alla olleet välttämättömimpää kuin muuallakaan. Ja sitten »putattiin». Se oli sellaista viatonta nappipeliä. Kun sitä oli kestänyt, miten milloinkin, oli väsymys tullut, mikä ei usein tapahtunut, tai joku pakko leikin keskeyttänyt. Voipa joku äiti poikansa pois hakea ja toisiakin häväisten kotiinsa kehottaa.

»Voittaja» kateisten, jopa ihailevainkin katseiden saattamana poistui, housuntasku, milloin seilainen oli tai sen pohja oli kunnossa, napeista helisten. Muuten niillä käsistä näytellen usein tappiolle joutuneita härnättiin, varsinkin milloin useita erikoisesti haluttuja »pietarinpoliikoita» oli onnistuttu saamaan. (Vaasa 21.1.1915) 

Koti 7-8/1927

Mammat eivät oikein hyväksy sellaista sporttia yhtä kun napit katoovat vaatteista. Nuoret sporttiherrat eivät paljonkaan välitä mamman jaarituksista, vaan heti, kun luoja on muuttanut yön päiväksi, niin kokoonnutaan miehissä jonkun ikkunan alle ja kaivetaan kuoppa, jos vanha on sattunut umpeen menemään. Kun kuoppa on valmis niin huudetaan: "tuleks knappisill'?" Ensin teekataan ja sen nappi joka kuoppaan kopsahtaa, se on enttu, lähimäinen hänestä tonttu, sitten seuraa kolttu, nelttu j. n. e. Jos kaksi nappia sattuu yhtä aika kuoppaan, niin tulee riita ja täytyy teekata uudestaan. Välin myöskin noidutaan, ettei enttu kaikki knapit saa ja vedetään sormella risti kuopan reunalle. Pelin lopussa kirkaistaan: "ei tämä knappi kelpaa, messinki knappi käy kahdesta" y. m. (Sanomia Turusta 13.6.1891) 

Nythän se on nappikuoppien aikakausi. "Nappipörssi" oli omassa poikasiässäni tärkeä paikka — toinen arvohan oli tinanapilla kuin luunapilla ja suuri päällystakin nappi oli vasta poikaa. Pienistä lyijylevyistä, jotka pujotettiin lankaan ja sidottiin rinkeliksi, sai vallan ensiluokkaisen heittonapin — oli raskas, joten sattui osuvasti eikä lähtenyt minnekään pyörimään. Niin mätkähti paikalleen, että oli ilo nähdä. (Pöpö [Antti Niilo Verneri Louhivuori s. 1886]: Pöpön pöydältä. Partio 5/1939)

Aikaista kesää näyttää luonto nyt tekevän. Viime aikoina on ilma ollut hyvin lämmin, aurinko on oikein paahtanut aamusta iltaan. Auringon puoliset katukäytävät ovat jo sulat, joilla pienet pojat avojaloin nappikuoppaa pelaavat; keskikaduilla ja pimentopaikoilla on vielä jäätikköä, vaan se sulaa aivan silmissä ja valuu kohisevina puroina alas rantoihin. (Uusi Savo 3.4.1894)

Kansakoulussa istui vierelläni samaa nimeä kantava vesa, joka nautti kaikkien roisien kaverien kunnioitusta ja ihailua. Tämä johtui siitä, että hän oli taitava nappikuoppaan heittäjä, niin ilmiömäinen, että me toiset jok'kinen ilta palasimme kotiin pelosta väristen täysin napittomina, käsin housujamme kannatellen, ja saimme hyvin usein koivuniemen herran saparoniemelle vieraaksi. Tunsimme kyllä hetkellistä tuskaa, mutta sittenkin olivat aina seuraavana aamuna takalistojemme rupisuus ja mielialamme suoraan verrannolliset nappi-Laurin saavuttamiin uusiin glorioihin. En ole miestä kansakoulun jälkeen tavannut: lieneekö jo painunut turpeeseen vai lieneekö siirtynyt tinanappien tukkukauppiaaksi. (Suomenmaa 20.6.1929)

Nappikuopan pelaaminen oli noina aikoina poikien yleisin harrastus siinä määrin, että erilaiset näpit kävivät maksuvälineistä poikien parissa. Niitä oli erilaisia. Oli 'tasikka', tasainen nuppi — 'eldsbombari', kallis palokuntalaisen vormusta saatu nappi — 'kedjari', nappi, jossa oli pieni ketju, niin että se pysähtyi kohta pudotessaan kierimästä — 'lööskolisari', ontelo nappi, jonka sisässä oli irtonainen lyijypalanen. Tattareita oli paljon Helsingissä. Heiltä käytiin ostamassa nappeja. Etenkin ryssän sotilaiden vormunnappeja oli runsaasti liikkeellä. Venäjän valtio joutui siihen aikaan luovuttamaan aika runsaan määrän sotilasnappeja Helsingin poikien huvitteluvälineiksi. Sillä ryssän soltuthan myivät yleensä kaikkea, mitä vain voivat myydä. (Mika Waltari: Vanha Hyvä Helsinki. Suomen Kuvalehti 14/1935) 

Nappikuoppa esiintyi myös kertomuksessa, jota lainasin blogitekstiin Illanviettoa joentörmällä entisaikaan

keskiviikko 26. maaliskuuta 2025

Saituudestaan muistetun Pekan elämästä

Saarijärven Mahlun kylän itsellisen pojaksi 3.1.1847 syntynyt Erik Kustaa (E. K.) Saarinen muisteli aikuisiällä saman kylän Pekkaa, joka vuonna 1795 syntyneenä oli jo aikamies Erik Kustaan lapsuudessa. Pekan perhe oli muuttanut Huuhanmäen tilalle Kangasniemeltä niin tarinassa kuin Saarijärven rippikirjoissakin.

Se omituinen erakkomais-luonne ja yksinäisyyttä rakastaminen, joka jo hamasta nuoruudesta vallitsi Pekassa, veti kaikkein ihmisten huomion hänen puoleensa. Kaikki hoivalsivat oitis ruveta pitämään Pekkaa ikäänkuin eri ihmisenä hänen "lystillisten" ja eriskummallisten tapojensa tähden. 
 
Ensinkin: oli hän kauhean itara. Toiseksi: hän ei suvainnut minkäänlaisia muiden ihmisten seuroja ja leikillisiä tilaisuuksia. Kolmanneksi: hän nauroi aina kaikkein muiden tuhmuuksilla. Siihen tuli vielä lisäksi se, että hän oli nuorena niin ahkera kirjanlukija, ettei toista sen vertaista löytynyt tiettyvillä koko paikkakynnan nuorisossa. Pekalta ei puuttunutkaan tilaisuutta lukemiseen, sillä hänen vanhemmalla veljellänsä oli kirjoja, jos jonkin laisia, mitä siihen aikaan oli lukumiehellä; tiettyhän se on, kun hänellä oli nimittäin ollut aikomus tulla sielun paimeneksi johonkin Suomen seurakuntaan. — Aikojen kuluessa oli Pekka ehtinyt lukea veljensä kirjat kaikki kannesta kanteen, ainakin mitä suomalaisia oli, ja osasipa Pekka vähän ruotsiakin songertaa, koska hän tiesi jutella semmoisiakin asioita, joita eivät kaikki paksupäät uskoneetkaan, ja jotka aina siihen aikaan selitettiin ja kirjoitettiin ruotsinkielellä. Hän tiesi kertoa kaikki maat ja meret, Suomet ja saaret; tunsipa myös kartat ja kansakunnatkin tesmälleen. Mutta itse P. Raamatun oli hän lukenut niin tarkoin, että hän osasi sieltä aina vetää jonkun vertauksen kaikenlaisissa kanssapuheissansa, jos hän sellaisiin joutui; vielä taisi hän ulkomuistilla selittääkin vertauksensa löytävän sen ja sen kirjan ja luvun niin monennessa värssyssä, ja ainahan se sieltä etsittäissä löytyikin.

Näin alkoi Saarisen tositarinaksi otsikoima Huuhan-Pekka Helsingin Viikko-Sanomissa 03.11.1882 no 44 ja jatkui: 10.11.1882 no 4517.11.1882 no 4624.11.1882 no 4701.12.1882 no 4815.12.1882 no 5029.12.1882 no 52. Mukana on ehkä väritystä, mutta loppu on niin opettavainen, että on helppo uskoa Erik Saarisen kuulleen ja muistaneen sen.

tiistai 25. maaliskuuta 2025

Sotakomissaari ja vaimonsa

Matti Wallalla on virkamiesmatrikkelissaan epätavallisen niukat tiedot vuosina 1792-94 Piikkiön ja Kaarinan nimismiehenä ja sotakomissaarina toimineesta Michel Melanderista (s. 1761). Onnistuisiko lisätiedon löytäminen?

Turun suomalaisessa seurakunnassa vihittiin 8.6.1788 Kastelholman linnan vahtimestari Mich. Melander ja neito Fredrika Christina Forsberg. Mannermaa ei ollut Michelille vieras paikka, hän oli ollut kirjurina Perniössä vuonna 1784, jolloin rippikirjaan oli merkitty syntymäpäivä 31.1.1759 (RK 1782-1789, 245). Vuonna 1766 syntynyt Fredrika Christina, joka toisinaan oli Christina Fredrika, oli asunut Turussa viimeistään 1782, jolloin hän pääsi ripille v. Glanin taloudessa (RK I Aa1:8, N:o 51, rippilasten lista;  I Aa1:9, N:o 131/314; I Aa1:11, N:o 130/315). 

Avioliiton jälkeen Michel Melander oli Turussa kanslisti vuosina 1789-1790 (RK I Aa1:14; I Aa1:12, N:o 79/813.814). Kaarinassa hänelle kirjattiin syntymävuosi 1759 ja vaimolleen syntymäpäivä 12.11.1764 (RK 1782-1793, 55)

Syksyllä 1793 luettiin kaikissa Turun ja Porin läänin kirkoissa 13.8.1793 päivätty kuulutus, jossa kerrotiin, että Melanderin vaimo Fredrica Christina Forssberg oli asetettu Turun kämnerinoikeudessa syytteeseen väärennöksestä. Asian käsittely oli kesken ja Forssberg oli ilmoittanut olevansa Porissa porvari Adolph Lundbergin luona. Porin maistraatti oli kuitenkin kertonut, ettei kaupungissa ollut kyseisellä nimellä varustettua porvaria. Michel Melanderilla ei ollut vaimonsa olinpaikasta parempaa tietoa, joten Fredrika Christina Forssberg etsintäkuulutettiin virallisesti. Tuntomerkkeinään noin 25-vuoden ikä, keskimittaisuus, suuret vaaleansiniset silmät, vaaleat hiukset ja kulmakarvat.

Tämän jälkeen kumpaakaan ei löydy Familysearch-indeksoinneista, mutta sotakomissaari M. Melander Turusta oli syksyllä 1794 Tukholmassa (Dagligt Allehanda 5.8.1794).

maanantai 24. maaliskuuta 2025

Korkeasaaren ensimmäisistä karhuista

Sain jonkin aikaa sitten tiedustelun Korkeasaaren ensimmäisistä karhuista. En pystynyt vastaamaan varsinaiseen kysymykseen, mutta kertynyt materiaali on kierrätyskelpoista.

P. Nordmannin Opas Korkeasaarella (1892) kertoo, että arkkitehti F. Mieritz oli lahjoittanut eläintarhaan kaksi naaraskarhua 24.9.1888 ja sinne oli ostettu koiras 9.5.1890 Pietarin zoologisesta puutarhasta. Jos päivämäärä viittaa karhujen saapumiseen, niin se ei ole tuottanut yhtä ainutta uutista. Kävijäkausikin oli tuolloin lopullaan.

Ainakin yhden raportoijan mukaan karhut nukkuivat talviunensa Korkeasaaressa. Toukokuuhin mennessä ne olivat saaneet nimet Mischa ja Mascha (Päivän uutiset 22.5.1889) Karhut olivat vielä pentuja, sillä kesän alussa

Tornilinnan varsinaisina asujaimina on kuitenkin kaksi karhunpentua. En ole tullut kysyneeksi, kuinka vanhoja ne ovat, mutta ne ovat nykyjään suurta koiraa runsaammat. Kaksi varsin vallatonta veitikkaa, jotka eivät päivän pitkään tee muuta kuin tanssivat, lyövät painia ja kerjäävät. Tanssivat ensin hetkisen ja nousevat sitten kahdelle jalalle pyytämään palkkaansa. (US 4.6.1889)

Uroskarhun saavuttua uutisoitiin luonnottomasta äidistä:

Luonnoton äiti. Paljo syitä on epäillä, että eräs äiti on tehnyt lapsensa murhan, sanoo Hbl. Eikä siinä kyllin, ompa syytä otaksua että tuo luonnoton äiti on syönytkin lapsensa.

Tarkemman tutkimuksen tapahtuessa, joka äsken on pantu toimeen äidin asunnossa, jossa se on toista kuukautta elänyt lapsensa kanssa kahden, löytyi näet äiti yksin, ja lapsi oli kokonaan hävinnyt, vaikka sieltä vähää ennen oli kuulunut noita pienokaisten heikkoja elinmerkkejä, valitusta ja kirkunaa.

Aviopuoliso, jota perinnöllisen hurjuutensa tähden on pidetty erillään lapsen pienenä ollessa, ei ole tehnyt äitiä vastaan mitään edesvastausvaatimusta, vaan etää yhä paraimmassa sovussa luonnottoman puolisonsa kanssa.

Kysymyksessä oleva lapsensamurhaaja on nimeltään Mascha ja se asini Korkeasaaressa. Asiasta ei tule poliisitutkintoa eikä oikeudenkäyntiä, koska Mascha on — naaraskarhu.(Päivälehti 27.2.1892)

Viisi vuotta myöhemmin

Helsingin anniskeluyhtiö, jolla on eläintarha Helsingin lähistöllä olevalla Korkeasaarella, lahjoiti tuonoin Ruotsiin naaraskarhun nimeltä Masha, joka siellä sai pentuja. Mutta äkkiä ne katosivat ja vaikka niitä kuinka haettiin, pysyivät ne sittenkin kätkössä. Luultavasti Mascha oli pistellyt perilliset poskeensa.

Helsingissä kävi yhtä hullusti. Misha oli yksin kun Mascha oli matkustanut ulkomaille ja toivottiin, että nyt olisi rauha maassa. Tuonoin syntyi kaksi pentua, mutta kun ne olivat 10 päivän vanhoja, olivat nekin kadonneet muorin — vatsaan. (Haminan Sanomat 13.3.1897)

sunnuntai 23. maaliskuuta 2025

Yhteisiä merkkipäiviä vuosina 1835-1843

Vaikka keisarin valtaanastumisen vuosipäivä ei ollut Suomessa ortodoksisten kirkkojen ulkopuolella juhlapäivä, ainakin Helsingissä järjestettiin 2.12.1835 maljojen nostoa ja kaupungin juhlavalaistus.

Wikimedia
Turussa porvaristo teki juhlanaiheen kruununperijän avioliitosta eli järjestivät 28.4.1841 tanssiaiset Seurahuoneella, jonka eteen järjestettiin liekeissä olevaa temppeliä esittänyt valaistus, jonka kuultokuvassa oli nuorenparin nimikirjaimet ja ruotsinkielinen runo. Kaupunki oli muutenkin juhlavalaistu. Seuraavana päivänä juhlivat kaupunkiin sijoitetut kasakkajoukot, jotka m. m. järjestivät ratsastusnäytöksen. [2] 

Helsingissä häitä juhlittiin kruununperijän syntymäpäivänä 29.4.1841 korkeimpien viranomaisten kesken ja kaupunki oli juhlavalaistu.[3] Edelleen samasta syystä järjestettiin Helsingin yliopistolla juhlatilaisuus keisarinnan nimipäivänä 3.5.1841 ja illalla kaupungin julkiset rakennukset oli juhlavalaistu ja monet yksityiset talot samoin. [4]

(Yliopistolla pidetystä puheesta nostettiin myöhemmin julkisuuteen sukututkimuksellinen yksityskohta. Oli mainittu morsiamen olevan Kaarle suuren jälkeläinen ja molempien puolisoiden olevan 10:nnessä polvessa Kustaa Vaasan jälkeläisiä [5])



Suomenkielisen raamatun 200-vuotisjuhlaa vietettiin valtakunnallisesti 31.7.1842.[6]

Aleksandra ja Nikolai
Wikimedia
Vallanperijän esikoistytär Aleksandra syntyi 30.8.1842 ja esikoispoika Nikolai 8.9.1843. Jälkimmäisen syntymän johdosta järjestettiin Suomen evankelisluterilaisissa seurakunnissa kiitosjumalanpalvelukset, jotka määrättiin 25.10.1843 kiertokirjeissä Turusta ja Porvoosta.[7] Helsingissä kiitosjumalanpalveukset pidettiin ortodoksissa kirjoissa 15.10.1843 ja evankelisluterilaisissa 22.10.1843. Yliopistolla järjestettiin puhe- ja musiikkitilaisuus 27.10.1843.

Turussa kiitosjumalanpalveluksen päivää 12.11.1843 juhlistettiin kulkueilla ja juhlavalaistuksella.[9] Vaasassa juhlapäivä oli viikkoa myöhemmin ja juhlavalaistuksesta nauttineita oli runsaasti kaduilla.[10]

Ainakin Helsingissä keisarin nimipäivää 18.12.1843 juhlittiin suurilla tanssiaisilla. Satamassa olleet laivat liputettiin ja kaupunki oli illalla valaistu [11]


[1] Finlands Allmänna Tidning 05.12.1835 no 283; Helsingfors Tidning 05.12.1835 no 95
[2] Åbo Underrättelser 01.05.1841 no 34; Finlands Allmänna Tidning 04.05.1841 no 101
[3] Finlands Allmänna Tidning 01.05.1841 no 99
[4] Helsingfors Tidningar 05.05.1841 no 35; Finlands Allmänna Tidning 04.05.1841 no 101[5] Helsingfors Morgonblad 17.06.1841 no 44
[6] 1842: Juupelijuhla
[7] ÅCB X:189; BCB 136 (25.10.1843)
[8] Helsingfors Tidningar 25.10.1843 no 83; Finlands Allmänna Tidning 28.10.1843 no 251
[9] Åbo Tidningar 15.11.1843 no 89; Helsingfors Tidningar 18.11.1843 no 90
[10] Helsingfors Tidningar 29.11.1843 no 93
[11] Finlands Allmänna Tidning 20.12.1843 no 296