lauantai 12. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 12

"Niistä seltserivesi-lasista nesteen kanssa, jotka toverisi sinun kutsumuksella ja sinä itse olette juoneet vesimyymälässä maksat markan." Milloin kivennäisvesikioskit tekevät paluun? 

Aiemmassa pelin painoksessa kioski on yksinkertaisempi ja tekstissä on käytetty tilaisuus tekstimainontaan kertomalla, että kyseessä oli "Hartwall'in vesi-myymälä". Hartwallin kivennäisvesivalikoimaa vuonna 1892 olen esitellyt (saamatta korvausta).

perjantai 11. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 11

"Tässä on nähtävänä Runebergin kuvapatsas helsinkiläisten suositussa kävelypaikassa, Esplanaadissa." Patsaan jalustasta lähti tekstini Koditon kivenhakkaaja

Tätäkään kuva-aihetta ei ollut käytettävissä Helsingin pelin ensimmäisessä painoksessa vuonna 1870. Siinä ollut ruutu "Kluuvin-kaivosta saat vettä ilmaiseksi, - mutta voi, kummoista vettä!" puolestaan hävisi vuoden 1904 painoksessa.

torstai 10. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 10

"Telefoni-centraalissa on nuoria neitosia toimissa yhdistämässä ne, jotka tahtovat puhua keskenään. Koska olet saanut luvan katsoa laitosta, niin ei tarvitse maksaa mitään." Helsingin peli 3. painos vuodelta 1904 liikkuu tässä kohtaa suunnilleen maantieteellisesti, joten Helsingin puhelinkeskus oli kai tähän aikaan jossain Kauppatorin ja Runebergin patsaan välillä?

Ensimmäisen painoksen aikaan vuonna 1870 Suomessa ei ollut ensimmäistäkään puhelinlinjaa, joten tiedonvälitystä edustivat kirjeet ja lennätin. Ruudussa 41: "Saas nähdä, mitä uutisia nyt saanen kaupunginpostissa. Kirje näyttää olevan Heikki sedältä. Koska se on maksettu, ei mitään maksoa tarvita. Postimerkin panen ma kokoukseeni." Mielenkiintoinen (ja varhainen?) maininta postimerkkien keräilystä.

Lennätin oli esillä ruudussa 11: "Lennätinsanomasta Gambetta'lle maksetaan tässä 4 markkaa." Viestinnän muutoksesta lisää tekstissäni Kaupunkipostista puhelimiin.

keskiviikko 9. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 9

"Olisit mielellään ostanut namusia, vaan koska olet unhottanut rahakukkarosi kotiin, saat mennä sitä noutamaan Seurahuoneesta N:o 3." Tämä kauppa ei ollut maksanut mainoksesta? Helsingin pelin varhaisemmassa vuoden 1870 painoksessa ruudussa 38: "Lutherin ja Rudolfin puodista ostaisit kyllä kernaasti omenia, viinirypäleitä ja muita makeisia, vaan koska olet unhottanut rahakukkarosi..."

Makeisia... Salmiakista, historiallisestikaramellihistoriaa vuosilta 1901-1916Nekkusaksa eli koululainen pienyrittäjänä sekä Suklaiset suukot ja Wikipedia. Kuvassa näkyy leivonnaisia joten myös Pikainen pysäys keksihyllyllePumpernikkelistä murunenBerliininmunkki on berliininmunkki!, ja Kauanko korvapuusteja?



tiistai 8. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 8

Helsingin pelin 3. painos vuodelta 1904 pääsee vihdoin eteenpäin Kauppatorilta. "Edlundin kirjakaupasta ostat Helsingin pelin kahdella markalla. Se on varsin helppo hinta niin hauskasta pelistä ja niin kauniista kuvista." Vahvaa tekstimainoksen makua. Kuvan perusteella ollaan Unioninkadun kulmassa. 

Tulkintaa tekstimainonnasta vahvistaa se, että vastaavassa ruudussa vuoden 1870 painoksessa "Frenckell'in kirjakaupasta ostat sinä Helsingin-pelin 2 markalla. Se on varsin helppo hinta niin lystillisestä pelistä ja niin kauniista kuvista." 

Frenckellin kirjakauppa oli yhden henkilöhistoriallisen blogitekstin taustalla ja tuolloin selvitettynä myös Pohjois-Espan ja Unioninkadun kulmassa. Vastapäisessä talossa asui Ylioppilaita muistanut apteekkari Carger, jonka sukua olivat Keittokirjan tekijä ja sisarensa.

maanantai 7. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 7


"Kyyhkysiä on torilla tuhansittain. Siellä ne itse hakevat ruokansa, mutta heittävät torimuijatkin niille jyviä." 

Helsingin pelin kolmas painos vuodelta 1904 viipyili Kauppatorilla huomattavan kauan. Pelin ensimmäisessä painoksessa vuonna 1870 ruutuun 7 pysähtynyt sai ohjeen "Maksa 2 markkaa piletistä H. Majesteettinsa Persian Shahin hovi-taiturin, Herra Muhamed Ismaelin loihto-näytelmään uudessa teaterissa. Tahdotko todellakin mennä katsomaan semmoista "diletanttia" ja turmella makusi?"

Uudella teatterilla tarkoitettiin vuonna 1866 vihittyä teatteria, jonka piti palvella sekä suomen- että ruotsinkielisiä esityksiä, mutta rakennus tunnetaan tunnetaan nykyään - ulkoisesti osin muuntuneena - ruotsalaisena teatterina. Kyseiseen teatteriin pääsi näyttelijäksi eräs helsinkiläinen kuvanveistäjän tuella. Selvyyttä odottaa edelleen Helsingissä koulutettu näyttelijä ja romaaninsa.

sunnuntai 6. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 6

"Vanhemman veljesi kanssa olisit mielelläsi purjehtinut ulapalle Uudenmaan purjehdusseuran kilpapurjehdusta katsomaan, vaan kun juna satamaradalla ihan paraillaan kulkee sillan yli, täytyy teidän malttaa hieman."

Helsingissä on ollut monia sittemmin purettuja raiteita, joita voisi alkaa tosissaan miettimään ja kiertämään. Vuonna 2011 hyvästelin läntisemmän satamaradan, jonka olin nähnyt käytössäkin.