lauantai 3. heinäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 33

"Minkätähden melskasit niin paljon kadulla? Saat nyt istua poliisikamarissa siksi että joku kanssapelaajista tulee ja pelastaa sinut. Hän saapi taas istua siinä siksi kuin joku muu pelastaa hänet."

Kuvista tunnistaa edelleen Senaatintorin eteläreunalla olevan rakennuksen. Siellä kai Ensimmäinen lahtarikaarti? ja Havaintoja ensimmäisistä naispoliiseista. Helsingin poliisit liittyivät jiu-jitsun tulemiseen Suomeen.

perjantai 2. heinäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 32

"Laula sa raittiilla mielellä vaan, Riemua nauti sa nuorena viel'; Uljaana astele ain' elon tiell', Vääryttä vastahan taistelemaan."

Ylioppilaslaulusta on selvästi kyse, mutta sanat ovat minulle oudot. Googlauksen perusteella vuoden Ylioppilas-laulu vuodelta 1891. Tiedonhaun lomassa esiin tuli ylioppilaslaulun taustavaikuttaja Erik Loukola.

torstai 1. heinäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 31

"Tämä kaunis kivimuuri on yliopisto-rakennus. Mitä yliopisto on ollut ja vieläkin on maallemme tietää jokainen."

Mutta moniko muistaa naisen, joka oli "Myös yliopiston jäsen"?

keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 30

"Yliopiston kirjastoa saa katsoa maksutta. Siinä on kaikki, mikä vaan joskus on painettu Suomessa. Niin on siinä esimerkiksi ensimäinen ja toinen painos Helsingin peliä, Maapallon ympäri 80 minuutissa, ynnä äärettömän paljon muuta."

Ensimmäisen painoksen aikaan vuonna 1870 Helsingin peli ei tietenkään vielä kuulunut kokoelmiin. Tuolloisessa selitteessä: "Tohtori Collanín luvalla pääset katsomaan yliopiston kirjastoa. Siellä löytyy enemmän kirjoja, kuin ehtisit lukemaan sataan vuoteen. Eräässä huoneessa on kappaleita kaikista kirjoista, joita Suomessa koskaan on painettu. Kenties siellä löydät tuon hauskan kuninkaan pelin, rautatienpelin, matkan Aavasaksaan ja muuta senlaista hauskaa."

Kuvia huvimatkalta Aavasaksalle olen katsonut, mutta kuninkaan peliä en tunnista. Opettavaisia lautapelejä 1800-luvulta keräilin aikanaan Satakunnan museon jakamista kuvista. Lisäksi nykyisen Kansalliskirjaston Peleistä näyttelynä ja muuten.
  

tiistai 29. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 29

"Tässä kasvitieteellisessä puutarhassa on paljon katsottavaa sekä kesällä että talvella. Tässä on riuohoja, jotka yhden kesän kuluessa kasvavat enemmän kuin kahden verran aikaihmisen pituutta. Tässä on kultakaloja, jotka ovat syntyneet täällä."

Jo ennen yliopiston puutarhaa Kaisaniemessä oli puutarhureita, joista blogiteksteissäni esiintyy Erik Edman, sillä Epäsäätyinen avioliitto ja puutarhurimestarien suku.

maanantai 28. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 28

"Ilmatietellisessä observatoriossa saamme kuulla tuleeko huomenna kirkas vai pilvinen ilma. Niistä havannoista, jotka sinä olet tehnyt siellä, maksaa tirehtööri Biese sulle 2 markkaa." Kolmekymmentä vuotta aiemmin ruudussa 20: "Magnetillisessa observatiossa saamme kuulla, tuleeko huomenna kirkasta vai pilvistä ilmaa. Niistä havainnoista, jotka olet tehnyt neljän tunnin istunnossa, maksaa provessori Borenius sinulle 2 markkaa."

Säästä ja sen havainnoinnista: Ei vuodet ole veljekset, Muuttuuko ilmastomme? ja Ilmastonmuutos ennen.

sunnuntai 27. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 27

"Esplanaadissa näit veistokuvan, joka on pystytetty kunnioittaakseen sitä miestä, joka meille on antanut "maamme"-laulun sanat. Tässä Kaisaniemessä, missä linnut laulavat niin ihanasti kesällä, saat taas nähdä sen miehen, Pacius'en, rintakuvan, joka on pukenut "maamme"-laulun sanat säveliin."

Maamme-laulusta puheen ollen: Laulettiinko tsaarihymniä Suomessa?