keskiviikko 12. maaliskuuta 2008

Arvostelua

Kävin eilen katsomassa Arn Temppeliritarin. Onneksi olen eläissäni nähnyt hyviä ruotsalaisia elokuvia, ettei jää väärää käsitystä kokonaisen maan elokuvatuotannosta. Elokuva oli tolkuttoman hidas ja kerrassaan tylsä. Lähes lähdin kesken pois.

Trailereissa mainostettiin uutta suomalaista elokuvaa Käsky. Elokuvasäätiön kuvauksen mukaan "Käsky on raadollinen kolmiodraama, elokuva rakkaudesta kaaoksen keskellä. Punavanki, jääkäri ja sotatuomari kohtaavat toisensa ja itsensä kansakunnan vaikeilla hetkillä , keväällä 1918." Ensi-illassa syksyllä.

Ehdin illan mittaan pintapuolisesti tutustumaan jatko-oppaaseen. Aihevalikoima oli niin monipuolinen, että luonnollisesti löytyi uusia asioita. Suoraviivaisena ja yksinkertaisena ihmisenä olisin kaivannut selkeämpiä ohjeistuksia siitä, mistä tietoja (voi) löytää. Näytti siltä, että monissa kohdissa ei ollut mitään merkintää tiedonlähteistä tai sitten asia ilmaistiin hyvin ympäripyöreästi. Jatko-oppaalle on tietenkin sopivaa, ettei asioita tehdä liian valmiiksi, mutta jos kirjoittaja tietää (?) niin eikö voisi kertoa?

tiistai 11. maaliskuuta 2008

1. kevätlomapäivä

Eilen illalla sain Kamariherra Knorringin elämää vähän eteenpäin, mutta huomasin, ettei minulla ollut kovin tarkkoja muuttoajankohtia. Metsästin niitä tänä aamuna Kokemäen rippikirjoista. Näyttää vahvasti siltä, että Kamariherra jätti vaimonsa Ruotsiin kun vihdoin ja viimein muutti Kokemäelle. Kertauskurssi: rippikirjat, rippikirjat, rippikirjat, huolellisesti tutkitaan ja yksityiskohtia löydetään.

Kansallisarkistossa oli sellainen ruuhka, että pääsin mikrofilmilaitteelle vasta iltapäivällä. Katselin Kokemäen henkikirjoja ja kirjoittelin pitkiä torpparilistoja. Toivo ilmeisesti elää, että saan ne joku päivä järjestykseen.

SSS:n kirjastolla oli rauhallista. Sain hallituksen jäsenenä kappaleen Lapualla julkaistua Sukututkimuksen jatko-opasta. Onpahan lukemista illalla, tosin toivottavasti sitä ennen onnistuu (vihdoin) Arn temppeliherran näkeminen.

(Kirjaston nettipisteellä saa taas annoksen nuorisokulttuuria. Mimmi vieressä surffaa irc-galleriassa, puhuu puhelimessa ja tekee läksyjä yhtäaikaa. Ja juttelee kavereidensa kanssa. )

maanantai 10. maaliskuuta 2008

Sukututkimusprosessikuva

Amerikkalainen Mark Tucker on piirtänyt hienon prosessikuvan tutkimuskysymyksestä todistukseen. Sama on tarjolla tietokoneen taustakuvaksikin. Yksi kommentoija on todennut, ettei prosessille ole mitään tarvetta. Kunhan lätkii löydöksiä tietokoneohjelmaan. Mutta joku päivä eteen voi tulla vähemmän suoraviivainen kysymys?

Kommentti jäi rannalle

Löysin jokin aika sitten amerikkalaisen blogipätkän suomalaisesta esiäidistä. Silloin siinä luki "little village in Turku ja Pori", missä ei ollut päätä eikä häntää, joten kirjoitin kommentin. Sen julkaisun sijasta teksti on nyt "little village in the county of Turku ja Pori" ja linkki vie Wikipediaan. Kai marginaalisesti parempi, mutta läänille province olisi minusta parempi käännös kuin county, joka sekä Yhdysvalloissa että Englannissa on pienempi alue.

(Edlan lähtiessä Amerikkaan vuonna 1910 Lapin pitäjän Ruonan kylään jäi isä Viktor Laaksonen.)

Jalkeilla

No niin, päästy sängyn pohjalta pois. Ei ollut kovin hauskaa, vielä lauantaina nousi lämpö kun istui ylhäällä yli puoli tuntia. Sukututkimuksen edistymisestä ei voinut kuin haaveilla.

Kotona pääsen internettiin kännykällä, jonka näyttö on vähän luottokorttia pienempi. SukuForumin posteja saa luettua, mutta vastauksia ei tee mieli ruveta räpeltämään. Abraham Collinuksen juurien kyselijälle löytyisi kyllä jotain lisää kotikoneelta. Kyselin itse nimittäin samaa tietoa aikanaan postituslistalla. Mutta ne arkistot ovat nyt sitten mietinnän alla, kun kirjoittajille ei ole ajoissa kerrottu, että viestejä säilytetään ja esitetään arkistossa.

Tätä etukäteen mietintää se lakikin sukututkijoilta (ilmeisesti) toivoisi. Vähän tärähti "korvaan" erään nimimerkin kommentit, joiden mukaan sukututkijat voivat kotonaan tehdä mitä vaan. Eihän sitä muitakaan lakeja saa siellä mielin määrin rikkoa pelkästään siksi, että kiinnijäännin mahdollisuus on pieni. Käytännesääntöjä odotellessa...