perjantai 15. helmikuuta 2008

Muistutus sanomalehtien monipuolisuudesta

Toivottavasti sukututkijat ovat muistaneet/huomanneet tehdä hakuja parantuneessa ja laajentuneessa historiallisessa sanomalehtikirjastossa. Yksittäisen tiedon voi löytää oli sosiaaliluokka mikä tahansa. Oli huone vuokrattavana, hevonen hukassa...

Maatalouden taidoissa järjestetyissä kilpailuissa pärjäsivät niin talolliset, torpparit jälkeläisineen kuin palkollisetkin; kuten kuvasta näkyy. Ojankaivuu on ympäröitynä, koska käytin sitä hakusanana. (Leike koskee Vesilahden ja Lempäälän maamiesseuran vuosikokousta, Aamulehti 22.09.1883)

Valitsin näköjään huonon ajankohdan mainostukselleni "Palvelu on poissa käytöstä 16.-17.2. tehtävien ylläpitotöiden vuoksi. Pyrimme mahdollisimman lyhyeen käyttökatkoon ja pahoittelemme katkoksesta aiheutuvaa haittaa."

torstai 14. helmikuuta 2008

Karttojen haku jatkuu

Lähetin pari päivää sitten tiedustelun 11 tilan kartoista maanmittauslaitoksen toimipisteeseen kysymysten kera. Pitkästä aikaa etäpalvelu ei toiminut. Tampereella s-postia käsitellyt virkailija ei ymmärtänyt ollenkaan tarvettani ja minä en ymmärtänyt hänen ymmärtämättömyyttään. Juttelimme jonkun aikaa puhelimessa ja saatiin jonkinlaista tolkkua (?).

Puhelinkeskustelun perusteella jollekin toimistolle pitäisi (virka-aikana) ehtiä. Siellä
1) Tilan nimen perusteella ajetaan listaus, jossa näkyy tilan jaot vuosien varrella maanmittaustoimenpiteineen. Näiden yhteydessä on viitteet (toimistokohtainen?)mikrofilmattuihin asiakirjoihin ja karttoihin
2) Erillisessä arkistojärjestelmässä on tiedot kartoista. Tämän hakuperuste on paikkakuntalähtöinen, mutta ilmeisesti karttojen olemassaoloa ei voinut kuitenkaan tarkistaa suoraan tästä?

Maaliskuun talvilomalla pitäisi sitten ehtiä Turkuun, Jyväskylään ja Kokemäelle. Porissakin olisi varmaan jotain (uudelleen) tutkittavaa... Tukholmassa ihan varmasti...

Kuvitusta

Googlen kirjahaku on taas vetänyt puoleensa. Vuonna 1855 julkaistusta kirjasta An Illustrated Description of the Russian Empire löytyi alla oleva sympaattinen kuva suomalaista maalaisista. Puvuista päätellen itäisestä Suomesta. Onko miehellä harva turkishattu vai heinäkoristeita?

keskiviikko 13. helmikuuta 2008

Kansalaissota asiakirjojen kertomana

Huomasin äsken Arkistolaitoksen etusivulla linkin verkkonäyttelyyn 1918 - Kansalaissota asiakirjojen kertomana . Linkki vie suoraan viikkoon 3 ja viikot 1 ja 2 eivät ole linkkejä? Vähän tyhmää jos materiaalit eivät ole pysyvämmin esillä.

Kertauskurssin loppua?

Huh. Keskiyön unettomuudessa prosessoin kirjastokirjoja lähteviin ja tulin nyt tarkistaneeksi jäljellä olevien eräpäivät verkkosivuilta. Yksi oli erääntymässä tänään, mutta ei ole enää, hah.

Lähtevien pinoon siirtyivät:
  • Martha Howell and Walter Prevenier: From reliable sources : an introduction to historical methods
  • Lasse Wahlroos: Opas historiakirjan tekijälle
Howellin ja Prevenierin kirjasta luin vain yhden lyhyen luvun. Olisi varmasti ollut kokonaisuutena mielenkiintoinen lukea, mutta tähdellisempääkin tekemistä on kuin miettiä keskiajan lähteiden ominaisuuksia.

Wahlroosin kirja vaikutti selailtuna asialliselta. Esimerkki projektisuunnitelmasta oli erinomainen. Kirjapainolukuun olisin kaivannut lisätietoa itselleni edelleen mystisistä kirjapainotermeistä. Sidoksiakin olisi voinut näyttää kuvina.

Kahdessa kohtaa osui silmiin yksiselitteinen ohjeistus tuoda historiakirjat ajallisesti tähän päivään asti "joka on 10 vuoden jälkeen historiaa". Ihan hyvä muistutus, mutta en olisi esittänyt sitä noin kategorisesti. Kirjoja voi rajata ajallisesti rajusti ja kaukaisestikin.

Jos joskus tulee uusi tarve vetkuttaa projekteiden pariin palaamista, niin Wahlroosin kirjallisuusluettelosta löytyisi lisää luettavia/selattavia oppaita.

(Lallissa on julkaistu juttu Wahlroosin kirjasta Luvian merenkulun historia. SSHY:n wikiin on lisätty Luvia-kirjallisuutta, hienoa.)

tiistai 12. helmikuuta 2008

Räkätaudissa

Jo torstaina fiilistelty vilustuminen on edelleen käynnissä, mikä lienee luonnollista kun sunnuntai on ollut ainoa päivä kun tosissani yritin parantua. Eilen tulin töihin (niinkuin tänäänkin) ja jaksoin huikaisevat 3 tuntia pärskiä ja niistää kunnes aivot eivät enää toimineet. Kävin kotimatkalla hakemassa SSS:n kirjastolta Hiski-tarkistusmateriaalin. Sitten seisoin vartin ratikkapysäkillä odottamassa ratikkaa, jota aikataulu ei edes luvannut saapuvaksi. Minkä jälkeen ei ollut ihme, että meni iltaan ennenkuin pystyin tekemään jotain vaativampaa kuin radion kuunteleminen.

Yritin aloittaa perjantaiksi tarvittavaa Sukutiedon artikkelia, mutta en saanut kuin pari lausetta aikaiseksi. Monta päivää kesken ollut Tove Janssonin Taikatalvi tuli sentään luetuksi loppuun. Olisikohan kivaa jos esi-isä tulisi kaakeliuuniin asumaan?

Eilisestä Suomen sota-teemasta vielä: Turun Forum Marinumissa aukeaa 21.2. sen merellistä osuutta koskeva näyttely, auki 30.8. asti.

maanantai 11. helmikuuta 2008

Taas historiankirjoittamisesta

Jukka Kemppinen on tarttunut yleishistorian kirjoittamiseen ja tuttuja mielipiteitä löytyi sekä tekstistä että kommenteista. Kommenteista poimin myös tiedon Tukholman Armeijamuseon jo kaksi kuukautta esillä olleesta Suomen sodan näyttelystä. You Tubesta löytyi sen traileri: