Löytöjä maasta. Joku päivä sitten löysi lautanpäällikkö Limnell Kokemäen joen rannalta Seikun sahan vierestä 20 hopea- ja 5 vaskirahaa, jotka tutkittaisssa huomattiin olevan Juhana III:nen, Sigismundin, Kaarlo IX:nen ja Kustaa II Adolfin hallitusajalta.Uusi Suometar 23.10.1885
[Lahjoituksia muinaismuisto-yhdistykselle] Lauttamies Kustaa Limnell Kokemäen Haistilan lautalla kahdelta puolen hiukan litteän kivikuulan, jonka hän tänä kesänä löysi Kokemäen kartanon Isosta luodostaSeikun saha on Porissa asti, mutta vaikuttaa todennäköiseltä, että molempien irtolöytöjen tekijä on sama kokemäkeläinen Kustaa Vilhelm, jonka olen jo aikoinaan Haistilan lautan yhteydessä maininnut. Toivo Väinölän kirjassa Satakuntalainen Limnell-suku (Toinen korjattu ja lisätty painos. 1978) Kustaa on sivulla 57. Sukunimensä hän on saanut äidiltään: Kristiina Andersintytär Limnell s. 10.7.1782. Veljensä Joosef oli Kokemäellä maakauppiaana ja esiintyi tämän sarjan aiemmassa osassa.
Mummoni koulutehtävää varten kokoamassa Kokemäki-albumissa oli alla oleva kuva Haistilasta joen etelärannalta kuvattuna. Vasemmalla oleva talo on edelleen olemassa ja oikealla olevat talot olivat todennäköisesti samoja tai samanoloisia joita Kustaa näki työtehtävässään päivästä toiseen.
Hieman varhaisempi karttaleike (Maanmittaushallitus - Maanmittaushallituksen uudistusarkisto - Kokemäki - Kaurula; Haistilan jakokunnan, Karulan ym. kylien isojaonjärjestelyn kartat ja asiakirjat 1880-1911 (A41:19/34-216)) viittaa siihen, että keskellä on Ala-Härkälä ja oikeassa reunassa Yli-Härkälä. Rohkenisikohan ajatella, että omat Härkälä-esivanhemmat ovat kotoilleet juuri tässä kohta joen rantaa? Ei parane, tietämättä milloin ja miten muut kylän talot on siirretty rannasta pois.
Kylä on kokonaisuutena vielä kartassa Maanmittaushallitus - Maanmittaushallituksen uudistusarkisto - Kokemäki - Kaurula 1786-1795 (A41:19/5-30). Muoto on sama kuin yllä, joten ehkä Härkälä on aina ollut kylän länsipäässä...?