Joulukuussa 1878 syntynyt Katri Bergholm (o.s. Ignatius) muistelee kirjassaan Kuultua ja elettyä lapsuutensa Helsingin liike-elämää:
Albion Lamppumakasiinia [Aleksanterin ja Kluuvikadun kulmassa matalassa puutalossa] vastapäätä, siinä missä nyt on Elannon talo, oli neiti Ellminin kauppa. Myymälän portaat olivat oven sisäpuolella ja niitä noustiin kymmenkunta askelta itse puotiin. Jo alhaalla tulvahti vastaan voimakas hajuveden ja tomun sekainen tuoksu. Tässä liikkeessä myytiin etupäässä korutavaraa, kuten tekokukkia, silkkinauhoja, morsiushuntuja ynnä muuta samankaltaista. Jo portaita noustessa neiti Ellmin teki syvän niiauksen, ja hänen vanhat liikeapulaisensa seurasivat hänen esimerkkiään. Se oli kovin hauskaa ja samalla hiukan hymyilyttävää. Tällainen vanhanaikainen, ylenpalttinen kohteliaisuus oli jo silloin harvinaista. Kaikkien niiatessa sitä myöskin teki ostoksensa ja poistui puodista. (s. 25)
U.S. 25.4.1884 |
Jostan syystä ura oli ohi vuosikymmenen lopulla tai ainakin elantoa oli hankittava myös tanssitunneilla (Hbl 18.9.1880). Syksyllä 1882 Hilma Ellmin sai kaupunginhallinnolta luvan tekokukkien yms. kauppaamiseen (Helsingfors 5.10.1882). Kaksi vuotta myhemmin ilmoituksissaan Uudessa Suomettaressa liikkeensä on tosiaan "keinotekoisten kukkain makasiini", mutta myytävänä on olkihattuja, mustia, valkeita ja värillisiä pitsejä, barbeja ja rysheja sekä mustia ja värillisiä silkkisormikkaita, trikoo- ja puuvillasormikkaita. (Barbit eivät tässä ole pieniä muotinukkeja vaan jonkinlaista pitsiä.)
Tämä oli Katri Ingmanin tuntema liike Kluuvikadulla. Hän ei ollut ainoa, joka muisteli saamaansa palvelua hyvänä. Vivi Lindberg kertoi, että liikkeessä tunsi aina olonsa tervetulleeksi. Neiti Ellmin seisoi tavallisesti itse tiskin takana ja asiakas sai saman kohtelun ostipa puoli metriä nauhaa tai kokonaisen hääpuvun, jotka Lindbergin mukaan olivat Ellminin erikoisala. Kaikki liikkeen apulaiset oli koulutettu yhtä ystävällisiksi ja omaksuivat Ellminin puhetavan. (Handelslaget 3/1928).
Muistokirjoituksen (Hbl 31.7.1906) mukaan muotiliikkeen pito ei päättynyt, kun Ellmin meni vuonna 1895 naimisiin eversti Alexander Ugglan kanssa. Mutta tämän kuoltua kolme vuotta myöhemmin Ellmin lopetti liikkeensä ja asui viimeiset vuotensa Ruotsissa. Hilma Ellmin kuoli 54-vuotiaana 23.7.1906.