Aimo Halilan kirja
Me raatiherrat ja porvarit (1944) alkaa luvulla ”Vaikka oletkin pormestari Porissa, olet Helsingissä vain rajasuutari”. Tämän viisauden lausui alkoholin vaikutuksen alaisena porilainen kultaseppä David Jönsson. Vuonna 1659 hän muutti vaimonsa Sara Nilsdotter Qvistin kanssa Turkuun.
David oli oppinut ammattinsa isältään Jöns Anderssonilta ja samaan tapaan hän itse opetti poikaansa Micheliä. David ei ehtinyt nähdä pojan mestarityönäytettä, hän kuoli jo vuoden 1669 paikkeilla. Leski Sara meni naimisiin miehensä kisällin Jacob Braskin kanssa. Tämä haudattiin 2.5.1680 Turun tuomiokirkon ison portaikon alle.
Porissa kultasepälle oli sopinut sukunimen tapaiseksi ”Guldsmed”, mutta isossa kaupungissa tarvittiin varsinainen sukunimi. Michel valitsi tällaisesi Biörman, mahdollisesti vanhempiensa kotikaupungista muistuttamaan.
Sara Nilsdotter Qvist haudattiin tuomiokirkkoon 15.6.1690 suureen portaikkoon. Toisesta avioliitosta syntynyt poika
Jacob oli jo ylioppilas akatemiassa ja ystäviensä kanssa kirjoitti muistorunot painettavaksi hautajaisiin. Koska Jacob oli akatemian tuomiovallan alla, yhteisen äidin perinnönjakoa selviteltiin konsistorin edessä lokakuussa. Siellä oli mukana myös Jakobin sisko ja pöytäkirja viittaa siihen että sisaria saattoi olla useampiakin.
Michel Biörman kuoli maaliskuussa 1720 ollessaan Tukholmassa isoa vihaa paossa. Hän sai siirrettyä ammattinsa vielä yhdelle sukupolvelle. Poika Hinrich ei kuitenkaan tehnyt kunniaa aikaisempien sukupolvien työlle vaan kuoli Turussa varattomana ja haudattiin 10.2.1734 ammattikunnan kustannuksella.
Lähteet:
Tyra Borg: Guld och silversmeder i Finland. 1935
Alex Paltschikin sukumuistiinpanot
Turun akatemian konsistorin pöytäkirja