perjantai 23. marraskuuta 2007

Keskusteluja

Historiallisen sanomalehtiarkiston uudistuksista käydään parhaillaan keskustelua Agricolan foorumilla. Samalla käynnillä osui silmiin aihe "Kuka saa tutkia historiaa?", joka on tuttu myös sukututkimuksesta. Mikä on tarpeeksi hyvää / hyväksyttävää tms. sukututkimusta... Tuon keskustelun kautta löytyi Tapio Nurmisen blogipostaus "Historiantutkijan istumalihakset", jossa oli myös oleellista viestiä sukututkimuksen harrastajille. SSS:n forumilla on aloitettu aihe "Sukututkijan lähdekritiikki", jota en ole vielä ehtinyt kommentoimaan.

Historiallinen sanomalehtiarkisto uudistui

Selasin aamulla nopeasti edellisten päivien Hesarit (perjantain numero ei taaskaan ilmaantunut ovelleni ennen töihinlähtöä 6:30). Silmiin osui pieni uutinen Kansalliskirjaton sanomalehtiarkiston uudistumisesta. Lupasivat, että saavat valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä, ja pitää näköjään paikkansa. Olen kauan käynyt katsomassa lehtilistaa ja ihmetellyt sen pysymistä samanmittaisena ja -mallisena, mutta näköjään halusivat leväyttää valmiin tuotteen kerralla eteen.

Toiminallisuutta on valitettavasti myös muutettu ja on huomattavasti hitaampaa saada eteensä korkealaatuinen kuva. Suurennos ei yhden testin perusteella tee tekstistä tarkempaa ja jouduin ottamaan lehden ulos .pdf-muodossa ja katsomaan 200%-suurennoksella, jotta sain totutun näkymän.

Johan Simelius tässä vakuutta ettei varkaiden "tölli" ole hänen maallaan - mistä seuraa, että oli isoäitini isoisän maalla. Tälläistä sattuu.

tiistai 20. marraskuuta 2007

pohjanoteeraus?

Istun lentokentällä, leikin uudella puhelimella eli tarkistin Kansallisarkiston digitaaliarkistosta Loimaan say:n olemassaoloa. Ei oo eli täytynee todellakin odottaa kotiinpaluuta ennenkuin Barbro Elisabetin metsästystä voi jatkaa.

maanantai 19. marraskuuta 2007

Loistava arkistokäynti

Tilatusta puustellin kartasta ei ollut mihinkään - vuosi 1910 ei avita 1700-luvun alkua. Mutta ystävällisen ihmisen neuvomasta Dunckerin kokoelmasta löytyi paikka Gabriel Sareenin toiselle avioliitolle. Mustassa kirjassa oli häistä varsin minimimerkintä, joka ei auttanut eteenpäin.

Paikallishistoriassa morsiammen sukunimi liittyi paikkakunnan pappeihin, joten katselin sitä sivua rippikirjasta, ja avot! morsmaikku ennen avioliittoa. Mahdollisesti sukua papin vaimolle, jolla sama sukunimi? Paljon enemmän eväitä jatkotutkimukseen, kuin ennen parin tunnin melko kevyttä hutkimista.

Viikonlopun tuotokset

Tavoitteena taisi olla GAG-käsikirjoituksen Kokemäen osuuden rikastaminen tuoreen kirjan löydöksillä ja tekstin yhdistäminen. Ihan siihen asti en päässyt. Vaan lähdin elokuviin.

Jossain välissä tuli selattua lähes vuosikymmen sitten käydyn jatkokurssin materiaaleja. Taas tuli "Tehtävää" listaan uusia kohtia.