lauantai 27. heinäkuuta 2024

Hietalahden panimon ensimmäiset vuosikymmenet

Sinebrychoffin panimon perustaminen Hietalahteen oli sivuseikka yhdessä selvitysharjoituksessani, mutta siitä muodostui oma hutkimuksensa, jota varten jouduin jopa hakemaan (hui!) kirjan kirjastosta. Gunnar Mårtensonin historiikissa ei ole lähdeviitteitä, mutta asiakirjalainaus yhdistettynä Heikki Kähkösen esitykseen, vakuuttaa siitä, että Nikolai Sinebrychoff oli 23.8.1819 saanut huutokaupassa luvan perustaa panimon. Tämän jälkeen hän anoi Keisarilliselta uudisrakennuskomitealta käyttöönsä rakentamatonta korttelia Hietalahden torin eteläpuolelta.

Mitään toria ei tässä vaiheessa ehkä ollut, mutta se oli kaavoitettu. Sopiva kartta löytyy lunttaamalla Hietalahden rannan ympäristöhistoriallista selvitystä (pdf):

Plan Charta Öfver Helsingfors Stad. 1823

Anomukseensa Sinebrychoff sai 13.10.1819 myönteisen vastauksen, jossa puhutaan lunastushinnasta, jonka luulisi koskeneen koko Hanhen korttelia, joka 1820-luvun kartassa oli numero 63, mutta myöhemmin numero 83. 

Mårtensonin esitys tästä eteenpäin on valitettavan epäselvä. Kuvatekstistä käy ilmi, että korttelin tontista 3 tehtiin 3.6.1820 erillinen kartta, joka liittyi (?) tontin ostoon. Leipätekstissä:
Saatuaan kolme ensimmäistä tonttia hän anoi saada ostaa 1000 m^2 lisäalueen, josta hän maksoi ainoastaan 169 ruplaa 50 kopeekkaa. Sitten seurasi uusia lisätonttianomuksia, ja eräiden vastusten ja vaivojen jälkeen hänen onnistui kymmenen vuoden kuluessa hankkia lisää tonttimaata niin että hänen alueensa Hietalahdessa oli nyt kaksinverroin alkuperäistä laajempi. [...] Viisi vuotta myöhemmin [1835?] laajeni tonttialue jälleen länteen, etelään ja itään alkuperäisestä alueesta. Yhteensä suostuivat viranomaiset myymään Sinebrychoffille 30 000 m^2 tonttimaata 3834 ruplan 67 kopeekan alhaiseen hintaan. Vuonna 1840 hän osti lisäksi yhden Bulevardin varrella itään päin sijainneen tontin siitä korttelista, jota rajoittavat Bulevardi, Hietalahdensatama, Punavuorenkatu, Kivenhakkaajankatu, Iso-Roobertinkatu ja Albertinkatu (s. 10-11)

Kuvattu aktiivisuus ei heijastu Kaupunginarkiston maistraatin pöytäkirjoihin hakemistoon, jonka Hietalahtea koskevalta näyttävistä löysin vain yhden: Tonttilaajennus varastorakennusta varten ei sisällä mainintaa laajennuksen suuruudesta (Mpk 11.6.1827 §9). Löytämättä jäi 30.5.1832 §1 jossa piti olla asiaa viinanpolttimon ja panimorakennuksen rakentamisesta Hanhi-korttelin tontille 3.

Mårtenson on tutustunut toukokuussa 1848 tehtyyn Nikolai Sinebrychoffin perukirjaan (HKA 2474), mutta ei kommentoi sen niukkaa kiinteistölistaa:

  • Korttelissa 83 (Hanhi) kolme tonttia, aiemmin numerot 1, 2 ja 3, nyt 26, 27 ja 28. Näillä asuinrakennus, viinanpolttimo, panimo, asuin&ulkorakennus ja varastorakennus.
  • Korttelissa 84 (Strutsi) kaksi tonttia, aiemmin numerot 4 ja 5, nyt 23 ja 25. Näillä kolmikerroksinen kivinen asuinrakennus.
  • Korttelissa 84(?) tontilla 28 puutarha, jossa kasvihuone ja jääkellari 
Numerointi löytyy Gyldenin kartasta 1838 lukuunottamatta puutarhaa.

Kaupunginarkiston Kiinteistökortiston anti aikajärjestykseen asetettuna viittaa siihen, ettei vuoden 1819 lunastusmaksu tuottanut omistusoikeutta. Mårtensonin esitykseen nämä eivät stemmaa ollenkaan, mutta kattavat sen alueen, josta voi olla kyse.

18.7.1836 Nikolai Sinebrychoff sai kiinnekirjan korttelin 83 varastotonttiin 1. Varastotontit Hietalahden rannassa on Gyldenin kartassa merkitty kirjaimin Ah.

29.6.1840 Nikolai Sinebrychoff sai ensimmäisen lainhuudon kaupungilta ostetuille korttelin 84 tonteille 23 ja 25. Ensiksi mainitun kaupunki oli jo kertaalleen myynyt vuonna 1829 porvari C. A. Stenbergille ja jälkimmäisen samana vuonna Johan Dammenille, mutta nämä olivat jollain mekanismilla menettäneet omistusoikeutensa.

9.6.1845 Nikolai Sinebrychoff sai ensimmäisen lainhuudon kaupungilta ostetuille korttelin 83 tonteille 26 (7063 aaria, 565 ruplaa), 27 (7875 aaria, 397 ruplaa) ja 28 (338 ruplaa). Lisäksi puistoalueeseen, josta Sinebrychoff oli maksanut kaupungille 247 ruplaa.

15.6.1846 Nikolai Sinebrychoff sai kiinnekirjan korttelin 83 varastotonttiin 1a (Varastotontit 2 & 3 kaupunki oli myynyt aivan toiselle taholle tammikuussa 1839) 

perjantai 26. heinäkuuta 2024

Polkupyörämatkailua kesän 1896 Suomessa

Anni Collan
Kisakenttä 1/1926
Anni Collan (1876-1962) valmistui keväällä 1896 yliopiston voimistelulaitoksen kahden vuoden kurssilta voimistelunopettajaksi (Päivälehti 24.5.1896). Paljon myöhemmin hän kirjoitti nimimerkillä Tuikku kesän kokemuksistaan partiolaislehti Suomen tyttöön 5/1934:

Eräs naisvoimistelija Kiila oli vasta oppinut pyörällä ajamaan ja rupesi suunnittelemaan retkeä Itä-Suomeen, ehkä Kajaaniin asti, "sieltä lasken sitten Oulujoen kosket ja Oulusta on alamäkeä Helsinkiin asti. Tule mukaan sinä!"

Mielessä välähti heti paikalla, että olisi huiman hauskaa tehdä tuollainen retki, mutta — mutta — mutta? ?

Miten ollakaan: Äiti oli myöntyväisempi kuin oli voinut odottaa, matkaraha-kysymys järjestyi muutamien viikkojen yötyöllä, eikä siihen aikaan kukaan pitänyt lukukaudenlopun alapainoisuutta esteenä ruumiinharjoituksille. (Järkevätä kylläkin, sillä 1700 kilom. retkellä paino lisääntyi 8:lla kilolla).

Kiila oli myöhemmin kertomuksessa sukunimi, mutta ei välttämättä oikea sellainen. Yksityiskohdat ja valokuva eivät riittäneet tunnistamiseen.

Anni Collan
Naiset lähtivät Helsingistä "Sörnäisten tullin" kautta Nastolaan, Taipalsaareen, Lappeenrannan kautta Imatralle, jossa Sortavalan laulujuhlille, "jossa toisen pyöräilijän käyttämät voimisteluhousut herättivät ansaittua huomiota, luultavasti paljon suurempaa kuin muutamien laulajien kansallispuvut". 

Sortavalasta matka jatkui Punkaharjun kautta Savonlinnaan ja sieltä Kuopioon, josta laivalla Karjalankoskelle ja sitten polkien Nurmekseen, Vuokatille, Sotkamoon.

Tämän matkan ravintopuoli oli kaikista heikoin ja aiheutti kerran seuraavan keskustelun:
— Saisko ruokaa?
— Mitäs Teille pitäisi olla?
— Leipää, voita, perunoita.
— Perunat on loppuneet ja leipä on vanhaa.
— No totta sitä maitoa saa?
— Maito vietiin meijeriin.
— Onko kananmunia? Niitä voisi vaikka paistaa.
— Olihan meillä kana, mutt' se kuoli ja oli meillä pannukin, mutt' se halkesi.

 

"Kiila"?

Sotkamossa hypättiin pieneen laivaan, Kajaanissa saatiin opastusta Herman Renforsilta ja Vaalaan tultua "pyörät nostettiin tervavenheeseen, ja niin lähdettiin kuohujen keskelle tiukkasilmäinen, varmakätinen mies peränpitäjänä". Veneellä tultiin Muhokseen, josta jatkettiin laivalla Ouluun. Sieltä alkoi aiempaa tasaisempi reitti etelään. 

Collan on tallentanut muutamia reaktioita polkeviin naisiin, joita omalta osaltaan sekoitti se, että Collanin lempinimi oli Calle.

Huvittava tapaus sekin kun eräs tupakoitseva majatalonemäntä kyseli voimisteluhousuihin puetulta retkeilijältä: "Käyvätkö kaikki Helsingin herrat niin puettuna kuin Te?" — Ensin hän oli tiedustellut ristimänimiämme, jolloin toisen nimeksi mainittiin Edit ja toisen Kalle. Ja kun tuli lähtö tuosta majatalosta, niin huusi tytär jälkeemme: "Emme vieläkään saaneet tietää, mitä sukupuolta oikein olette."

Viisaampi oli toinen emäntä, joka julisti: "Kyllähän sen heti kuulee, että Teillä on piikaääni."

Eräässä torpassa kysyttiin: "Oletteko naimisissa, vai muutoinko kulette noin yhdessä?" Siihen toinen vastasi: "muutoinhan me vain", mutta toinen oli senverran arka maineestaan, että hän julisti: "tyttöhän se on tuokin."

torstai 25. heinäkuuta 2024

Liminkalaisella niityllä

Alex Federley
Kansallisgalleria
Kirjassa Kuinka meistä tuli kirjailijoita Juhana Kokko (s, 1856) toteaa, että esikoisteoksensa Kölliskön ensimmäinen luku "on tosi kuvaus kotitaloni niityltä minun poikavuosinani. Siinä kuvattu ukkosenilmakin on tapahtunut tosiasia, totuudenmukainen on luonnonkuvauskin Ulkopuolen rannalta. Mikko ja hänen tapaturmainen kuolemansa on vain mielikuvituksen luoma."

Realistiseksi siis lienee tarkoitettu tämä kuvaus työnjohtajasta
Aikomatta sitä lähdettiinki heinäaikana aina kello neljä. Niin, heinäaika, se se oli kovin, mutta se oli iloisinkin aika. 
Silloinhan oli meillä aina Kaurismaan Aappo jätkänä. Hän se kyllä sai sekä työn että pilkan sujumaan. 
"Soo, nuori isäntä! Pois edestä eli kintut poikki!" huusi hän Kölliskölle, joka aina edellä niitti ja jota hän oli saanut kunnian seurata. 
"Soo rengit! soo jätkät! soo talon miehet! Heilukaapa pois, tahi taidatte jäädä kovin pitkän pöydän päähän", huusi hän perästä tulijoille. 
"Noo, antakaapa raudan käydä!" huusivat rengit. 
"Painakaapa kapulan päälle, niinhän se näyttää kun tästä olisi pahahampainen lehmä jyrsinyt," muistuttivat jätkät. 
"Ja Mikko riepuki siellä hanskaa. Katsokaahan! Hän lyö kuin poika ja heinät ne 'pokkaavat', nousevat katsomaan ja kyselevät: kuka tästä on kulkenut". 
"Voi kun te olette viisaita", kuului vastaus. 
"No Aappo!" huusi Kölliskö, "johan se rauta takaltaa. Eiköhän sitä pitäisi terottaa". 
Näin sanoen asetti hän kunnian sakaran maahan, tarttui toisella kädellä vikatteen terään ja toisella kivitikkuun. Muut tekivät samoin ja tik tik tik tik panivat terät. 
"Sujuttakaapa selkää pojat", huusi Kölliskö, "kun päästään päähän, niin syödään". 
"Soo nuori isäntä! Antakaahan suuta saappahalle; koetetaan seurata", vastasi Kaurismaan Aappo, ja niin sitä taasen niitettiin. 
"Haravamiehet hoi!" karjasi taasen Aappo, jonka suu tuskin hetkeäkään pysyi ummessa, "eikö mielenne ruokaa teekään". 
"Kyllä pian saavutetaan", vastasivat piiat ja vetivät entistään vinhemmin. 
Pian oli kierros loppuun niitetty, pianpa heinätki luo'oksi singotettu ja niin lähtivät miehet vikate ja vaimot harava olalla maja-aitalle kymmenen aikuista syömään. 
Kölliskö avasi kontin, lappoi leivät, lappoi kalarasiat aitan permannolle sillä aikaa kuin piiat laskivat piimää leileistä kaksikorvaisiin puutuoppeihin. 
"Miten siellä niityllä syödään, kun ei ole pöytää eikä tuolia?" kyseli Aappo. 
"Kas näin", vastasi Aaro, heittäytyi permannolle istumaan, otti hienoksi leivotun reikäleivän, alkoi sitä ympäriinsä jyrsiä ja muut tekivät samoin. 
Aappo avasi kalarasian, tarjosi sitä jokaiselle kenellekään antamatta ja kyseli: "Syöpikö kukaan kalaa? — Ei kukaan syö kalaa, pannaan kalarasia kiinni". 
"Elä sule sitä kalarasiaa", muistutti Mikko, "anna tänne se". 
"Siinä on", sanoi Aappo ja antoi rasian Mikolle, joka alkoi veitsellä kaloja käännellä ja koetti valita parasta. 
"Eläpä ota sitä isoo kalaa, huonopa olit niittomies", sanoi Aappo tavallisella pilkallisuudellaan. 
"Voi kun te olette viisaita!" kuului vastaus. 
Kun kaikki olivat saaneet leipänsä, kalansa ja asettuneet piimätuopin suhteen niin mukavaan asentoon, että voivat sitä suuretta vaivatta hyväkseen käyttää, syntyi hetkeksi semmoinen hiljaisuus, jota itse Aappokaan ei joutanut häiritsemään. 
"Elä reikää syö, nuori isäntä", sanoi vihdoin Aappo Kölliskölle, joka jo oli ehtinyt leipänsä kanssa siihen määrään, ettei ollut kuin pikkunen kehä jälellä reiän ympärillä; samalla otti hän piimätuopin ja kuilasi sen tyhjäksi. 
"Elä kaikkia ryyppää," muistutti hän Mikkoa, joka sen perästä kohta tarttui tuopin korvaan ryypätäkseen. 
"Voi kun te olette viisaita", jupisi Mikko itsekseen ja tarjosi tuopin Leenalle, joka tarttui leiliin ja kaasi siitä piimää tuoppiin. 
"Jo näkyy!" huudahti Aappo Leenalle kun tuoppi oli täyttymäisillään ja Leena heitti kohta kaatamisen. 
"Parempi ruoka syömättä kuin painamatta", arveli Simo syömästä päästyään ja heittäysi vatsalleen permannolle, johon oli vuoteeksi heiniä levitetty. Muut tekivät samoin sitä myöten, kun olivat saaneet itsensä ravituiksi. Sitte seurasi ainoastaan erilaisia hengähdyksiä, vieläpä kuorsauksiaki.
P. S. Juhana Kokosta aiemmin blogitekstissä "Luultavasti samaa pohjaa"

keskiviikko 24. heinäkuuta 2024

Ilmestynyt: Ampumatauti 1700-luvun Tervolassa

Keskellä kesää ilmestyi Kalmistopiirissä artikkelini Ampumatauti 1700-luvun Tervolassa. Vasta viime vuonna tein edellisen esityksen pernarutosta, mutta väitöskirjaa varten kerättyjä lehtileikkeitä jostain syystä selatessa, se tuli vastaan "uudella" nimellä.

tiistai 23. heinäkuuta 2024

Kesäretki Suomeen: Raasepori

Kuvasta ei tule itselleni oitis Raasepori mieleen, mutta sitä se Maamme-pelin viimeisenä ruutuna edustaa. Raaseporin retkiraportteja olen kirjoittanut useita, mutta linkittämisen sijaan muistutan tuoreesta Raasepori-kirjasta Reconcidering Raseborg - new approaches to a medieval castle in Finland.

maanantai 22. heinäkuuta 2024

Kesäretki Suomeen: Hanko


Tämä Maamme-pelin satamakuva on Hangosta, johon hutkimukseni eivät ole montaa kertaa eksyneet. Aihetunnisteella varustettu teksti Amerikkalaisen pikakäynti Suomessa 1902 (26.8.2013) sentään sijoittuu juuri satamaan.

Hangon satama liittyy siirtolaisuuteen, joten teemasta muutama linkki täydennykseksi.