lauantai 19. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 19


"Voi kuinka nyt vettä sataa rankasti! Oikein kuin saavista kaataisi! On paras, että mennään sisään johonkin ja odotetaan siksi että sade on mennyt ohitse. Vahinko vaan ettei tämä sade sattunut tulipaloon N:o 18."

Peliruudussa näkyvällä ja sateessa kaivatulla sateenvarjolla oli taipumus unohtua jo 1800-luvulla.

perjantai 18. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 18

"Hui, kuinka kuuluu kamalalta kun toittotetaan torvella! Varjelkoon Jumalan valtava käsi kaupunkimme tulesta ja palosta!"

Tällaista toimintakuvaa ei ollut Helsingin pelin ensimmäisessä painoksessa vuonna 1870, mutta ruudussa 34 "Minä olen varma siitä, että annat markan Wapaehtoisen Palosammutuskunnan kirjastoon ja toisen markan sen pensionirahastoon."
Niin vapaapalokunnat kuin kunnallisetkin ovat jääneet blogissani käsittelemättä. Palokuntalainen sentään vilahtaa Adolf Carlingin lapsuudenmuistoissa 1880-luvun Helsingistä. Anders Ramsayn muistelmissa on Helsingin palovartijat 1800-luvun puolivälissä.

torstai 17. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 17


"Tässä näet Ylioppilastalon, jonka Suomen kansa on rakentanut Suomen ylioppilaille. Jos sinusta joskus tulee ylioppilas, niin osota itsesi sen nimen ansainneeksi, niin että sinusta tulee isänmaasi arvokas tytär taikka poika." 

Pisteitä Helsingin pelille sukupuolten tasa-arvon esiintuomisesta 3. painoksessa 1904. Ensimmäisen painoksen aikaan Helsingin yliopistoon saatiin ensimmäinen poikkeusluvallinen nainen opiskelijaksi. Ylioppilastalo oli vasta valmistumassa ja sen kuva pelissä taitaa perustua muuhun kuin valmiiseen rakennukseen.
Paljon myöhemmin ylioppilastalon vierellä syntyi valasmuistoja.

keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 16


"Ne rahat, jotka sulla on säästössä pankissa, voit ottaa pois sieltä. Myöskin suuret pankit ottavat vastaan pieniä säästöjä." Tätä rakennusta en tunnista. Ei varmaankaan Venäjän valtiopankin haarakonttori, jossa koettiin Aseellinen pankkiryöstö helmikuussa 1906.

Kolmekymmentä vuotta aikaisemmassa eli vuoden 1870 Helsingin pelin painoksessa raha-asioita hoidetaan kolmessa ruudussa. Ylläolevaa vastaa parhaiten ruutu 47: "Niistä rahoista, jotka sisaresi pani yhdyspankkiin, saat korkoa 5 markkaa. Hyvä oli, että rahat pantiin tänne, ennenkuin korko alennettiin neljään prosenttiin."

Erikoisempaa lautapeli-ikäisten taloudellista toimintaa on kahdessa muussa ruudussa. Ruudussa 43 "Hopeapikarista, jonka myit rahapajaan, saat valtiopankista 6 markkaa. Mene n:roon 48". 

Ruudussa 48 "Suomen pankin konttorissa saat 6 markkaa siitä pikarista, jonka myit rahapajaan." (Nykyinen Suomen pankin rakennus valmistui 1883. Ks. Suomen pankin ja rahan historiasta)


tiistai 15. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu15


"Sinä pikku sokurihiiri! Makeisista, joita olet syönyt, maksat sä markan." Löfströmin konditoria on päässyt kuvaan, mutta ei tekstiin. Konditoria toimi osoitteessa Aleksanterinkatu 40 / Kluuvikatu 4.

Samalla selitetekstillä on Helsingin pelin vuoden 1870 painoksessa kuva Ekbergin konditoriasta. Kummastakaan konditoriasta en ole kirjoittanut, mutta blogista löytyy Huomioita kahvilakulttuurista vuonna 1902 ja kahviloihin liittyy myös Onnistunut kuluttajaboikotti Helsingissä.

maanantai 14. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 14

"Semmoinen myymälä on muitten muassa myöskin kukkakauppa SOLhem. Sinä joka olet semmoinen kukkasystävä ostanet luultavasti sieltä kukkia sisaresi nimipäiväksi." Siis lisää tekstimainontaa/tuotesijoittelua. Kukkakauppa tosiaan oli edellisessä ruudussa esitellyssä Pasaasissa ja nimi kirjoitettiin osin isoilla kirjaimilla.

Kukkakaupassa olisi voinut työskennellä kukkaseppeleistä palkittu Ida Öflund (myös Salin), jonka työnantajalla V. F. Sagulinilla oli myös kauppapuutarha nykyisen eduskuntatalon tienoilla.

Ruutua 14 vastaavaa kuvamainontaa pelin varhaisemmassa painoksessa oli ruudussa 40, jossa ei kauaa viivytty, sillä "Ravintolan ohitse. Menen n:roon 41". Kuvassa on selvästi hotelli Kleineh, jonka perustajan perhettä olen selvitellyt.



sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Helsingin peli, ruutu 13

"Niinkuin muissa suurkaupungeissa on Helsingissäkin niin sanottu Pasaasi, jossa on monta myymälää." Kaupunkitila Espan ja Aleksin välillä, johon en ole poikennut vuosiin, ja, josta en myöskään ole kirjoittanut. Pelin vuonna 1904 julkaistuun painokseen olisi sopinut juuri valmistunut City-basaari, josta olen kirjoittanut