tiistai 14. helmikuuta 2012

Turun historiasta ja linnasta

1) Muutamia vuosia sitten ilmestyi ruotsinnos Olof Hermelinin kaupunkirunostosta Hecatompolis Suionum. En vieläkään ole saanut sitä käsiini tarkistaakseni mitä Suomen puoleisista kaupungeista on siinä sanottu. Mutta Turun osalta asiasta tuli selvää Timo Sirosen artikkelista Olof Hermelinin kaupunkielegia Turusta 1680-luvulta. Eli enemmän runollisuutta kuin informaatiota.

2) Ylen radiosarja Turun historia (osa 1, osa 2, osa 3 ja osa 4) tulivat jälkijättöisesti kuunneltua. Toimittaja onnistui kuullostamaan siltä, ettei häntä voisi enempää kiinnostaa, mutta esitteli kyllä ihan tuoretta tietoa eikä vanhan kertausta.

3) Turussa mietitään parhaillaan Turun historian museon sisältöä ja paikkaa. Museo-listalle lähetetyn tiedotteen mukaan
Nyt kartoitetaan mihin Turun historian museo sijoitettaisiin, rakennettaisiinko uudisrakennus vai tulisiko Turun historian näyttely jonkin olemassa olevan rakennuksen yhteyteen. Mistä museo kertoisi?

Vielä tärkeämpää kuin rakennusvaihtoehdot ja toimintamalli on näyttelyn sisältö. Kun Turun historia on myös koko Suomen historiaa, niin pitäisikö museossa siis kertoa koko Suomen historia, tai olisiko keskeisenä aiheena esihistoria ja alueen hienot arkeologiset löydöt, tai pitäisikö kertoa Turun teollistumisen historia turkulaisine tuotemerkkeineen, tupakka-polkupyörä-telakkateollisuuden historia täällä. Kerrottaisiinko työväen historiaa vai merkkimiesten historiaa. Kertoisiko näyttely Mikael Agricolasta, Paavo Nurmesta tai Mauno Koivistosta.
Ideointilomakkeen täyttämällä pääsee Logomoon ilmaiseksi.

4) Jaoin jokin aika sitten Turun tuomiokirkon kuvia, aika tehdä sama linnalle.3 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

Joko olet vastannut ideakyselyyn? :-)

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

En. Mutta selvää on, että näyttelyn pitää keskittyä 1600-lukuun & 1700-luvun alkuun sekä Flachseniusten perheeseen. 1900-luvulta voidaan ottaa malliksi se vuosi, jonka isäni opiskeli Turussa ennen järkiintymistään.

Bone-needle Arts and Crafts kirjoitti...

Tuossa ekassa Turun Linnan kuvassa on kauheat tornit x) Pitäisiköhän tulostaa kuva ja viedä työkavereille Linnaan päivän huviksi ;)