sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Erilaisia totuuksia yhdestä miehestä

Lukemalla Karl Fabian Sahlbergin tiedot ylioppilasmatrikkelista selviää
... virkavapaa 1861. Asui sittemmin veljensä luona Kokemäellä. † Kokemäellä 22.7.1864.
Kokemäen haudattujen listasta löytyy rivi oikealta kohdalta ja se kertoo Sahlbergin asuneen Kakkulaisten Hyydillä. Sen rippikirjasivuilla 1862-68 on ensimmäisenä ylioppilasmatrikkelin mainitsema veli, Kokemäen entinen lensmanni. Muutama sivu on käännettävä ennenkuin löytyy Karl Fabian perheineen.

Ei voisi selvempää olla? Paitsi, että Sanomia Turusta julkaisi numerossaan 5.8.1864 kuolinilmoituksen, jossa sanotaan "kuoli hiljaisesti ja rauhallisesti Härkälän talossa Kokemäen pitäjässä".

Hyytiä ei ollut mitään syytä kutsua Härkäläksi, tietääkseni. Ainoa pitäjän Härkälä on Haistilassa, jossa tuskin oli tauteihin kummempia hoitoja kuin muutaman kilometrin päässä Kakkulaisissa. Enemmän rauhaa?

Esimerkki teemasta "rippikirja ei välttämättä kerro todellista asuin/elin/kuolinpaikkaa."

4 kommenttia:

Agatha kirjoitti...

Kiitos taas, pitääkin tutkailla sanomalehtikirjastoa tarkemmin, kaiken varalta. Ei muuten näytä päiväyskään ihan täsmäävän kuolleissa ja lehti-ilmoituksessa.

Agatha kirjoitti...

eikun matrikkelin päivä on eri kuin rippikirjan ja lehti-ilmoituksen. Ei ole ihan ensimmäinen kerta, kun yo-matrikkelissa on hiukan vierestä meneviä tietoja.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos! Arvaa huomasinko päivämäärien eroa ollenkaan... Laitoin palautetta Kotivuorelle, joka ei ihan kaikkia alkuperäislähteitä ole vielä ehtinyt tarkistaa.

Agatha kirjoitti...

Yksi toinen pappismies kuoli yo-matrikkelin mukaan naimattomana ja lapsettomana, vaikka eläkkeelle siirryttyään avioituikin taloudenhoitajansa kanssa. Yhteisiä lapsia oli silloin jo viisi ja kaksi tehtiin avioaikana. Kirkollisten lähteiden tukemana tuli korjaus matrikkeliin parissa päivässä :)