sunnuntai 2. huhtikuuta 2023

Menneisyyden teille ei ole paluuta

Eilen verkko oli täynnä aprillipiloja. 


Mannerheimintien peruskorjaus tiedotti: "Mannerheimintie ennallistetaan Turuntieksi – hevoskärrykaistat, kaasuvalot ja hiekkapinta takaisin. Salaiset katusuunnitelmat julki! Mannerheimintie on päätetty ennallistaa 1800-luvun asuun! Näkyvimpänä muutoksena Mannerheimintien asfaltti poistetaan ja kadun pinta muutetaan historiaa kunnioittaen hiekkapintaiseksi. Jalkakäytävät päällystetään nupu- ja mukulakivillä... ". 

Minähän otan kaiken turhan tosissani, joten kommentoin: "Eli Hakasalmen huvilan kohdalle palautetaan tämä mutka? Liittyykö tämä Kansallismuseon remonttiin?" ja liitin mukaan oheisen Kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluvan kartan, jossa vuonna 1845 suunniteltu oikaisu on kyllä jossain vaiheessa tehty, sillä ei Manskussa tuota "Gamla landsvägenin" mutkaa nyt ole. Vuonna 1852 suoristus näyttää olevan olevan jo tehtynä.

Oikaisukartassa ei ole paljoa paikannusaineksia, mutta mittakaavan perusteella oikaisu on alkanut vähän nykyisen Eteläisen Hesperiankadun eteläpuolelta ja jatkunut hieman Hakasalmen huvilan eteläpuolelle. Vanhan tielinjan lähes suorakulmainen käänne on reilut sata metriä oikaistusta tiestä. Väliin jäävä alue ei ole ihan sama kuin nykyinen Kansallismuseon tontti, mutta hämmästyttävän saman muotoinen. (Tien oikaisematon mutkikkuus näkyy vuoden 1817 kartassa.)

Ja Kansallismuseon ilmoitettiin sulkeutuvan ainakin pariksi vuodeksi lokakuussa. Lisäosaa rakennettaessa museo rempataan. Ei ole paluuta menneisyyden museoonkaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Huolestuttavaa että nämä aprillijutut sitten jätetään nettiin ilman jälkeenpäin lisättyä huomautusta. Meidän paikallislehtemme meni vasta aprillipäivän (1.4.) jälkeisessä numerossaan julkaisemaan aprillipilansa...
Aprillipila juttuja ei pitäisi julkaista painetuissa julkaisuissa kuin ensimmäinen neljättä.