lauantai 4. maaliskuuta 2023

Vastasin Kansallisarkiston käyttäjäkyselyyn

Kansallisarkiston käyttäjäkysely sulkeutui 28.2. Aloitin täyttämään lomaketta vähän ennen iltayhdeksää kädessäni lasi alkoholia. Valitut palat.

Vastaavatko käyttämäsi Kansallisarkiston verkkopalvelut käyttötarkoitustaan? Jos eivät, mistä seikoista tämä johtuu? Minkälaiset parannukset olisivat mielestäsi tarpeen?

Eivät sitten niin alkuunkaan. Jos Astiassa haku Turun tuomiokapituli tuottaa kolme tulosta JA Turun tuomiokapituli on viimeisenä, ei käytettävyys ole 2020-luvun odotusten mukaista. Puhumattakaan Astian suuremmista ongelmista.

Minkälaiset uudistukset saisivat sinut hyödyntämään Kansallisarkiston verkkopalveluita enemmän tai useammin?

Jos Portti paranee merkittävästi, se tukisi uusien aineistojen käyttöä. Sitä tukisivat myös hakemistot. Ja helppokäyttöisyys.

Minkälaiset digitaaliset palvelut olisivat sinulle tutkimustyössäsi erityisen hyödyllisiä?

Tekstihaut sisältöön. Karttojen haku koordinaatein. Tai edes luotettava haku, jonka voisi rajata karttoihin. Tai edes toimiva haku arkistotietokantaan.

Mitkä ovat mielestäsi Kansallisarkiston verkkopalveluiden suurimmat puutteet kokonaisuutena?

Käytettävyys. Käytettävyys. Käytettävyys. PYSYVÄN URLIN PUUTE. Plus haluttomuus käyttää joukkoistusta. Ja Dahlströmin kortiston digitointi ennen korttien aakkostamista ja tarkistamista.

Mitkä asiat kaipaisivat mielestäsi Astia-verkkopalvelussa kehittämistä?

Hakutulosten saaminen. Hakutulosten esittäminen niin, että relevanteimmat ovat päällimmäisenä.

Löydätkö tarvitsemasi tiedot, ohjeet ja aineistot helposti Kansallisarkiston verkkopalveluista? Jos et, miten asiaa voisi parantaa?

EN. Asiaa voisi parantaa tekemällä kunnollisia verkkopalveluja. Palkatkaa ihmisiä, jotka ovat tehneet tutkimusta tällä vuosikymmenellä.

P. S. Jossain määrin asiallisempia ajatuksia noin vuoden ajalta


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Joukkoistamisella voitaisiin tuottaa hakusanoja aineistoihin. Tunnistautuneet vapaaehtoiset voisivat hakusanoittaa asiakirjoja.

Kirjoitin Astiassa hakuun kotikyläni nimen, yhtään hakutulosta ei tullut vastaan vaikka muutama kartta on siellä digitoituna jo.