maanantai 29. elokuuta 2022

Käkisalmen tuomiokirjakortiston olomuodot

Olen vuosien varrella koskenut Käkisalmen tuomiokirjakortistoon oikeastaan vain kootessani tietoa Eosandereista. Muistissa on kuitenkin pysynyt, että se on käytettävissä, toisin kuin muiden alueiden tuomiokirjakortistot, tietokantana. Niinpä, kun eilen aloin työstää minulta pyydettyä artikkelia tietokantahauista,  Käkisalmen Tuokko tuli mieleen sopivana esimerkkinä. Joten aloin sitä hakemaan.

Google heitti eteen muun muassa Arkistojen Portin sivun Tuomiokirjakortisto. Siitä selviää kaikenlaista hauskaa, kuten että Tuomiokirjakortistoja ei ole kokonaan digitoitu. Sen sijaan sivulta ei löydy sanaakaan siitä, että Käkisalmen tiedot on naputeltu tietokannaksi. Linkki vanhaan Käkisalmen tuomiokirjakortiston sivuun ei siis löytynyt täältä vaan Varkauden seudun sukututkijoiden ties kuinka vanhasta käyttöliittymäyritelmästä, joka on tallennettu SSHY:n sivuille. 

Linkki ei toiminut. Muistin virkistämiseksi testasin Wayback Archivea, jonka perusteella sivu oli ennallaan vielä viime kesänä.

Enää sitä ei löydy mistään, joten todennäköisesti käyttöliittymä kuuluu sotasurmien kanssa sarjaan, jonka Kansallisarkisto on ajanut alas. Korvauksena data on jaettu avoimesti ja näin on tehty Käkisalmen Tuokonkin kanssa. Viime perjantaina vanhat taulukot on ladattu näkyviin Avoindata.fi -sivustolle. Voi siis olla, että arvioin keskeneräistä tilannetta, mutta tältä tilanne tällä hetkellä näyttää.

Varsinainen data on Zenodo.org -palvelussa, jonne kirjatun kuvailutiedon mukaan data on alunperin julkaistu kesällä 1993 eli kyseessä on digitaalisen historiantutkimuksemme varhaishistoriaa. (Vanhasta käyttöliittymästä näkyy, että se työstettiin Agricola-projektissa ja avattiin 21.12.1996.) Ohjeellinen viittaus dataan on siis

Kansallisarkisto. (1993). Tuomiokirjakortisto, Käkisalmen lääni, 1600-luku [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.7022629

Data on ladattavissa neljänä csv-tiedostona. Muodon vahvuus on se, että  tiedostot aukeavat jokaisella tietokoneella, vähintäänkin esimerkiksi Googlen taulukkosovelluksella. Jatko-opintojen ansiosta minulla on Microsoftin Excelin ilmaislisenssi, joten seuraava käyttökokemus perustuu siihen.

Metadataa on yhden pdf-sivun verran. "CSV-tiedostot sisältävät vanhan Käkisalmen läänin 1600-luvun tuomiokirjoista tehdyn tietokannan datan. Tiedostoista löytyy nimeltä talollisia ja säätyläisiä sekä paikannimiä että erillisiä hakusanoja. Alla tietoja yksittäisistä tiedostoista ja niiden sisällöstä."

  • hakusanat.csv, 95803 riviä, Asiasanan mukainen hakemisto.
  • ttsl.csv, 40566 riviä, Talonpoikien sukunimet
  • tth.csv, 6437 riviä, Käkisalmen lääni, säätyläiset
  • ttp.csv, 5583 riviä, Käkisalmen lääni, paikannimet
Hakusanat avautuivat vanhassa käyttöliittymässä listana, josta valinnan tekemällä sai esiin esimerkiksi maininnat aarteista:
Sama tieto on tallessa csv-tiedostossa, jota olisi yhtä näppärä käyttää, jos jaksaisi askarrella sen varsinaiseksi taulukoksi.


Paikannimet olivat selattavissa aakkosellisina pätkinä
eli yhtenäinen tiedosto, jossa on samat kentät, tarjoaa monipuolisemmat ja yksinkertaisemmat hakumahdollisuudet. Ennen innostumista edistyksestä pitää kuitenkin käydä läpi loput tiedostot.

Säätyläiset olivat samoin selattavissa listana, joten yhtenäinen tiedosto olisi edistystä. Jos siinä olisi samat tiedot. Valitettavasti kuitenkin tiedosto on korruptoitunut (?) ja nimikentän jälkeinen tuomiokirjaviite, joka on koko jutun pointti, on jäänyt lataamatta avoimeksi dataksi. Talollisille on käynyt aivan samoin. 

Tehdessä sattuu ja tapahtuu, mutta jos tarkistaa, mitä on tehnyt voi virheidensä esittelyltä välttyä. (Tämän voin sanoa hyvin kokeneella äänensävyllä.) Jos Kansallisarkisto lataa oikeat tiedostot ja lisää Arkistojen Porttiin tiedon tietokannan olemassaolosta, ollaan päästy aidosti aikaisempaa parempaan ratkaisuun. Ratkaisuun, joka mahdollistaa myös jollekin innokkaalle uuden käyttöliittymän rakentamisen.

Lisäys 29.8.2022 11:38. Kirjoittaessani melkein aavistin, että moka oli omani. Solun tekstiä erottaa pilkkujen lisäksi rivinvaihto. Loppu tekstistä olisi tullut siis näkyviin sarakkeen leventämisen sijaan rivin korkeutta kasvattamalla.

P. S. Ylenmääräisen hienoa olisi, jos Arkistojen Porttiin saataisiin virkkeen "Huomioitavaa on, että tuomiokirjakortistoissa on käytetty tuomiokirjojen vanhoja, käytöstä poistettuja signumeita." perään käytännöllinen ohje vanhojen signumien tulkinnasta/muunnoksesta nykyisiksi. Silehän olisi käyttöä myös vanhemman tutkimuskirjallisuuden käyttäjille. Tosin tämäkin lienee sitä hiljaista tietoa, joka pitää joko muilta henk.koht. kysyä tai kunkin itse muodostaa. Sillä mitä järkeä olisi muiden tukemisella ja arkistoaineiston käytön tehostamisella.

3 kommenttia:

jokiilk kirjoitti...

Hei,
mitään ei ole jäänyt lataamatta ja kaikki tiedot ovat tallessa lataamissasi csv-tiedostoissa. Myös viite ja muut tiedot. Ongelmana on ollut vanhasta tiedostosta muunnoksen tekeminen. Se on sisältänyt rivinvaihtoja ja siksi tieto ei näy excelissa kunnolla. Jos haluat tämän tarkistaa, niin tuplaklikkaa yksittäistä solua. Näkyi oikein ohjelmassa, millä muunsin tiedot. Päivitän paremmat tiedostot pian.

Csv:n saa muunnettua parempaan muotoon näppärästi Excelin Teksti sarakkeisiin -ominaisuudella. Se ei vaadi montaa klikkausta ja siihen löytyy verkosta hyviä ohjeita. Csv on universaali tiedostomuoto, eikä ole sidottu Microsoftin tuotteisiin. Suosimme sitä sen vuoksi jakaessamme datasettejä.

Latasin tiedostot zenodoon viime viikon torstaina. Portin päivityksestä vastaa toinen henkilö, eikä hän viime perjantaina ehtinyt muiden töidensä lomassa tehdä päivitystä, vaikka tieto siitä hänelle on mennytkin. Tiedot kyllä päivittyvät myös porttiin kunhan hetken malttaa odottaa.

Riikka M kirjoitti...

Hei,
päivityksenä, että Arkistojen Portissa ei ole vieläkään tietoa Käkisalmen digitoidusta TUOKKOsta, kuten myöskään siitä, että myös hakusanakortistot koskien Länsi-Suomen, Itä-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan tuomiokirjakortistoja löytyvät Astiasta digitoituina. Laitan tänne tiedon, jos joku googlaa ja saattaa löytää tiedon tätä kautta. Tässä suora linkki Astiaan esim. Pohjois-Pohjanmaan TUOKKOn hakusanakortistoon: https://astia.narc.fi/uusiastia/kortti_aineisto.html?id=649386091

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Riikka, toivo elää, sillä Arkistojen Portin uudistus pitäisi olla tulossa. Myös Kansallisarkiston yleisten verkkosivujen uudistuksessa on - näkemäni testiversion perusteella - pyritty aineistojen esiinnostoon.