maanantai 14. helmikuuta 2022

Miten henkikirjat haetaan Uudesta Astiasta?

Jos olet jo kyllästynyt Astia-valitusvirsiini, niin olennainen aiemmista ja tämänpäiväisestä:

  1. Jos tiedät täs-mäl-leen, mitä olet hakemassa, (aivan kuten edellinenkin Astia) Uusi Astia tuo sen toki eteesi ...
  2. ... tai siis tarkemmin sanottuna useimmissa tapauksissa sen jälkeen, kun olet haravoinut sata tai tuhat kuvaa kiristäen omia hermojasi ja kasvattaen hiilijalanjälkeä jokaisella kuvalatauksella.
  3. (Joissain tapauksissa haku voi pelittää yllättävän hyvin tarttuen kuvailutietoon lisättyihin yksityiskohtiin, mutta kun ei ole käsitystä ilmiön kattavuudesta, siihen ei voi luottaa.)

Sitten varsinaiseen testaustapaukseen. Lupasin edellisessä osassa kokeilla seuraavaksi SAY:n hakemista Uudesta Astiasta, mutta lauantaina FB-ryhmässä Släktforskning i Finland eräs viaton sielu naapurimaasta kysyi "Hur hittar jag lättast mantalslängder över Helsinge socken perioden 1710-1745?" Intouduttuani vastaamaan kierrätän ja täydennän kuvauksen tänne. Kaikkea kamaluutta kun en ruotsiksi osannut/viitsinyt kirjoittaa. 

1. Aloitetaan Portin Henkikirjat-sivulta. Ei siksi, että sieltä löytyisi käytännön neuvoja tai edes ajantasaista tietoa jäljenteistä, vaan siksi, että sinne on linkitetty Luettelo henkikirjamikrofilmien käyttökopioista 1634-1808. (Toivottavasti löytyy Portin uudistusprojektinkin jälkeen.)

2. Kysyjän kaipaaman Helsingin pitäjän paikantamiseksi haetaan se lopun hakemistosta, jossa kohdallaan lukee "Porvoon khlk 1634-1808".

3. Jos ei tiedä, että Porvoon kihlakunta kuuluu Uudenmaan ja Hämeen lääniin, täytyy turvautua tekstihakuun tai luettelon ulkopuolisiin lähteisiin. Läänin sivuille päästyä kaivatut vuosiluvut alkavat sivulta 86. Riviltä "Porvoon" selviää esimerkiksi, että vuoden 1710 henkikirjat ovat signumissa 8123 sivulta 472.

4. Sen, miten signumilla löytyi samainen digitoitu nide pian poistuvassa Digiarkistossa, olen selostanut vuonna 2017. Tuolloisessa Astiassa signumilla haku ei onnistunut ollenkaan. Nyt koekappaleella hakutuloksia on 92.


Toive siitä, että lisäys läänintil* auttaisi asiaa, osoittautuu turhaksi.


Kun vasemman reunan rajauksessa Aineistokokonaisuudet jaksaa klikata kaksi (vai oliko se kolme?) kertaa "Näytä lisää" saa esiin vaihtoehdon "Uudenmaan ja Hämeen läänin tilejä", joka pulauttaa oikean 8123:n näkyviin. 

(Kyllä, olisin voinut *muistaa* oikean fraasin ja lisätä sen hakuun. Mutta eikö tietotekniikan ole tarkoitus vapauttaa ihmismuistia eikä rasittaa sitä?)

5. Hupi ei ole vielä alkuunkaan ohi, sillä "8123 Tositekirja, f. 1–3182 f. 1–3182 (1710-1710)" on digitoitu 1567 kuvaksi. Jos haluaa välttämättä harrastaa masokismia, sivun 472 eli Porvoon kihlakunnan (ei välttämättä Helsingin pitäjän sivujen!) alun haravoinnin voisi aloittaa kuvasta 472 ja huomata sen esittävän sivuja 958&959. Perusmatematiikalla seuraava yritys puoliväliin eli kuvaan 236 tuo sivuille 462&463. Oikea kuva on 241 ja hakijalle onnekkaasti kihlakunta alkaa Helsingin pitäjästä.

Sivuhuomautus. En lisää näihin Uusi Astia -katsauksiini linkkejä, sillä URLit ovat muotoa https://astia.narc.fi/uusiastia/viewer/?fileId=5939927599&aineistoId=1777725654 , mikä ei vaikuta alkuosaltaan kovin pysyvältä. Ja pysyviä URLejahan Kansallisarkisto ei ole luvannutkaan.

Masokismin välttelijät tietenkin hakeutuvat - niin kauan kuin voivat - Kaikkien Sukututkijoiden Sankarin Kari Kujansuun Digihakemistoon, jossa samaisessa tilissä on henkikirjan kohdalla vaihtelevalla tarkuudella merkintöjä, mutta Helsingin pitäjän hakija olisi päässyt yhdellä klikillä oikeaan paikkaan.

6. Palataan kohtaan 3, kunnes tilit vuoteen 1745 on läpikäytynä.

Tosin, aivan alkuun palaten, onkos Helsingin pitäjästä SAY:tä kyseisille vuosille? Selviäisikö tämä tukeutumatta vanhaan digiarkistoon tai digihakemistoon? Astia-haku Suomen asutuksen yleisluettelo tuottaa...


... kevyet 2778 tulosta. Lisähakutermi Helsing* järkevöittää lukumäärää ja näkymä Helsingin pitäjän asutuksen yleisluettelo (1540-1779) kertoo, ettei kaivatuilta vuosilta luetteloa ole.

Näkymä kertoo myös, että varhaisimmassa testauksessani huomaamani aika-anomalia ei ole kadonnut minnekään. Kun otsikossa lukee (1540-1779) ja kaikkiin neljään alla olevaan arkistoyksikköön sisältyy useampia vuosia, miksi on "Ajallinen kattavuus (1779-1779)"?

Ei kommentteja: