keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Passilla isoavihaa pakoon?

Petter Sundin, joka oli noin 10 vuotta Ruotsissa isonvihan aikana, työstössä olennaiseen kirjallisuuteen kuuluu Johanna Aminoff-Winbergin väitöskirja På flykt i eget land : internflyktingar i Sverige under stora nordiska kriget, jota jostain syystä en ole aiemmin linkittänyt. Siitä saan pakolaisuuden yleiset reunaehdot selville.

Sundin lähtöhetki on epäselvä ja epäilen, että Helsingistä viime tingassa pakoon lähteneet eivät hakeneet virallisia matkustusasiakirjoja. Tukholman kaupunginarkiston passeissa on tosin useita, jotka voivat liittyä suuren Pohjan sodan synnyttämään liikehdintään.
(1700-luvun lopulta on Ruotsin muutamissa lääneissä säilynyt kotimaanpassirekistereitä ja passeja kattava(hko?) sarja.)

Isonvihan luonteesta (yhden) kuvan saa viime vuonna (?) valmistuuneesta dokkarista, joka on nyt verkossa katsottavana. (Arvatkaapas, kuka maksoi DVD:stä?)

Kertauksena tai mahdollisesti ensimmäistä kertaa samaan aikaan liittyen vielä väitöskirjat
P. S. Nyt - aivan liian myöhään - tarkistin Kotuksen ohjeen alkukirjaimista: isoviha ja suuri Pohjan sota. Olen kirjoittanut molempia varmasti toisinkin monta kertaa. Kun vielä löytyisi isonvihan (isovihan?) taivutusohje...

Ajallisesti hieman liian myöhäinen kuvitus on ote Jan Brandesin maalauksesta Allegorische voorstelling van oorlogsdreiging in Zweden. Rijksmuseum

Ei kommentteja: