torstai 10. maaliskuuta 2016

Perillisiä kuulutetaan

1) Hiskin tietoihin nojautuen Hattulan Takajärven Mikkolassa kuoli 13.7.1798 rusthollari Jacob Henricsson, joka oli syntynyt vuonna 1730. Pari vuotta myöhemmin hänen perillisensä olivat käyneet käräjillä ja sitten julkaistiin sanomalehdessä Inrikes tidningar 1.4.1801 tällainen ilmoitus.
Tätä muotoa en aiemmin ole nähnyt, mutta asia on tuttu. Yksi perillisistä oli tuntemattomassa paikassa. Tässä tapauksessa poika Fredrik Jacobsson, joka oli lähtenyt "ulkomaille". Viimeisin Hattulan rippikirja, johon vuonna 1759 syntynyt Fredrik on merkitty on 1779-84. Siinä häntä kutsutaan koululaiseksi ja hänet on merkitty lähteneeksi Turkuun 1780.

2) Kruununpyyn pitäjästä oli vuonna 1783 lähtenyt merille talonpojan poika Michel Ericsson Stora. Häntä kuulutettiin sanomalehdessä Inrikes tidningar 17.5.1803 äitinsä Maria Michelsdotterin perinnön jakamiseksi. (76-vuotiaana 9.3.1800 kuollut "Enkan Maria" Storån kylästä?)

3) Turun oikeuspormestari Johan Henric Mentzer kuoli lapsettomana 10.1.1803 ja oli testamentannut vähäisen omaisuutensa veljelleen Raahen pormestarille Karl Mentzer sekä ainoalle elossa olevalle sisarelleen, jota ei mainita sanomalehden Inrikes tidningar 1.6.1803 ilmoituksessa nimeltä. Mahdollisia testamentin riitauttajia olivat Porin raatimies Eilardt Wilhelm Mentzerin lapset, joiden elossaolosta ei ollut tietoa. Kotivuoren ylioppilasmatrikkelin mukaan ainakin yksi poika oli elossa ja yliopisto-opintojensa perusteella todennäköisesti lukutaitoinen eli on voinut ilmoitukseen reagoida.

4) Uudellamaalla syntynyt Sara Jordman kuoli 14.2.1805 Kuopiossa (hautausluettelon mukaan 13.2.1805 Maaningan Halolassa), jossa oli ollut majuri Tawastin palveluksessa. Kuolinpesänsä koostui muutamasta vaatekappaleesta, mutta niidenkin perijöiden perään kuulutettiin sanomalehdessä Inrikes tidningar 16.4.1805.


5) Porvoon tullimies Eric Björkmanin perijöihin kuului entinen merikapteeni Carl Björkman ja tämän veli merimies Eric Björkman, joista ei oltu kuultu vuosiin. Kuulutus sanomalehdessä Posttidningar 11.6.1807.

6) Maalahdella kuoli tammikuussa 1809 kirkkoherra Gabriel Holmuddin leski Margareta Bange. Perintöään jaettaessa hänen poikansa proviisori Jacob Holmuddin olinpaikka Ruotsissa oli tuntematon. Ilmoitus sanomalehdessä Inrikes tidningar 8.5.1810. (Jacobin kohtalo ei selviä verkon sukupuistakaan. Esimerkki.)

1 kommentti:

ispiss kirjoitti...


Heh, sattuipa mukavasti, kun tuossa Turun oikeuden pormestari mainitaan lapsettomaksi. Kuitenkin hän on sukumme kantaisä. Tosin au-lapsen jonka hän kyllä tunnusti, mutta ei mennyt namisiin lapsen äidin kanssa. Saivatpa vielä sakot tapahtuneesta siveettömyydestä.
Äiti meni sittemmin naimisiin sukumme nimen antajalle, joka otti lapsen nimiisä. Tästä syystä varmaan perintö jaettiin Raaheen, jonka pormestari oli tämän Mentzerin ansioitunut veli, eli Raahen pormestari.

Mistä sitä tietää, vaikka köyhä sukumme olisi saanut rikkauksiin tarvittavan pääoman juuri tästä perinnöstä :) No saimmepa aatelisen sukujuuren äidin kautta Ruotsin Örnkrona 1643