keskiviikko 3. helmikuuta 2010

Sotatarinoita

Satu Lusan Rauha ja sota. Sarjakuva kapinan ajasta Humppilan Venäjänkankaalla on yksi hienoimmista lukemistani sarjakuva-albumeista. Kuvat, teksti ja kokonaisuus... tunnetta ja tarinaa. Mutta ei sentimentaalisuutta. Loppusivuilta selviää, että yksi päähenkilöistä, Rauha, on tekijän isoäiti. Tarina on niin tosi kuin mahdollista. (Sivunäyte Sarjakuva-Finlandia sivulta)
Kirjaston historiallisista sarjakuvista löytyi kaksiosainen Verner Lehtimäen tarina osina Punainen ratsumies ja Vierailla siivillä. Ensimmäinen kertoo Lehtimäen ja veljiensä toiminnasta punaisten riveissä (tai pikemminkin niiden edessä) sisällissodassa ja toinen sen jälkeisistä vuosikymmenistä. Ihan mielenkiintoinen, kun en ollut henkilöstä koskaan kuullutkaan. Loppusanoissa todetaan kuitenkin faktaan sekoitetun arvailua ja fiktiotakin.

Marko Tiaisen albumit Taipaleenjoen tulihelvetti, Verinen hanki ja Revon tulta Kannaksella toimivat hyvin talvisodan kuvauksena. Tekstinä ei ole minulle sodankäynti auennut, liikkuva kuva on ollut liian sekavaa, mutta sarjakuvan pysäytetty liike toi toiminnan ymmärrettävällä tavalla esiin.

Ei kommentteja: