lauantai 6. helmikuuta 2010

Vanhoja vitsejä

Suomettaresta vuonna 1859, otsikoituna Ikaalisista ihan tosia:

Pappi kuin kävi ripittämässä 70-vuotista ämmää, kysyi myös muun seassa: "onko sinulla tunnustettavana mitään salaista syntiä pitkältä ijältäsi ja monilta matkoiltasi ja retkiltäsi, syntiä, johon olisit horjahtanut?" - Kuoleva vakuutti: "ei ole, hyvä kirkkoherra. En ole paljo liikkunutkaan: kerran olen ollut kirkossa ja kahdesti Jyllin myllyssä."

Ennen vanhaan poikkesi matkallansa Kuopiosta Helsinkiin alaupseeri Hjorth yhden tuttavansa upsierin luo, joka mielellään leikkiä laski. Sunnuntai-aamu kuin oli, ylipuhutteli upsieri vierasta käymään kirkossa, jossa saisi muka kuulla pappia, joka oli niin utelias, ett'ei malttanut vaan, milloin näki kenen vieraan kirkossa, kysyi saarnastuolistaki sen kotopaikkoja ja matkoja. Alaupsieri kuin ei sitä tahtonut uskoa, lyötiin veikka ja niin mentiin kirkkoon. Saarnastuoliin tultuansa ja tavallisen siunauksensa luvettua kirkkoherra alkoi saarnansa esipuheen näin: "kuka sinä olet, kusta sinä tulet ja kuhunka olet sinä menevä?" Kuin kirkkoherra kovemmalla äänellä kertoi tämän kysymyksensä ja upsieri nyki kumppaliansa sivuun, tämä kohosi seisaalleen, kumarti ja sanoi: "minä olen alaupsieri Hjorth Kuopiosta, matkustan Helsinkiin enkä ikänäni enää tähän seurakuntaan poikkea", sekä meni heti kirkosta pois ja suoraa tietä matkoihinsa. - Upsieri muka sattui ennalta tietämään papin esipuheen alkusanat.

Ämmä kuin navetan eli ometon katolle viritti jäniksen paulan eli langat, tämän toimen epäilijöille vastasi: "kuka sen tietää, mihin jänis polkunsa tekee"!

Sydänmaan mies kuin Mittumaarian eli Juhannuksen aamuna tuli tallukkaat jalassa Ikaalisten kirkkoon ja muuan pitäjäläinen irvistellen häntä pilkkasi, se vakaasti vastasi: "kuka sen tietää, koska Jumala lumen maahan könttää?"

Ei kommentteja: