keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Rakennustyöt alkoivat Kaivopuistossa

R. W. Åkerblomin mukaan tehty painokuva Kaivohuoneesta
Helsingin kaupunginmuseo CC BY 4.0

Usean kuukauden mediahiljaisuuden jälkeen Uusi Suometar raportoi 27.9.1875

Runnipuistossa alkoivat viime vikolla valmistustyöt näyttelyhuonetta varten. Se tulee, kuten tietty, olemaan ajotien oikealla puolella, Runnihuoneen jatkona pohjoiseen päin. Ainoastaan muutamia pieniä puita tarvitsee kaataa. Tulevan lokakuun alussa ruvetaan perustuksen kaivamiseen. Työtä johtaa rakennusmestari Croll.
Näyttelyn pääjohtajaksi on ruvennut A. W. Wahren.

"Runnihuone", jonka kuva on yllä muistutuksena, oli tuolloin sama rakennus kuin nykyäänkin ja samalla paikalla. Wasastjernan kirjassa Helsingfors - tre kulturverk (1948) näkyy rakennusmassan asettuminen nykyisen Puistokadun ja Ison Puistotien nurkkaan Kaivohuoneen ja Pyhän Henrikin kirkon väliin. (Muihin kartassa näkyviin näyttelyyn liittyviin rakennuksiin palataan myöhemmin.)

Toisin kuin nyt, tuolloin "ajotie" päättyi Ullanlinnan kylpylaitokseen.

Sadovnikov Vasili / Ivanov P., 1850-luvun alku
Helsingin kaupunginmuseo, CC BY 4.0

Mitä tulee näyttelyrakennuksen pystytykseen, niin lehdissä ilmestyi alkuperäiseen uutiseen korjaus. Rakennusmestari Th. Croll oli ottannut rakennusurakan, mutta työtä johti ja valvoi C. Th. Höijer, jonka piirustusten mukaan sitä tehtiin.

Museovirasto CC BY 4.0
Pääjohtajaksi alkuperäisten toimijoiden ulkopuolelta ilmaantunut A. W. Wahren ei ollut heitä yhtään vähäisempi tekijä vaan Forssan kehräämön ja kutomon perustaja. 

Ei kommentteja: