maanantai 20. kesäkuuta 2022

Yleisen näyttelyn programmi: Yleisiä määräyksiä

Muun muassa Uudessa Suomettaressa 30.6.1875 julkaistusta "Programmista" selvisi, että 

"Yleinen Suomen Näyttelö Helsingissä vuonna 1876" toimitettiin "sillä tarkoituksella, että maan nykyinen kanta taiteen, teollisuuden, maanviljelyksen ja opetustoimen suhteen tuotaisiin näkyviin sekä auttaaksensa niiden enempää vaurastumista". "Näyttelö sijoitetaan Ulrikaporin kaivopuistoon rakennettuun väliaikaiseen päärakennukseen siihen kuuluvine, sen lähelle rakennettuine tai vouratuine apu-rakennuksineen." 

"Yksityisille hengille kaikista säätyluokista, yhdistyksille, yhtiöille ja yleisille laitoksille tarjotaan nöyrimmästi tilaisuutta hartaalla osanotolla näyttelöön kartuttamaan sitä isänmaallista päämäärää, jota sillä tarkoitetaan." "Näyttelöön otetaan vastaan kaikenlaisia maassa aikaansaatuja taiteen, teollisuuden, käsityön ja maanviljelyksen tuotteita..." 

"Kaikki esineet, jotka näyttelöön lähetetään, ovat varustettavat näytteille asettajan nimellä ja asunnon-osoituksella ja niiden muassa seuratkoot fakturat sekä tarkka ilmoitus niiden nimestä, lukumäärästä, painosta tai mitasta, niiden myöntihinnasta valmistuspaikalla sekä josko ja mihin hintaan ne näytteille-asettajan hyödyksi myötäkööt näyttelön kestäessä. Eläväisistä elukoista tulee antaa tarkat tiedot jokaisesta lähetystä elukasta, mainiten sen nimen, syntymäperän, ijän, karvan ja pääasiallisimmat ansiot. Kaavoja edellämainittuihin fakturoihin on Toimikunnan huolella pidettävä asianomaisten näytteille-asettajain saatavana. Kaikki näyttelöesineet tulee iloittaa Toimikunnalle viimeistään 15 p:nä Lokakuuta 1875." 

"Ilmoitettujen näyttelöesineitten vastaanotto Helsingissä alkaa 1 p. Toukokuuta ja kestää 10 päivään Kesäkuuta." "Paikan, joka näyttelöesineitten asettamista varten tarvitaan, osoittaa Toimikunta näyttelöhuoneuksessa sen perusjuonen mukaan, joka esineitten sijoittamista varten niiden lajin ja laadun jälkeen hyväksytään. Semmoisesta paikasta sekä yhtäläisiksi tehtyjen yleisten näyttelöhuonekalujen käyttämisestä älköön Toimikunta panko näytteille-asettajan päälle mitään eri maksoa." 

Näyttelepano oli ilmaista!! Lisäksi "Näytteille-asettajilla ja heidän asiamiehillänsä on maksuton pääsö koko näyttelöaikana." 

"Esineet asetetaan näytteille sen omistajan nimellä ja sillä järjestysnumerolla, jolla ne ovat luetteloon otetut. Selitykset, jotka näytteille-asettaja tahtoo julistaa ja joista on suurempi hyöty yleisölle, voidaan panna kirjoitetuille tai painetuille korteille, jotka liitetään näytteille asetettuihin esineihin." 

Lea Sjöströmin kaivertaman
mitalin kääntöpuoli
Museovirasto, CC BY 4.0
Kyltityksestä, jonka kielivalikoimasta tai paremminkin sen puutteesta näyttelyn aikana valitettiin, olivat siis vastuussa näytteilleasettajat, jotka puolestaan eivät olleet saaneet (ainakaan tässä Programmissa) ohjeistusta suuntaan tai toiseen. 

"Näytteille asetettuja esineitä arvostamaan tulevaa palkinnonjakoa varten valitsee Toimikunta tarpeeksi monta tutkijalautakuntaa, johon kuuluu asiantuntevia miehiä, mikäli mahdollista eri paikoista maata." "Jaettavat palkinnot ovat kolmea laatua, nimittäin
1:o Hopeametalji ynnä diplomi.
2:o Pronssimetalji ynnä diplomi.
3:o Kunniadiplomi.
Käsiteoksista saattaa antaa vähempiä rahapalkintojakin." 

Ei kommentteja: