Keväällä 1875 julkaistun programmin mukaan ilmoitukset Yleiseen näyttelyyn näytteille asetettavista esineistä piti lähettää 15.10.1875 mennessä. Pari päivää sitten julkaisemani kymiläisen teksti oli kuitenkin harvinaisuus eli sanomalehdissä ei sanahaulla erotu innostusta tai toimintaa. Muutamilla seuduilla (ja todennäköisesti useammillakin) oli paikallisia koordinaattoreita, jotka julkaisivat muistutuksia lehdissä. Turussa tässä roolissa oli Fredric Rettig ja Kuopiossa kauppaneuvos G. Ranin ja tohtori E. Nylander.
Helsingissä "Ilmoitus-kaavoja ja programmia" sai maksutta näyttelyn toimistosta ja Frenckellin kirjakaupasta. Näissä ei kuitenkaan palvelu aina toiminut toivottavasti:
Menin yleisen näyttelyn toimisto-huoneesen jotakin tiedustelemaan näyttely-esineitten paikalle saattamisesta. Tapasin siellä erään herrasmiehen, jolta kysyin asiasta. Sain vastauksen: "jag inte höra". Minä kun en tuota ymmärtänyt, kerroin kysymykseni suomenkielellä, kun en muuta osannut. En sen parempaa vastausta saanut; herra mahtoikin kuuro olla, suomenkielelle etenkin.(US 25.2.1876)
Tuo kävijä lienee poikennut Runnipuiston huvilaan n:o 1, jonne toimisto muutti lokakuun 1875 alussa. Huvila tunnetaan paremmin omistajansa Spåren nimellä ja se sijaitsi nykyisen Marmoripalatsin kohdalla.
Carl Adolf Hårdh ottama valokuva Helsingin kaupunginmuseo CC BY 4.0 |
Koska Helsingissä vuonna 1876 pidettävän teollisuusnäyttelyn ohjelmassa määrätty päivä, jota ennen ilmoitukset osan-otosta näyttelyyn olivat tehtävät, nyt on ohitsemennyt, ja koskei ole ilmoituksia tehty kuin ainoastaan muutamia, on Johtokunta katsonut tarpeelliseksi lykätä määrä-ajan semmoisia ilmoittamisia varten 15:ksi päiväksi Tammikuuta 1876. Pyydetään sen ohessa asian-omaisia näytteille-panijoita etteivät odottaisi nyt määrätyn päivän tulemista, vaan kehoitetaan heitä lähettämään ilmoituksiansa kuta aikaisemmin sitä paremmin. (US 15.10.1875)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti