keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Huomioita Tukholman tuonnista 1793

Eipä taitaisi mikään lehti nykypäivänä keksiä palstan täytteeksi tuontitilastoja. Mutta tähän blogiin moinen sopii mainiosti ja ainekset julkaisi Inrikes Tidningar 7.3-19.3.1794. Kyse on Tukholmaan tuodusta tavarasta, mutta sieltähän jotain haettiin Suomeenkin

Taannoisen puutarhahistoriallisen hutkimuksen jälkeen oli mielenkiintoista huomata listassa puutarhasiemenet ja kukkasipulit.
Valitettavasti yksikkönä raha, samoin kuin lyijykynissä, joiden käyttöön tämä oli kyllä kiva lisä. Eli aiheeseen palatessa pitäisi etsiä lisää tilastoja. Tietenkin.
Hedelmissä appelsiineja ja sitruunoita, aivan kuten 1800-luvun tuontitilastoissa. Huom! kappalemäärät.
Ryynien joukossa ennestään tutut saagoryynit, joiden rinnalla macron kai makaroonia/pastaa? SAOB:n mukaan makron kylläkin nykyinen macaron, mutta ottaen huomioon ryyniryhmityksen kyse lienee hakusanasta makarongryn. Vermisellihän on nykykielessä ohutta pastaa..
Pietarista juhtinahkaa, josta puhuttiin taannoisessa seminaarissa. Tässä tapauksessa painosta voisi kai jollain tarkkuudella arvioida kappalemääriä.
Mineraalivesi yllätti. Muistaakseni tässä vaiheessa osattiin tehdä jo keinotekoisesti, joten rahdatut määrät näyttävät suurilta.
Niin kovin monenlaista paperia!
Salmiakki ei ollut apteekkitavaran joukossa, vaan omana rivinään.
Ja suola on tuontitavarana totisesti omassa sarjassaan.

Ei kommentteja: