maanantai 14. syyskuuta 2015

Avoimia ovia ja kuvia omaan käyttöön

Viime viikon lopulla oli perinteinen OpenHouseHelsinki, jonka ohjelmassa tällä kertaa oli vain yksi minua kiinnostanut kohde. Pahaksi onnekseni se oli Marmoripalatsi, jota pääkaupungin sanomat päätti promota niin, että jonotusaika oli yli tunnin. Jäi väliin.

Lauantaina oli auki Säätytalo. Tämä ei ollut osa OpenHouseHelsinkiä, mutta jossain oli mainostettu sen verran, että aamun ensimmäisen ryhmän koko yllätti järjestäjät. (Kakkoskierrokselle tulijoita ei sitten näkynytkään yhtään.) Näitä avoimia ovia on muutamia vuodessa, päivämäärät ja ajat selviävät Valtioneuvoston kanslian verkkosivuilta.

Sisälle tullessa katse ohjautuu Walter Runebergin symboliseen näkemykseen Suomesta. Kansallisylpeys nousi mieleen siksi, että naishahmolla on käsissään kilpenä laki. Maassa, jossa lakia ja sen säätäjiä kunnioitetaan... No, ajan politiikalla oli varmasti osuutensa sisustukseen.

Kansallisromantiikalla sen sijaan ei voi sanoa olleen osuutta sisutukseen.
Kaikki oli niin hienossa kunnossa ja alkuperäisiä huonekaluja paikoillaan, että ilman oppaan huomautuksia olisi jäänyt tajuamatta, ettei ympärillä ollut "aito ja alkuperäinen" vaan restaurointi.
Jossa osa valinnoista jätti kokonaan piiloon alkuperäisen koristelun.
Itselleni ei olisi tullut mieleenkään kysyä valokuvauslupaa, sillä kyseessä on veronmaksajien rakennuttama ja ylläpitämä rakennus, jonka suunnittelijat ovat olleet haudassaan kauemmin kuin tekijänoikeutensa voimassa. Joku toinen kuitenkin kysyi ja näin kuulin inhoamani sanat "vain omaan käytöön", joiden vastakohtana ilmeisesti "bisneksen tekeminen". Se kansallisylpeydestä maahan, joka puhuu avoimesta datasta ja yrittämisen helpottamisesta. Mieleen palaa Presidentinlinnan arkeologisten kaivausten kuvien rajoitukset ja näkemäni Twitter-keskustelu Eduskunnan "All rights reserved" -avauksesta:


Jos tämän postauksen "omasta käytöstä" tulee reklamaatiota täytyy tyytyä kuvittamaan Uuden kuvalehden 4/1902 katsauksella Säätytalon otsikkoryhmiin ja/tai Arkistolaitoksen digitoimalla piirroksella Helsingin teknillisen korkeakoulun piirustukset (kokoelma) - Helsingin teknillisen korkeakoulun piirustukset (kokoelma) - Kartat - 2. Piirustus Suomen säätyjen rakennusta varten: pääfasadi; 3. ...: läpileikkaus. (HTKK Ia.* 2-/- -) 

Ei kommentteja: