keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Rakentajaveljekset

Talohistoriikkini pidentä... taustoittamiseksi ei riittänyt Niilo Ahlgrenin arkiston pengonta Mikkelissä, vaan piti myös saada selville jotain miehestäkin. Kuten moneen kertaan tässä blogissa on käynyt esille, amatööriltä se onnistuu kätevästi Kansalliskirjaston digitoimilla lehdillä. Hyvänä apuna minulla oli myös Eija Rauskeen väitöskirja Kivet puhuvat (2004), jossa esiintyi Niilon ja Albert-veljensä rakennustoiminta Helsingissä.

Rauskeelta sain luotettavimmin miesten syntymävuodet ja -paikan, joille löysin varmistuksen Hiskistä. Pusulan Wörlön kylän Mikkolassa talonpoika Nikolaus Ahlgrenin ja vaimonsa Eufrosina Thomasdotterin pojiksi olivat syntyneet Johan Albert 18.3.1861 ja Niilo August 20.11.1862.

Niilo pääsi Tuorlan maanviljelyskoulun oppilaaksi 1889 (Turun lehti 3.8.1889) ja Albert valmistui seuraavana vuonna rakennusmestariksi (Rauske). Vuosisadan vaihteessa Niilo oli perustamassa perhettä, johon syntyi Wikipediastakin löytyvä poika, ja aloittelemassa yritystoimintaa sahojen ja puutavaran piirissä.

Sanomalehdet kertovat, että hän oli myös mukana koulujen, lastenkodin ja kansanopiston tukemisessa. Niilo Ahlgrénin luonto- ja ihmisystävyys ei kuitenkaan ollut rajaton. Hänen nimensä esiintyy jutussa avohakkuista (Suomalainen 19.8.1910), uutisessa "Torpparien kiristäjät toimessa" (Maanvuokraaja 9/1912) sekä Työmiehessä järjestäytyneiden rakennusmiesten syrjijänä.

En laittanut muistiin milloin oli ensimmäinen maininta eläinsuojelusta, mutta niitä oli monta. (Osumia on tullut myös Kansalliskirjaston pienpainatteiden osasta eläintensuojelu.) Ainoa löytämäni Niilo Ahlgrénin muistokirjoitus julkaistiin Suomen eläinsuojeluyhdistyksen äänenkannattajan Eläinten ystävä numerossa 8-9/1920. Siinä kirjoitettiin
"Kuten tiedämme, oli eläinsuojelutyö niitä aatteita, joihin vainajan mieli erikoisesti oli kiintynyt. Runsaat ja monilukuiset ovat ne uhrit, mitkä hän sekä mieskohtaisen työn että rahallisten avustusten muodossa on juuri meidän yhdistyksellemme vuosien varrella kantanut."... "Suomen Eläinsuojelusyhdistys on kautta aikojen muistava Niilo Ahlgrenin."
Liekö näin käynyt? (Albert-veljen muistokirjoitus ainakin Rakennustaito 12/1941:ssä.)

Eläinsuojelun tultua mainittua kuvituksena Helsingistä tuntematon poika ja tuntematon koira SLS:n digitoimana

Ei kommentteja: