tiistai 26. maaliskuuta 2013

Jälleen Brages Pressarkivetissa

Melko pian talohistoriikkiproggiksen uuskäynnistyksen jälkeen mieleeni tuli kysyä Brages Pressarkivetista, josko heillä olisi osoitteen tai kaupunginosan mukaan järjestettyjä leikkeitä. Sain ripeän vastauksen, että valitettavasti ei. Se siitä ja muihin materiaaleihin.

Kunnes (ilmeisesti äskettäin julkisuuteen tulleen rahoitusongelman vuoksi?) BP aloitti melko aggressiivisen Twitter-markkinointikamppanjan. Joku viesteistä sai päässäni aikaan naksahduksen: siellähän voisi olla tietoa asukkaista... Siitäkin huolimatta, että talo on ollut suurimman osan aikaa suomenmielisessä omistuksessa ja enemmistö asukkaistakin suomenkielisiä...

Kun minulla on asukkaista aakkosellinen luettelo ja BP:n henkilöaineistot aakkosissa, niin oli helpompaa käydä testaamassa kuin jäädä miettimään todennäköisyyksiä. En sentään innostunut hakemaan jokaista nimeä, vaan ympäröin etukäteen listastani joitakin ruotsinkielisiä ja/tai julkisissa ammateissa toimineita.

Sain yllätyksiä ja opetuksia. Etsin ensisijaisesti miesten nimiä, sillä... ja kas kun yhdestä rouvasasukkaasta olikin pitkä nekrologi ja miehestään vain kuolinilmoitus. Tämä rouva Borghild Cannelin "innehade föreståndarinnebefattningen" talostamme näköetäisyydellä olleessa tehtaassa. Vielä kun ymmärtäisi mitä se tarkoittaa.

Agronomi Åke von Wendt pettymyksekseni oli agronomimatrikkeleiden lisäksi pakoillut BP:n saksenkärkiä, jotka eivät siis olleet ottaneet talteen niitä kennelaiheisia juttuja, jotka Kansalliskirjasto on digitoinut. Mutta tuskin mies kasvatti koiria kerrostaloasunnossa?

Taitelijoista tuntui löytyvän eniten materiaalia. Googlelta kadoksissa ollut taiteilija Eugenia Lutschinski oli lehtileikkeen mukaan maalannut jopa rouva Lilli Ahlströmin eli ei ollutkaan aivan mitättömyys. Google ei tiedä kaikkea! (Vielä.) Jopa eilen esittelemäni Severin Tigerstedtistä paljastui taiteellinen(kin) puoli. Näyttely Salon Strindbergissä keväällä 1926 oli yhtä unohdettava asia kuin rotubiologinen artikkeli?

P.S. Aikaisempi BP-raporttini.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"innehade föreståndarinnabefattningen" = hänellä oli johtajattaren vakanssi :)

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Juu, kiitos. Mutta syvällinen ymmärrys jäänee uupumaan.