Eilen mainitsin Eija Rauskeen väitöskirjan "Kivet puhuvat. Arkkitehtuuritoimiston Usko Nyström-Petrelius-Penttilä asuinkerrostalot Helsingissä 1895-1908" (2004), josta on ollut merkittävää apua talohistoriikkiprojektiini. Talon suunnittelija kun oli Vilho Penttilä, josta tarvitaan kirjaani myös sivuj... taustaa.
Luonnollisestikin olen tutustunut Rauskeen alaviitteisiin ja jossain määrin kirjallisuuslähteisiinkin. Mielenkiintoisin eli Rauskeen s. 193 viitteen 148 "Ks. "Helsinki, Eira. Rakennushistoriallinen inventointi", 1969. Muinaistieteellinen toimikunta. SRM" on valitettavasti toistaiseksi tavoittamatta. Tiedustelin sitä Arkkitehtuurimuseosta ja sain vastauksen "ei meillä, kysy Museovirastosta". Museoviraston kirjasto ei tiennyt mitään.
Epätavallisena älynväläyksenä lähestyin sitten Helsingin kaupungin tietokeskusta, jonka työntekijä ystävällisesti ja tehokkaasti etsi kaupunginmuseon teettämän inventoinnin Eirasta vuodelta 1994. Siinäkään ei ollut viitettä vuonna 1969 tehtyyn inventointiin, jonka esiin saanti vaatii ilmeisesti väitöskirjaa tekevän tutkijan.
Mutta arkkitehti Minna Aarnion työ vuodelta 1994 auttoi minua huomattavasti. Kiitos pyyntöni ja tietopalveluammattilaisten työn inventointi löytyy nyt tietokeskuksen kirjastokannasta ja itse kirjastostakin, jotka olivat molemmat minulle uusia tuttavuuksia. Kirjaston seinällä olevan lapun mukaan kyseessä on "kaikille avoin Helsinkiä koskevien tilastojen ja tutkimusten erikoiskirjasto ja tietopalvelu".
Erinomaista palvelua, verorahoilla. Ei minkäänlaista tungosta
Kanssani sposteja vaihtanut henkilökunnan edustaja vielä ennen lähtöäni tarkisti (koska en sitä itse siis ollut tehnyt), oliko heidän kirjastotietokannassaan mitään muuta Eiraa koskevaa. Ei tärpännyt. Sitten hän mainitsi tilastot ja näytti koneelta miten saa esiin esimerkiksi Eiran väestömäärät viime vuosikymmeniltä. Etusivulta linkki Aluesarjat-tilastotietokanta, sitten avautuvan sivun vasemmasta reunasta Tilastokanta ja Pääkaupunkiseutu alueittain. Sitten pitää valita jo tilastoitava asia ja aikasarjat linkkien takana ovat eri mittaisia. Mutta kaupunginosan tarkkuudella tarkasteltavia.
Käytettävyys ei ole kehuttava, mutta onnistuin kyllä viikko vierailun jälkeen saamaan esiin samat väestöluvut, jotka vahvasti viittaavat siihen, että Eira oli vetovoimaisempi asuinalue 1960-luvulla kuin nyt?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti