sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Mystinen luettelo vuodelta 1795

Suurin osa ruotsalaisista 1700-luvun sanomalehdistä löytämistäni jutuista ja ilmoituksista ovat olleet ymmärrettäviä. Joko pelkän tekstinsä kautta tai sitten verrattuna aiemmin näkemiini 1800-luvun materiaaleihin verrattuna.

Merkittävin poikkeus on sanomalehden Inrikes tidningar numero 17.2.1795. Siinä on useamman sivun luettelo, jonka otsikkona on yksinkertaisesti
eli "Lista Uudenmaan ja Hämeenlinnan läänin luovuttajista/antajista, joiden vapaaehtoiset lahjat Kuninkaalliselle valtiokonttorille ovat tapahtuneet perustuen aiemmin sanomalehdissä julkaistuun kuulutukseen." Täh! Vapaaehtoiset lahjoitukset kruunulle?

Selasin läpi loput kuukauden numerot ja aiemmat vuoden numerot enkä löytänyt mitään vastaavaa. Edellisen vuoden sanomalehtiä ei ole digitoitu, joten niistä ei ole apua. En keksi mistä etsiä tietoa tällaisesta valtion talouden paikkauksesta. Joten viisaampien kommentteja kuulisin mielelläni.

Pitkästä listasta näytteenä Hämettä, jossa on mukana myös rahvaan nimiä, jotka puuttuivat joidenkin toisten paikkakuntien kohdalta.

Ei kommentteja: