keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Ylen oppimista

Yle uusi äskettäin Oppiminen-sivustonsa. Sen tarkoitus ei ollut itselleni itsestään selvä. joten sivuston julkaisuaikaan kyselin yleläisiltä Twitterissä tarkempaa tarkoitusperää. Ei löytynyt tietäjää. Erään linkityksen yhteydessä oli mission oloinen teksti "Yle Oppiminen on ikkuna kaikkeen sellaiseen Ylen sisältöön, jonka avulla voit oppia, oivaltaa, tietää, ymmärtää tai ylipäätään kehittää itseäsi." Kun etusivullakin on yleisesti  "Sivustolta löytyy monenlaista oppimista tukevaa materiaalia eri aihealueilta." niin eiköhän tämä sovi ihan tavallisellekin yle-maksua maksavalle kansalaiselle.

Valikossa on otsikon Ihminen, yhteiskunta alla Historia, Suomi. Ingressin kuvaus
Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.
Kuullostaa lupaavalta. Ensimmäisen kerran sivun avatessani mukana ei ollut vielä ensimmäistä kohtaa Suomen arkeologiaa, mutta ilokseni se on vanhoilta sivuilta pelastettu. Mahdollisesti muitakin arkistoituja aineistoja vielä tuodaan esille? Sata vuotta eduskuntavaaleja sisältää erinomaista materiaalia. Hovimäestä oli aikanaan hyvää faktatietoa ja koska sen klippejä on Elävässä arkistossa voisi näistäkin rakentaa tänne jotain?

Jälkimmäinen paikkaisi huomattavan ammottavaa Ruotsin ajan aukkoa. Kyseistä satojen vuosien ajanjaksoa kun edustaa sisällössä tällä hetkellä vain puolikas Kahdesta luvusta Helsingin historiaa. Mistä herää ajatus, että jos Yle olisi tehnyt enemmän asiallisia kokonaisuuksia Ruotsin ajan historiasta, ei ehkä olisi ollut tarvetta propagandistiselle "Suomi on ruotsalainen" -ohjelmalle. Päätyyköhän sen sisällöstä tänne jotain?

Useat kokonaisuuksista täällä (ja osiossa Historia, maailma) perustuvat pitkäaikaisesti Areenassakin kuunneltavissa olevista historiasarjoista. Miksi vain osa? Ja miksi mukana on artikkeli Kieltolaki ja viinan salakuljetusralli, johon ei suoraan liity mitään mediaa?

Sisältö painottuu siis vahvasti 1900-lukuun. Samaa aikaa edustaa sisältörikas Elävä arkisto ja mieleen jää kysymys näiden suhteesta. Varsinkin kun sattumalta avasin blogikirjoituksen, jonka loppulinkityksessä todetaan "Ylen Elävässä arkistossa on paljon Ruotsin vallan aikaan liittyvää materiaalia".

Poistun hämmentyneenä paikalta ja kurkistan lähtiessäni ruotsinkieliseen Vetamixiin. Sen sisältökuvaus on yksinkertainen:  “video, ljud, bilder och texter för skolundervisning”. Rajaa aikuiset yksityishenkilöt ulos, mutta koska yle-maksu, niin hain ja sain esiin kymmeniä historiaan liittyviä videopätkiä. Huomio: Ruotsin ajan historia jälleen aliedustettuna. Kysymyksiä: Miksi tarvitaan erillinen portaali näille, mikseivät voi olla Arkiv-sivuilla? Jossa on osio Finland genom historien. Toisin kuin suomenkielisessä Elävässä arkistossa. Miksi on erikseen sivut molemmille kansalliskielille? Kun meidän kaikkien pitäisi kerran molempia hallita (ja ylläpitää?) niin miksi minun pitää hakea sisältöä kahdesta eri paikasta? Siksi, että Taxell?

P.S. Ruotsin sivusto UR.se voittaa sisällöllään mennen tullen molemmat kotimaiset. Esimerkiksi voi verrata näkymiä Viittomakieli ja Teckenspråk. Ilmeisesti Ylen sivuilla ei ole muuta viittomakielistä materiaalia kuin uutiset?! En uskalla tarkistaa saamen kielen tilannetta.

Ei kommentteja: