Tampereen kaupunginkirjaston sivuilta en löydä mitään selkeää maakuntakirjasto-osuutta, mutta aikani harhailtuani Erikoiskokoelmien sivulta selviää, että
Kirjaston sivuille on kopioitu sähköiseen muotoon aineistoa Arvo H. Nurmen kokoelmasta, lähinnä Tampereella painettuja harvinaisia arkkiveisuja 1800-luvun loppupuolelta. Muutakin vanhempaa aineistoa on tallennettu: valokuvateoksia Tampereesta, kaupungin perustusasiakirjoja, tehdaskuvastoja ja myyntiluetteloita.Hakuohjeella saan ulos arkkiveisut. Hetken hämää, että hakutuloksissa julkaisuajankohdaksi on kirjattu digitointiajankohta. (Tampereella oltiin liikkeellä kiitettävän ajoissa!)
Digitoidut teokset ovat luettavissa PIKI-tietokannan avulla.
Avaamalla tietueen saa tietää alkuperäisen julkaisuvuoden (tosin esimerkkitapauksessa kyse on myöhemmästä jäljennöksestä). Ratkaisu on varmasti perusteltavissa ja omalla tavallaan elegantti. Mutta jos haluaisin esimerkiksi etsiä kokoelman vanhimpia arkkiveisuja...?
Ja jos haluan etsiä sitä muuta digitoitua aineistoa, olen omien taitojeni varassa. Haku 'elektroninen aineisto' sylkee ulos 1001 tietuetta. Vasemman reunan aineistolajiin 'verkkoaineisto' rajaa 430:een. Joukossa on m.m. ulkoisia verkkosivuja eli tarkoituksena on tiedonhakijoiden palveleminen... Tosin kukahan ahertaa linkkien tarkistuksen parissa, "Lapsuus Viinikan kirkossa" vuodelta 2000 on hukkunut bittiavaruuteen.
Julkaisuvuodesta ei ole hakutulosten haravointiin apua edellä mainitusta syystä johtuen ja kustantaja ei ole rajaustekijöiden joukossa.... Mikään asiasanarajauksista ei näytä tehoavan kaikkiin arkkiveisuihin yhtäaikaa eikä ole mitään hajua siitä millä asiasanalla saisi ulos esimerkkinä annetun dokumentin Keisarillisen majestetin armollinen julistus Tambereen kaupungin säätämisestä wapakaupungiksi.
Mutta jos on hakemassa tiettyä painatetta täysin oikealla nimikkeellä... Kokotekstihakua ei ainakaan ole mahdollistettu.
P. S. Muistutuksena Tampereesta kiinnostuneille sivusto Tammerkosken kaupunki.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti