perjantai 18. tammikuuta 2013

Kauppatavarat vuoden 1761 alussa

Sanomalehdessä Inrikes tidningar oli 9.2.1761 tietoa edellisen vuoden sadoita pitkin maata ja markkinahintaraportit Helsingistä, Porvoosta ja Hämeenlinnasta. Täysikasvuinen härkä kannatti hakea Porvoosta, jossa käypä hinta oli 48 kuparitaalaria kun Helsingissä taas kiskottiin 90!

Myynnissä oli tietenkin viljaa: ruista, ohraa ja kauraa. Hämeenlinnassa saattoi ostaa myös valmiita maltaita. Tynnyreittäin myytiin viljan ohella suolatut silakat. Kuivatun kalan osalta ei tarkenneta, mistä lajista oli kyse. Kuivattu liha oli joko härän tai lampaan.

Voita, talia, humalaa.

Hämeenlinnan markkinoilla oli myyty keskellä talvea pellavaa hamppua ja valmista lankaa, joka maksoi kuituun verrattuna kuusinkertaisesti.

Eläimiä: täysikasvuinen härkä, vanha lammas, kana, hanhi...

Heinää joko korkealaatuisena tai huonompana. Polttopuuta lastillinen.

Ainakin näitä saattoi Suomen markkinoilta ostaa vuoden 1761 alussa.

P.S.1: Kuukautta myöhemmin (9.3.1761) raportoitiin Kajaanin hintatasoa, joka oli korkealla huonojen matkustussäiden vuoksi. Kajaanin sijainnin voi palauttaa mieleen kartoista Charta öfver Österbotten och Caianebo[r]gs län (1700-luku) tai Cajanie, ou Bothnie orientale. Tirée de celles d’Andr Burae et de Isaac Massa. Par le S:r Sanson geogr’ ord:re du roy (1666)

P.S.2: Saman vuoden lopussa Inrikes tidningar julkaisi 14.12.1761 Turusta lähetetyn raportin läänin sadosta

Ei kommentteja: