keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Kuvia kotikulmiltani

Viimeviikoisen Purku-klubin aikana SLS:n edustaja twitteröi heidän avaavan jälleen yhden kuvasetin tämän viikon maanantaina (*) Minuun iski ahdistus, sillä en ollut vielä käyttänyt edellistä Helsinki-settiä juuri mihinkään. Paniikissa en saa innovatiivisia ajatuksia, joten päädyin kuluneeseen. Lähtiessäni sunnuntaina kotoa kohti Tieteen päivän tapahtumaa nappasin kassiini kameran tarkoituksenani kokeilla "ennen ja nyt" -otoksia. (Jotka samalla ovat "osaava ja ei" sekä "valaistu ja pimeä" -pareja)

Tiesin, että eka näkymä oli haaste. Originaalikuva on todennäköisesti otettu nykyisen Engelinaukion reunalta. Vastaavasta paikasta olisi nyt voinut tallentaa lähimmän talon seinää, joten nappasin oman otokseni originaalia huomattavasti lähempää Pietarinkadun alkua.

Ennen kuvan ottoa en ollut tullut ajatelleeksi mitä oikealla näkyvän Laivurinkadun kerrostalon paikalla on ollut. Kysyttäessä olisin veikannut puurakennusta. Mutta ei, ihan tavallinen jugend-talo on tullut jyrätyksi, onnittelut. Pommituksissa vai kulttuurivandalismissa?

Mukanani olleen tulosteen Pietarinkadun keskellä olevat mustat pienet läikät paljastuvat SLS:n tarjoamassa isokokoisessa kuvassa (lisää pisteitä!) otokseksi liikennekulttuurista.

Seuraava kohde Kapteeninpuistossa oli helpompi. Vastaavuutta olisi voinut parantaa pienellä mietinnällä, mutta oli pakkanen ja minä en ole luonteeltani hienosäätäjä.
Tällä kertaa tarkimmasta kuvasta saa esiin joukon rekiä, lastenvaunuja työntävän pariskunnan ja lähestulkoon kauppojen kyltitkin.
Kolmannessa kohteessa Ullan- ja Tehtaankadun risteyksessä kuvaus olisi ollut helppo, mutta olin unohtanut tulostaa historiallisen kuvan eli meni muistinvaraisesti. Jugendtalon arkkitehti oli varmaan kuvitellut toisen samankokoisen viereen, mutta muoti ehti muuttua.


Tällä kertaa suurennus paljastaa, että nykyisin kalliin asuintalon alakerta on aikanaan ollut maitokauppa! Ja onko viereisen kyltin viimeinen sana Cafe?
(*) Se oli sitten Topelius-aiheinen setti.

2 kommenttia:

Tove Ø kirjoitti...

Löytyi sittenkin kiinostava näkökulma kuviin! Suurennokset voivat tosiaan paljastaa hauskoja salaisuuksia.

Kari Rydman kirjoitti...

Kaisa, tuo Laivurinkadun kuva on varmaan otettu noin Latvian suurlähetystön kohdalta Armfeltintieltä, tai sen naapurista n:osta 12. On eräs Signe Branderin kuva samaan suuntaan kotitaloni Juhani Ahon tie 5 vieressä olleelta kalliolta, nyttemmin hävitetty. Kun muutin pois tuoreena ylioppilaana 1954, oikealla näkyvä Laivurinkadun talo oli vielä vanhoillaan, kauniina. Siinä asui pari äitini vanhaa tätiä. Sniff...