tiistai 2. marraskuuta 2010

Ketään ei sijoitettu Alaskaan

Muutama vuosi sitten julkaistiin Yhdysvalloissa dekkari The Yiddish Policemen's Union, joka lähti liikkeelle vaihtoehtoishistoriasta, jossa Euroopan juutalaispakolaiset oli sijoitettu Alaskaan. Wikipedian mukaan oikeaa historiaa on vuonna 1940 tehty raportti, jossa moista siirtoa ehdotettiin.

Alaskan asukasluvun ja kehityksen kohentamiseksi suunniteltiin muitakin väestösiirtoja. Oulun yliopistossa on Henry Oinas-Kukkonen löytänyt todisteet siitä, että Yhdysvalloissa pohdittiin korkealla tasolla talvisodan aikana suomalaisten siirtämistä Alaskaan. Tutkimuksesta oli referaatti YLEn uutisissa ja bongasin itse asian MMM-blogista, josta paljastuu, että tutkimusta esiteltiin Jyväskylän historiapäivillä. Sieltä ei sitten kukaan ole jaksanut kirjoitella moisesta uutisesta Agricolan Uutisia historiasta-palstalle. Oulun yliopiston lehdistötiedotteista asia sentään löytyi, joten klistrasin sitten sellaisenaan lisäyleisölle katsottavaksi. (Jonka jälkeen Tapio Onnela siivosi ja koristeli paremmaksi.)

Eilen tuli postissa oman tutkintoalani järjestön lehti, jossa tavanomaiseen tapaan oli jokaisesta laitoksen diplomityöstä tiedote. Sellaisen kirjoitin aikanani itsekin ja suosittelen lämpimästi samaa harjoitusta myös yliopistomaailmaan. Ei tarvitse paperia tuhlata, kyllä verkkoon mahtuu tekstiä ainakin laitoksen sivuille vaikkei ehkä aina lehdistötiedotteisiin.

Ei kommentteja: