torstai 17. kesäkuuta 2010

Kaukaisia sukulaisia muistelmissa

Augusta Krookin muistelmakirjaa Mitt Helsingfors selatessa törmasin kahteen erittäin kaukaiseen sukulaiseen, mikä on, läheisten sukulaisten ja tuttujen paikkojen jälkeen, mukavinta, mitä muistelmista voi löytää.

Varsinkin, jos niinkuin Krook, kirjoittaja on ollut rehellinen arvioissaan. Tämä todennäköisesti pätee näkemyksiin Petter Sundin jälkeläisestä Theresia Augusta Grönlundista, josta Krook toteaa:
"en sällsynt ful, sällsynt fet och sällsynt kvick person, med vilken [överste August Bergenstråle] levde i ett barnlöst, men harmoniskt och lyckligt äktenskap."
Toinen tuttu nimi oli Klas Emil Hohenthal, joka oli yhdessä Paul Keckmanin kanssa vuokrannut opiskelija-asunnoksi huoneen Krookien asunnosta ilmeisesti vuonna 1869. Ylioppilaista Krook antaa arvion "de voro tysta och hyggliga och störde oss på intet sätt". Opiskelijat elivät kotoa tulevilla rahalähetyksillä ja sellaista odottaessa oli kerran yhteensä jäljellä 25 penniä. Sen sijaan, että olisivat pyytäneet apua vuokraemänniltään, Hohenthal ja Keckman kävivät ostamassa hapanleivän ja söivät sitä paljaaltaan.

(Klas Emil sittemmin tunnettu mm. Lennart Hohenthalin isänä. Toinen poikansa oli eversti Veli Gunnar Hohenthal, josta suomennettua haastattelua sukuyhdistyksen sivuilla.)

Ei kommentteja: