sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Lehtikasasta irronnutta

Pääsiäisvierailun isäntäväki (eli vanhempani) antoivat luettavaksi pussillisen alkuvuoden lehtiä.

Tieteen kuvalehdestä 4/2010 sain tietää, että Italiassa oli vuoden 2007 kesän kuivuuden takia saatu pellon infrapunakuvasta näkyviin Rooman valtakunnan aikainen kaupunki. Infolaatikon mukaan "Muinaisiin ojiin ja kanaaleihin kertynyt kostea multa pitää kasvit vehreinä myös kuivina kausina. Rakennusten rauniot pitävät kosteutta huonommin, joten niiden päällä olevat kasvit kellastuvat nopeammin." Ei voi väittää menneisyyden kadonneen jäljittä.

Kotiliedessä 6/2010 oli henkilökuva keskiajan käsitöiden tekijästä. Kiva, että tämä harrastus saa enemmän näkyvyyttä valtamediassa. Juttu loppuu sitaattiin "Kun keski-aikajuhlissa heittää mekon toisen päälle ja istuu nuotiolle muiden muijien kanssa hämmentämään lihapataa, jossa on läskiä, suolaa, katajanmarjoja, sipulia ja punaviiniä, olo on kuin pitääkin."

Useammassa lehdessä törmäsin Tommy Tabermannin kolumneihin. ET-lehdessä 5/2010 hän kirjoitti hiihtokilpailuista. "Kaikista muistoistani nuo kansakoulun ensimmäiset hiihtokilpailut ovat kuin se ikuisesti soiva viiskytluvun blues." Olin juuri edellisenä päivänä kuullut 88-vuotiaan mummoni muiston alakoulun hiihtokilpailuista - vieläkin kaihersi, ettei lähtöpaikan takia ollut mahdollisuutta pärjätä. Joko joku on kerännyt hiihtokilpailumuistoja kansanperinnearkistoon? Minullakin olisi kaksi...

Me-lehdessä 1-2/2010 Tabermann kirjoitti koruttomasti "En pitänyt isoäidistäni kovinkaan paljon." Mutta silti hänestä on muisto, joka yhdistyy Tabermannin omaan elämään: "Mutta sen tiedän että mummollani oli kyky ilmaista ajatuksiaan."

Me-lehden numerossa 3/2010 Tabermann kirjoitti suoraan minulle: "Toimettomuus, jouten olo on kirosana. Nyt pitää keksiä toinen toistaan haastavampia harrastuksia ja olla niissä kaikissa hyvä. Parempi kuin muut."

Rehellisyyden nimissä lainaan vielä edellisen kappaleen, josta näkyy, että Tabermann kirjoitti suorittamisen kritiikkiä eikä ylistystä: "Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan suomalainen ei enää vietä vapaa-aikaa, vaan suorittaa sitä. Mieluiten hampaat irvessä ja hiki otsalla."

Ei kommentteja: