maanantai 5. huhtikuuta 2010

Lisää fiktiota

En oppinut kerrasta. Haarlan Marketan kostoa selatessa osui silmiin kertomus Viisas neitsyt, jossa näytettiin taas sivutun todellisuutta.

Kertomuksessa on Routsilan herrana Sysmässä päin Aleksanteri Reeth.

"Ja tästäkös herrasta oli tullut riesa koko yhteiselle kansalle. Ei ollut ottanut edes rouvaa sappensa lievikkeeksi, kun ei ollut saanut oikeata vapaaherratarta tai kreivitärtä. Ja sitten... mitä enemmän vanheni, sitä hullummin puski vanhapoika talon tanhuvilla, vainioilla, pitäjän kokouksissa ja käräjätuvassa kiukkuisen sisunsa, puski ärähtelyin, piiskan viuhahteluin, ranskalaisin ja saksalaisin kirouksin tai törkein haukkumasanoin sekä herroihin että narreihin, niin palkollisiin kuin pappeihinkin."

Kertomuksen kartanonherralla on sisarentytär Thyra Helena, joka synnyttää ruodun sotamies Yrjänä Wäggin lapsen ja juonii tämän setänsä kasvatiksi. Ja sedän kuoltua "parin vuoden kuluttua" menee Yrjänänsä kanssa naimisiin.

Todellisuus? Reeth-suvun dokumentoitu tarina on esitetty Genoksessa julkaistussa artikkelissa. Aleksander Reeth ei kuollut vanhuuteen, hänet murhattiin 6.2.1773 Luhangassa. Hänellä oli sisarentytär Helena Kristina Tallroth, joka vihittiin 20.3.1764 Sysmässä Johan Mandellin kanssa.

(Reeth-suvusta esitys myös Wasa Tidning numeroissa 17.10.1882, 27.11., 30.11., 4.12., 7.12., 11.12.1883)

Ei kommentteja: