tiistai 4. elokuuta 2009

Potentiaalisia kuoppia

USAlaisen blogin kautta läytyi saman maan lehdessä julkaistu juttu Author warns of pitfalls in writing narrative family history . Kun itse pyrin kerronnallisuuteen ja suosittelen muillekin niin poimitaan muistiin John Collettan havaitsemat ongelmat

  • Anakronismit eli aikakauteen kuulumattomat yksityiskohdat. Colletta oli tutkinut tapahtumapaikan huolellisesti, mutta tuli lisänneeksi tekstiin lintulajin, joka tuotiin Amerikkaan vasta tapahtuma-ajan jälkeen.
  • Epäoleelliset historialliset yhdistelyt. Muistan yhden tekstiversioni, jossa keskelle Kokemäen tapahtumia olin todennut Turun palon. Ei liittynyt juttuun mitenkään ja poistui onneksi (muistaakseni) ennen kirjan painoon menoa.
  • Perusteettomat yleistykset. Kaikki lapset eivät saaneet ruumillisia rangaistuksia, kaikki tytöt eivät olleet tottelevaisia, kaikki talolliset eivät ahkeria. Ja niin edelleen
  • Perusteettomat oletukset. Colletta oli hermostunut televisio-ohjelmaan, jossa kuvituksena käytettiin nykyisiä Washingtonin hallintorakennuksia. Hän kun tiesi hyvin, etteivät ne olleet ulkoasultaan samanlaisia silloin kun ohjelman kohdehenkilö liikkui maisemassa.
Eli vaaditaan tarkkuutta ja vaivannäköä. Alla Helsingin rautatieasema ennen nykyistä, joka sekään ei ole ollut aina olemassa... (Kuva on kirjasta Helsingfors album - Helsingin albumi vuodelta 1896)

Ei kommentteja: