tiistai 17. lokakuuta 2023

Mitä meillä oli ennen graffiitteja?

Raakaa hävyttömyyttä on osoitettu n. k. pikkusillan lautaseinustalla. Siihen on piirustettu kuuraiseen seinään kaikenlaisia rivoja kuvia jotka todellakin ovat sivukulkijalle inhoittavia. (Aamulehti 8.1.1884)

Yöllä vasten viime keskiviikkoa on taasen joku heittiö lääppinyt rivoja kuvia sekä kirjoituksia hra Sladen äsken maalatun rakennuksen seinään. Lieneekö ollut sama henkilö, joka myöskin samana yönä on repinyt rikki hra F. Sumeliuksen puutarhan säleaitaa. (Tampereen sanomat 26.8.1887)

Sitä paitsi on uimahuoneen seinät täynnä hävittömiä ja rivoja kuvia ja kirjoituksia, jotka tosin mahtavat ilahuttaa ja huvittaa kaiken rivouden ystäviä, mutta, joita jokainen siveyttä rakastava inhoo. (Mikkelin sanomat 16.8.1890)

Mitä taas Kiikelin uimahuoneeseen tulee, ei siitä ole käytettäväksi vähääkään. Se on joutunut aivan pikkupoikain valtaan. Ne siellä pulikoivat päivät päästään ja pitävät koko uimahuoneen hallussan. Hytit ja lattiat ovat märkiä, seinät täynnä hävyttömiä kirjoituksia ja kuvia ja kaikki järjestys mullin mallin. (Louhi 24.5.1892)

Heinola... usein näkee, miten yleisön hyödyksi ja mukavuudeksi asetettuja penkkejä ja istuimia on tahrattu kaikenlaatuisilla riettailla piirustuksilla ja kirjoituksilla sekä hävyttömillä kuvilla (Jyränkö 1.7.1892)

Kaupungin yleiset uimahuoneet ... Paitse sitä, että talven kuluessa on ovia murtamalla tunkeuduttu huoneisiin ja mitä siivottomimmin soaistu penkit ja permannot, rehentelee seinämissä suuria, punaisella ja valkealla liidulla piirustettuja hävyttömiä kuvia ja kirjoituksia, todistuksena rietasluontoisten ihmissikiöiden nerontuotteista. (Tampereen uutiset 20.6.1893)

Taitavia kaivertajia on ollut edellisinä lukukausina Helilän koulussa käyvät oppilaat. Jokainen pulpetti on mitä ilkeimmällä tavalla leikelty ja piirusteltu aivan pilalle asti, vieläpä rivoja ja inhoittaviakin kuvia. (Kotkan sanomat 21.8.1894)

Siivottomuutta harjoittavat muutamat nuoret Neitsyniemen uimahuoneella. Paitsi sitä, että hävyttömät kuvat ja kirjoitukset peittävät seinät...(Wiipurin sanomat 6.8.1895)

Ilkeätä urheilua on se kun piirrellään ja tuhritaan yleisiä paikkoja, taketteja, istumapenkkejä, seiniä y. m. kaikenmoisilla hävyttömillä kuvilla ja kirjoituksilla. (Rauman lehti 13.5.1896)

Sunnuntai-iltana harjoittivat muutamat nuoret miehet raakamaisuutta Viialan asemalla piirustellen kaikellaisia hävyttömiä kuvia äsken maalattujen ulkohuoneitten seiniin. (Hämeen sanomat 1.9.1896)

Eräänlaisia muitakin epäkohtia on Hämeenlinnan kansankirjaston lainausliikkeessä ... Kirjat menevät säpäleiksi hyvin pian, rivoja kuvia niihin piirretään ja kirjoitellaan kaikenmoista. (Hämeen sanomat 21.1.1897)

Jaakonpäiväsunnuntaina Puumalan kirkolla ... Kirkon penkit olivat täynnä nimikirjoituksia, hävyttömiä kuvia ja samallaisia kirjoituksia. (Uusi Suometar 31.7.1897)

Luentomatkalla Kemijoen varsilla ... Tervolassa ... Olivat näet kirkon miestenpuoliset valkeat ovet lähes täynnä kirjoituksia, ja samoin oli ainakin se penkkikin, johon minä satuin. Oli tietysti joukossa riettaita kuviakin, seikka, mikä ei puhu hyvää kansan ajatuksista. (Uusi Suometar 20.6.1899)

Sivistyksen puutetta osoittaa se seikka että rautatien sillan valkeiksi maalattuihin pilareihin on piirusteltu kaikemmoisia hävyttömiä kuvia ja kirjoituksia. (Kaiku 30.7.1900)

Kirje Porista ... Meidän poikasillamme ja nuorilla miehillämme on se häpeällinen ja ilettävä tapa, että piirtelevät rumia, hävyttömiä kuvia joka paikkaan missä vaan kulkevat. Niitä on seinät täynnä, lauta-aidat, ulkohuoneet, sillat y. m. mihin vain hiukankin puukko, liitu- tai maalipalanen eli lyijykynä sopii. Varsinkin ovat rautateiden asemain tarvehuoneiden seinät tässä suhteessa oikein erinomaisia mallikokoelmia. (Kansalainen 1.8.1900)

Joka käy Pyhtään kirkossa tuntee itsensä hyvin kiusallisesti loukatuksi kun menee erääseen penkkiin miesten puolella. Sinne on puukolla piirretty niin hävyttömiä kuvia, ettei luulisi kenenkään ihmisen sellaisia tekevän. (Kotkan uutiset 3.7.1902)

Inhottavinta on se, kun maantiepylväät tärvellään rivoja kuvia niihin leikkelemällä. Häpeän ja harmin puna nousee säädyllisen maantielläkulkijan kasvoille nähdessä moisia törkeitä raakuuden merkkejä. (Aamulehti 19.11.1903)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Eivät graffitit näitäkään ole lopettaneet...