sunnuntai 15. lokakuuta 2023

Sunnuntain suomalainen Tukholmassa

Pääsääntöisesti Tukholman suomalaisen seurakunnan vihittyjen luettelosta löytyvät suomalaiset ovat länsirannikolta. Erikoiselta siis vaikuttaa itäinen rypäs, joilla on suhteita toisiinsa. Nämä oli jo minua ennen huomannut Johannes Hissa, jonka Cajanus-sukuselvitykseen osin nojaudun.

Varhaisin ryhmään liittyvä avioliitto solmittiin 2.9.1759 Brita Andersintytär Cajanuksen (s. 27.8.1726 Kemi) ja Samuel Hollanderin välillä (s. ~1721). Molemmat olivat Tukholman suomalaisen seurakunnan jäseniä eli asuivat pysyvästi kaupungissa. Brita oli ollut kaupungissa ainakin jo 6.8.1758, jolloin hän synnytti pojan, jonka isäksi merkittiin kastekirjaan matruusi Samuel Hollander.

Lappeenrannasta kotoisin oleva Samuel oli avioliittoa solmittaessa merimies, mutta ehkä suunnitelmissa oli jo tuolloin uranvaihto, sillä toisena takaajana oli kaupunginkalastaja, jollaisena Samuel mainitaan, kun pariskunnan 20.6.1761 syntyneet kaksospojat kastettiin.

Tosin Samuel Hollander oli vielä perämies ollessaan toisena takaajana, kun 27.9.1760 suomalaisessa seurakunnassa kuulutuksia kävivät hakemassa Iisalmessa syntynyt 32-vuotias merimies Johan Cajanus ja Uudessakaupungissa syntynyt 21-vuotias Anna Johansdotter Kalpas. Nämäkin olivat molemmat jo seurakunnan jäseniä ja avioliittonsa solmittiin 19.10.1760.

Johanin ja Annan syyskuussa 1766 syntyneen pojan kummina oli kaupunginkalastaja Samuel Hollander ja poika sai saman nimen kuin Samuelin ja Annan esikoinen. (Kastekirjauksessa Johan Cajanuksen vaimon sukunimi on kirjoitettu Caspers.) Jo paria vuotta myöhemmin Johan ja Anna olivat muuttaneet Tukholmasta Iisalmelle, jossa molemmat asuivat elämänsä loppuun.

Tätä ennen Johan Cajanus ehti toimimaan vuorostaan kuulutusten hakijoiden takaajana yhdessä Samuel Hollanderin kanssa. Avioliittoon olivat  21.2.1761 pyrkimässä Uudessakaupungissa syntynyt 23-vuotias muurirenki(?) Simon Glader ja Iisalmessa syntynyt 30-vuotias Anna Hålländer. Heidät vihittiin 24.3.1761. Heidän 1.11.1763 syntyneen tyttärensä kummeina olivat Samuel ja Brita sekä kaupunginkalastaja Anders Ulander/Olander, joka oli ollut takaajana sekä Samuelin ja Britan sekä Johanin ja Annan kuulutuksille.

Simon ja Anna asuivat Tukholmassa vielä ainakin, kun tyttärensä Anna Catharina syntyi 2.6.1767. Simon oli tässä vaiheessa kattuunintekijä. Pieni piiri oli lakannut pyörimisensä eli kummeissa ei ole yhtään tuttua nimeä. Simon Glader kuoli työmiehenä Tukholmassa 28.5.1774.

Ja kyllä, myös Anders Olander oli vihitty avioliittoon suomalaisessa seurakunnassa. Mutta 13.3.1763 kuulutuksia hakiessa hänen ja morsiamensa Magdalena Nyströmin ikä ja syntymäpaikkatietoja ei kirjattu.

Ei kommentteja: