maanantai 16. lokakuuta 2023

Muutakin kuin painettuja aatelismatrikkeleita

Pari viikkoa sitten Riddarhuset kertoi FB-sivullaan, että "MINERVA är Riddarhusets nya databas. Här finns information om alla 3 829 svenska adliga ätter, levande som utdöda, som introducerats på Riddarhuset och ointroducerade. En kunskapskälla."

Ei kun testaamaan tutuilla suvuilla. Omista juuristani testikappaleeksi de Frumerie ja Ehrenmarck ja taannoisesta Schildt-kirjasta Hisingsköld. Sekä ensiksi että viimeksi mainitussa ei ollut alkuakaan mieslinjasta ja kolmaskin suku on "kuollut".

De Frumeriesta tulee esiin perustiedot ja erikseen isompi kuva vaakunasta, jossa ei ole selvää tekijänoikeusmerkintää, vaikka jään käsitykseen digitoinnista 1800-luvun kirjasta eli mitään tekijänoikeutta ei pitäisi olla olemassa. Hisingsköldin perustietoihin on kopsattu kilpikirjeestä vaakunan kuvaus, sillä ilmeisesti se on olennaisinta aateloinnissa ja vaakunakuva vaikuttaa olevan samasta kirjasta. Ehrenmarckin tiedot olivat myös vastaavat, paitsi ettei ollut mitään lainausta kilpikirjeestä.

Että tällainen "tietolähde". Ei edes linkitystä nykyään Litteraturbankenista löytyvään Elgenstiernaan. Tietämättömälle saattaisi jäädä kuva, ettei muuta tietoa olekaan, kun ainoa vihje arkistoaineistoon on kilpikirjelainaus, joka saattaa olla ainut koko tietokannassa.

Mutta näinhän asiat eivät ole. Edelleenkään en ole saanut aikaiseksi käyntiä Ruotsin ritarihuoneella, mutta ArkivDigital on digitoinut kokoelmiaan. Tuskin kaikkea, mutta ehkä kaiken vanhimman? Vaikea sanoa, sillä en ole löytänyt digitoinnista mitään selostusta eikä arkistoyksiköissä ole kuvauksia eikä todellakaan valmiita hakemistoja suvuittain.

Anna Banérs avskrift av Genealogiska anteckningar sammanställde av Anna Pärsdotter Bielke, Arkivförteckningar, Bure, Djurklou, Domboksutdrag, Estländska släkter, Excerpter, Genealogiska anteckningar sammanställde av Anna Pärsdotter Bielke, Kungliga brev, Likpredikningar, Livländska släkter, N W Marcks von Würtembergs genealogier, Originalgenealogier, Originalgenealogier i kapslar, Otto Adelborg, Palmschölds genealogier, Peringskiölds genealogier, Porträttsamling, Porträttsamlingar, Rasmus Ludvigssons genealogier, Rusttjänstlängder, Rättelser, Schönfelts genealogier, Sköldebrevsavskrifter, Sköldebrevsavskrifter:större format, Småländska godsen, Sätesgårdsregister, Tibble och Finsta, Uggla, Utländska Släktnamn, von Schantz genealogier, Åkersteins genealogier & Övrigt

Aikani selattua löysin näistä esimerkiksi Hisinsköldin kokonaisen kilpikirjeen ja sukulaisen allekirjoittaman sukupuun Ehrenmarck-suvun juurista.


ArkivDigitalin YouTube-kanavalla on kyllä ritarihuoneen genealogin Magnus Bäckmarkin esitys Släktforskaren och adeln (2.3.2022). Sen alkupuolella on hyvä katsausnimikäytännöistä ja lähdeesittely alkaa 38 minuutin kohdalla. Varhaisinta "modernimpaa" aineistoa on Peringskiöldin kokoelma. Selviää, että Palmskiöldin kokoelmissa on muitakin kuin aatelisia sukuja eli luettelo nimistä olisi tervetullut. Sarja Originalgenealogier on 1760-luvun paikkeilta ja perustuu sukujen ilmoituksiin eli jo kuolleita sukuja tai myöhemmin aateloituja ei ole mukana. Toisin kuin näissä,  kokoelmassa N W Marcks von Würtembergs genealogier on jonkinlaiset lähdeviitteet. Näihin perustuu paljolti esim. Elgenstierna. Bäckmark lupaa uutta digitaalista editiota vuodeksi 2025.

Esityksen loppupuolella käy ilmi, että Riddarhusetin digitoimattomaan materiaaliin kuuluu esimerkiksi biograficakokoelma, jossa on m.m. sukututkijoilta 1900-luvulla tulleita kirjeitä. Ohimennen Bäckmark mainitsee myös Riksarkivetin yksikön "Frälse- och rusttjänstlängder -1632" sekä ison kokoelman Genealogica. 

Jostain Riksarkivetin omasta esityksestä, jonka videota en enää löydä, minulla on muistiinpano "Örnbergska samlingen". Digitoituun kokoelmaan on arkistotietokannassa perusteellinen kuvaus, jossa näkyy myös mukana olevat sukunimet, jotka eivät rajoitu aateliin. 

Eksyttyäni aatelin ulkopuolelle muistiin ja esille vielä edesmennestä Twitteristä Anu Lahtisen huomio: "Fun fact: Riksarkivetin kokoelma, johon on maailman sivu paperisissa hakemistoissa viitattu nimellä Biografica, ei luonnollisestikaan löyty SRA:n digiarkistosta hakusanalla Biografica vaan Personhistoria."

Ei kommentteja: