maanantai 16. toukokuuta 2022

Turistipäivä kotimaisemissa: 3. & 4. museo


Mantereelle palattua olin vielä hetken 1700-luvun tunnelmissa, sillä osuin Helenankadulle, jota kapeudessaan tulee varsin harvoin koettua.

Olin matkalla Kaupunginmuseoon, jossa olin vain pari päivää aiemmin ollut projektin "Katse historiaan: Menneisyyden kohtaaminen kuvissa, virtuaalitodellisuudessa ja museoympäristöissä" koe-eläimenä. En sano enempää, etten sekoita mahdollisesti vielä tehtäviä testauksia. Odotan tuloksia mielenkiinnolla.

Mutta nyt hyppäsin hissiin ja neljännen kerroksen vaihtuvan näyttelyn tilaan. Muistaakseni en ole pitänyt yhdestäkään nykyisen museorakennuksen näyttelystä, joten odotukset eivät olleet korkealla. Enkä täten joutunut pettymään. Markkinoinnin perusteella mielenterveydestä yleisesti kertova näyttely keskittyy Nikkilän mielisairaalan toimintaan. Mikä on ihan validi näyttelyn aihe, mutta ei sitä saa yleistettyä/kontekstoitua tarjoamalla menneisyyden "hassuja" diagnooseja

ja heijastamalla seinälle yksittäisiä tilastolukuja nykypäivästä. 

Ennen maiseman vaihtoa poikkesin rahamuseossa. Siellä entinen vaihtuvien näyttelyjen tila oli nyt oven takana ja perusnäyttely entisellään. Tarkistin Ruotsin ajan osuuden, joka luonnollisesti on vähäinen, sillä kyse on Suomen pankin museosta.

Ei kommentteja: