tiistai 26. maaliskuuta 2019

Kun esi-isä keisarille uskollisuutta vannoi

Kymmenen vuotta sitten kerroin Kansallisarkiston digitoimista Suomen sodan vahinkoilmoituksista tuolloiseen tyyliini hyvin lyhyesti. Vasta muutama vuosi myöhemmin löysin aineistosta esi-isäni tekemän ilmoituksen ja sain kirjallisuusvinkin Jussi Jääskeläisen väitöskirjasta Paikallisyhteisö resurssina ja tuhojen kohteena : Venäjän armeijan logististen ratkaisujen seuraukset Suomen sodassa 1808-1809.

Pettymyksekseni samaan arkistoyksikköön eli Buxhoevdenin päämajan siviilikanslian arkistoon sisältyvät Uskollisuudenvalaa koskevat asiakirjat eivät näytä sisältävän mitään henkilöhistoriallisesti mielenkiintoista. Lienee sattumaa, että uskollisuudenvalan vahvistavat puumerkit ja allekirjoitukset ovat säilyneet m.m. Nauvosta, Parasista ja Houtskäristä Kansalliskirjaston käsikirjoituskokoelmien "sekalaisissa papereissa"(A II 54 "Diverse papper")


Vastaavan näköisiä ovat säätyläisten osalta pikkuvihan aikaiset asiakirjat, jotka löytyvät digitoituinakin. Talollisista selaamieni kappaleiden perusteella vain nimilistat.
Lisäys 30.3.2019: Näköjään olin jälkimmäisiä esitellyt jo vuonna 2012 tekstissä Selasin valoja ja harjoittelin hakemiston tekoa. Niin se aika kuluu, Kari Kujansuun digihakemisto on ollut käytössä jo 7 vuotta!

Ei kommentteja: