keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Selasin valoja ja harjoittelin hakemiston tekoa

Pikkuviha"koosteessani" työlistalle siirretyt uskollisuudenvalat palasivat kiitettävän nopeasti työpöydälle. Kiitos digitaaliarkiston ei tarvitse kuin selata. Ja selata ja selata. Satunnaisesti erotin seurakunnan nimen ja valateksti tapasi aloittaa uuden dokumentin. Joko käsin kopioituna tai painettuna.

Henkilönnimiä oli nimikirjoituksina ja toisten kirjoittamana listana puumerkeillä tai ilman. Ylioppilaiden nimmarit olivat selkeimpiä.
Yhden niteen kahlasin läpi näkemättä Kokemäestä muuta kuin Kokemäenkartanon vuokraajan:
Mutta ei ollut mitään syytä lopettaa kesken kaiken. Eikä myöskään tihrustella seurakuntien nimiä laittamatta niitä samantien muistiin! Niinpä otin ensimmäisen kerran käyttöön Kari Kujansuun kehuja saaneen digihakemiston. Kirjasin sinne vihkon reunaan tekemäni muistiinpanot ensimmäisstä yksiköstä ja aloitin toisen. Jos Kokemäen vannojia kuitenkin löytyisi, vaikka Tapio Salminen ei moisesta maininnut Kokemäen historiassa yhtään mitään.

Klik-klik, ja kas, Kokemäki tuli näkyviin ja hakemiston tekoni lopui. Toivottavasti joku jatkaa ja myös korjailee aikaansaannoksiani, talkoistamishengessä. Kiva olisi myös jos Arkistolaitoksen omat hakemistotyökalut ja tietomallit paranisivat. Upeaa olisi, jos joku kaunis päivä ilmaantuisi summa, jolla kaikki digitoinnit tehtäisiin uudelleen originaaleista. Kuvan laatu Kokemäen kohdalla on tässä aineistossa lähestulkoon lukukelvotonta, eikä parin sivun päässä bongattu esi-isä Gabriel Gottlebenin nimmari ole myöskään tarkkuudella pilattu.

Ei kommentteja: