keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Kaksi Fredrikaa, kirjaa ja puutarhaa

Sattumalta kaksi museota on viime vuonna julkaissut kirjat Fredrikasta ja kotikaupunkini kirjasto hankki ne vasta äskettäin. Kirjat ovat samankokoiset alaltaan ja paksuudeltaan, vain taittosuunnassa on eroa.

Alempi kirjoista on Inka-Maria Laitilan Fredrika. Kertomus Fredrika Wetterhoffin elämästä ja siitä kuinkakotiteollisuusopisto sai alkunsa (Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museo). Kirja on mitä nimi lupaa ja säilyneillä kirjeillä kuvaa Fredrikan ohella hänen perheensä vaiheita. Kaksi aukeamaa on varattu Fredrikan puutarhan esittelyyn.

Toisen Fredrikan puutarhalle on sitten omistettu kokonainen kirja: Unelmien puutarha. Fredrika Runebergin kukkiva keidas ja hyötytarha (Porvoon museoyhdistyksen julkaisuja). Usean kirjoittajan artikkelein käydään läpi Runebergien huonekasveja, puutarhaa sekä kirjahyllyä. Itseäni kiinnosti erityisesti huonekasvien historian käännekohta, josta Aaja Peura kirjoitti
Fredrikaa kiehtoivat uutuudet ja eksoottisuudet. Luotetun palvelijattaren Maria "Mari" Degerthin työskennellessä ensimmäistä kertaa Runebergien kodissa oli Fredrikalla vain kaksi ruukkukasvia. Molemmat olivat isolehtisiä myrttejä (luultavammin Myrtilus communis). Marin palatessa palvelijaksi vuonna 1858, oli kodissa jo useita sisäkasveja. 
Ajoitus osuu täsmälleen siihen aikahaarukkaan, jolloin eksoottiset kasvit yleistyivät porvariskodeissa. Ennen kuin laivojen pienoiskasvihuone "Wardian case" kehiteltiin, oli mahdollista saada ainoastaan erilaisia sipulikasveja ja joitain ruohovartisia kasveja kuten rahapuita.

Ei kommentteja: