perjantai 8. heinäkuuta 2016

Meriarkeologiaa maalla ja lammessa

Kuukausi sitten avautui Töölön Kisahallissa Museoviraston pop-up -näyttely ”Kronprins Gustav Adolf – Helsingin hylkypuisto”.

Kovin kaukaa tätä tuskin kannattaa lähteä katsomaan, mutta itselleni muutamien minuuttien kävely eestaas oli vain hyväksi. Esillä siis tykki, laivan pienoismalli ja sukelluspuku. Neljä taulua kertovat laivasta ja hylkypuistosta, mutta eivät juurikaan meriarkeologiasta.

Jos sukellustaidot ovat hankkimatta hylkypuiston tunnelmaan pääsee Ville Haapasalon seurassa verkkovideolla. Myös Museovirasto on teettänyt esittelyvideon.

Museoviraston tämän kesän meriarkeologisia tutkimuksia voi seurata Haavit auki -blogista. Maaseudun tulevaisuuden uutisen perusteella tutkimukset jatkuvat syksyllä itäsuomalaisessa lammessa, josta on löytynyt
kalaporttia muistuttava paalurakennelma, muinaisruuhi ja muutakin muinaisjäämistöksi oletettua materiaalia. Mahdollisen kalaportin paaluista otetuista radiohiilinäytteistä yksi analysoitiin Uppsalan yliopistossa 2 471 radiohiilivuoden ikäiseksi.

Ei kommentteja: