sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Kristiina Fridelin - faktaa vai fiktiota?

Sukututkijoilla ja ehkäpä myös huolettomilla historiantutkijoilla on tapana lukea Bergholmin toimittamaa Sukukirjaa totuutena. Ainakin itselläni.

Jos näin tekee Krookin suvun taulun 26 kohdalla, on Gustaf Krookin kanssa 3.3.1730 avioitunut Anna Kristina syntynyt vuonna 1708 Hans Sundin ja Kristina Fridelinin tyttäreksi.(*) Kuusi vuotta myöhemmin Krook oli Hans Sundin perunkirjoituksessa paikalla sekä lankonsa Anders Helleniuksen että anoppinsa puolesta, joten yhteys Hans Sundiin on selvä.
(*) Lisäys 8:05. Äänekäs kirous sunnuntaiaamussa. Papereita setviessä tuli vastaan kopio Bergholmista, jossa ei sanota Anna Kristinan vanhemmista yhtään mitään. Tämän tekstin varsinainen opetus onkin muistiinpanotekniikassa. Mutta jostain nimi Fridelin on tullut poimituksi ja kuten lopusta selviää, en ole ainoa sen väärinkäyttäjä.
Helleniuksen Elisabet-vaimon syntymäpaikaksi on Carpelanin aatelismatrikkelissa Af Enehjelm -suvun ensimmäisessä taulussa merkitty Roslagen, joka valitettavasti ei ole seurakunta vaan pitkähkö pätkä rannikkoa Tukholman kohdalla. On sentään olemassa lista seurakunnista, jonka perusteella kävin läpi 23 seurakunnan olevat ja olemattomat kasteluettelot vuodelta 1714 löytämättä Elisabetia. Onneksi nuorempi veljensä Per kastettiin Tukholman Hedvig Eleonoran seurakunnassa, jossa äitinsä nimi päivänselvästi Christina Andersdotter Ek.

Hedvig Eleonora CI:4 (1716-1725) Bild 14 (AID: v85572.b14, NAD: SE/SSA/0006)
Kun Hans Sundin perukirjassa ei eritellä elossa olevia lapsia useampaan avioliittoon on houkuttelevaa ajatella, että leskensä, joka Sipoon rippikirjoissa (tässä, tässä ja tässä) on Christina Sund ja lopuksi Sunn, oli aiemmin Christina Andersdotter ja myös Anna Kristinan äiti.

Äidin sukunimen lisäksi löytäisin mielelläni aikalaislähteen Anna Kristinan syntymäajalle, joka on tietenkin Hans Sundin elämänkaaren hahmottamiselle oleellinen. Avioliittonsa jälkeen hän asui Artjärven Kinttulan kartanossa, mutta merkittiin vain yhteen säilyneeseen rippikirjaan, jossa ei ole syntymävuosia eikä ikiä.

Tämän jälkeen perhe oli kirjoilla Turun ruotsalaisessa seurakunnassa. Lasten kasteissa (tässätässä, tässä) ei ole viitettä rippikirjaan, joten olisin täysin kädetön ilman SSHY:n hakemistoja. Tosin niiden avullakin löytyi vain kummallinen rippikirjan sivu, jossa on Gustaf Krookin kuolinmerkintä.

Dahlströmin kortiston perusteella Gustaf Krookin vaimo on kertaalleen (kesäksi?) muuttanut pois kaupungista, mutta Gustaf Krook oli henkikirjoitettu vuonna 1771 vaimonsa ja tyttäriensä Elisabetin ja Lovisan kanssa porvari Fonteenin tontilla (Pohjoisen kaupunginosan 58). Tämäkään ei auta rippikirjoihin pääsyssä. Jää siis selvittämättä onko niihin merkitty Anna Kristinalle syntymävuosi. Hautausmerkinnän kuoliniästäkään sitä ei voi laskea, sillä sitä ei ole kukaan (?) Anna Kristinalle löytänyt.

Mutta turhaanhan minä tämän kaiken tein, sillä Genistähän löytyy todiste siitä, että Kristiina Fridelin on (toisin kuin yllä rupuisella arkistolähteellä yritin todistella) vuonna 1715 (!?) syntyneen PERin äiti ja synnyttänyt tämän 5-65-vuotiaana. Tämä se on nykyaikaa, pannaan Bergholm ja aatelismatrikkelit naftaliiniin.

Ei kommentteja: